Zsebre rakták az idén 50 éves, legendás LGT-albumot – Na Bummm...!

2023/12/28  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Pénzes Máténak még a gyerekkorába visszamenő, mély kapcsolata van az LGT dalaival. Ezt az alapélményt gondolta újra és helyezte mai zenei környezetbe Pénzes Máté és a Zseb néven.

Zsebre rakták az idén 50 éves, legendás LGT-albumot – na Bummm...!

Rajongók és szakmabeliek időről időre összerakosgatják minden idők legfontosabb magyar poplemezeinek listáját: ötven év eltelte után még mindig közöttük emlegetjük a Locomotiv GT legendás, 1973-as Bummm! című albumát. A Blahalouisiana billentyűse Boros Levente dobossal, Heilig Tamás basszusgitárossal és Kiss Péter gitárossal újragondolták a kultikus számokat: a végeredmény mind online, mind vinyl formájában már elérhető Na Bummm! címmel.

Mindössze 8 éves volt Pénzes Máté, amikor 1995-ben, a Kölyök Band tagjaként összeismerkedett Somló Tamással, akivel közösen el is játszottak egy számot egy nyíregyházi stadionban.

"Ebben az évben vettük fel Pesten az E-stúdióban az első saját lemezünket. Tomi a lemezen énekelt egy dalt, egy másikban szaxizott és vokálozott is. Amikor Tomi megérkezett a stúdióba, húsvét lévén hatalmas csoki nyuszikat hozott nekünk ajándékba. Majd mire kijöttünk a feljátszóból pihenni, kiderült, hogy a kutyája - talán Bazilnak hívták - lelopta az asztalról az összes sonkát, amit ebédre szántunk. Később több tv-felvételen játszottunk együtt, többek között a Dévényi Tibi bácsi-féle Három kívánság című műsorban is. Ezeket otthon VHS-kazettákon őrzöm" –- meséli Máté.

"Itt, az E-stúdióban találkoztam először testközelből Hammond orgonával. Papp Gyula orgonája és Leslie-je volt akkoriban ott és megengedték, hogy használjam. Mivel 8 éves voltam, nem értem el a hangerő pedált, de még a Leslie-kapcsolót sem tudtam egyszerre kezelni meg játszani, így míg én játszottam, egy ember az orgona alatt kezelte a hangerő pedált és egy ember a Leslie-kapcsolót. Ekkor dőlt el minden. Évekig megszállottan próbálgattam minden megfizethető klón hangszert, majd a gyerekkori élmények után szinte napra pontosan 20 évre sikerült megvennem az első saját orgonámat és Leslie-met. Ráadásul mindkettő ugyanaz a típus, amit gyerekként használhattam."

A Somlóval való barátság soha nem szakadt meg: évekkel később, már a Blahalouisiana tagjaként dolgoztak újra videóklipben, amelyben ráadásul Kovács Kati és Solti János dobos is szerepelt, majd Somló meghívására a zenekar fellépett a Loksi Fesztiválon.

 

 

"A Somló emlékére rendezett koncerten a Blahából Schlochblocher Barbival, Jancsó Gáborral és a MAO-val közösen léptünk fel. Ekkor találkoztam először Presser Pici bácsival – teszi hozzá Máté. 

"Szinten a Blaha' kapcsán, az Adamis Anna tiszteletére rendezett tv-felvételen játszhattam  először Solti Jánossal.  Emlékszem, hogy a próbát felvettem telóval és hazafelé menet nem bírtam ki, hogy ne menjek el a termembe és játsszak a felvételre. Hihetetlen élmény volt azt a groove-ot és dobosoundot hallgatni, amin felnőttem."

 


A Na Bummm! lemez koncepciója már évek óta formálódott Máté fejében, a megvalósítása pedig komoly logisztikai kihívásokat jelentett.

"Mivel ezzel párhuzamosan saját, EGO című szólólemezemen is dolgoztam, amelyen minden dalban másokkal játszom, iszonyatos nehéz volt minden sessiont leszervezni. Meg is csúszott kicsit a lemez. Márciusban mutattam meg a srácoknak az első Na Bummm!-demókat.  Ezeket a dalokat úgy elénekelni nem lehet, ahogy az eredetileg megismertük. Ezért a koncepcióm az lett, hogy az énekdallamokat instrumentális témáknak fogom használni.  Közben beleszerettem a vocoderbe és a talkboxba és néhány számot ezekkel “énekelek”.

"Heilig Tomi és én is imádjuk az ilyen típusú dalokat, leginkább Herbie Hancock Sunlight című lemezét, amin Hancock is vocoderrel énekel Így például Tomival a "Szabadíts meg" című dalban talkbox duettet adunk elő."

De természetesen valódi ének is van a lemezen. Boros Levi énekli a Kék asszonyt, illetve Nagy Barni (Pontiac) a Miénk itt a tér című dalt.

"Viszont úgy illett, hogy Pici bácsival is tudassam, mi a tervem és őszintén szólva nem tudtam, hogy hogyan fog reagálni, sőt azt sem tudtam, hogy egyáltalán megtehetem-e, hogy egy teljes lemezt újra felveszek és átdolgozok."

"Szabó Attila (Csík zenekar) segített kapcsolatba lépni Pici bácsival, aki egyik este felhívott. Azonnal összerándult a gyomrom és úgy emlékszem, hogy másodpercekig csak hebegtem-habogtam. De aztán annyira barátságos és laza volt, hogy azt hiszem, el tudtam mondani, mit szeretnék, hogyan és miért szeretném. "

"Azt kaptam tőle útravalónak, hogy legyünk mi a Loksi Joe Cockerei, akinek a With A Little Help from my Friends című Beatles-feldolgozása nagyobb siker lett, mint az eredeti dal."

A lemezen szinte csak olyan billentyűs hangszerek szólalnak meg, amelyeket Presser Gábor is használt, igaz, nem mindet a Bummm! lemezen. Hammond orgona, Rhodes, clavinet, analóg szintik és nem mellesleg vocoder is hallható az LGT-albumain. Az utómunka egy 24 sávos Studer analóg szalagos magnón készült, a master szintén szalagon.

 

50. szülinap, avagy a nagy LGT BUMMM-buli a Dob utcában

 

A Na Bummm! lemezborítója egy igazi önparafrázis, hiszen az idén 87 éves örökifjú, Kemény György szintén újragondolta a legendás covert.

"A Blahalouisiana Ott van a nap klipforgatásán ismertem meg Kemény Dávidot, aki a főszereplője volt a klipnek es mellesleg annak a Kemény Györgynek a fia, aki '73-ban a Bummm! lemez borítóját (es még más Loksi-lemezek borítóját is) készítette. Esélyt sem láttam arra, hogy Kemény György elvállalja, hogy Na Bummm! borítót tervezzen, de úgy voltam vele, hogy nincs vesztenivalóm, úgyhogy azonnal írtam Dávidnak, hátha... Gyuri bácsi megtiltotta, hogy bácsizzam, szóval azt kértem Gyuritól, hogy nem az eredeti borítót szeretném újragondolni, hanem arra lennék kíváncsi, hogy ha ma kérnék fel öt Bummm! borítót csinálni, akkor az hogyan nézne ki."

"Egy héten belül ajándékba kaptam tőle egy lemezborítót, a mostani absztrakt világával, de az eredeti borító színeit megidézve, illetve a lemez hátulján ott a teljes eredeti borító. Személyesen nem is találkoztunk még, csak hajnali órákban messengeren beszéltünk. Nem nagyon találtam a szavakat es még mindig nem tudom, hogy fogom megköszönni neki."

A lemez nemcsak online, hanem 180 g-os vinyl formában is megjelenik korlátozott példányszámban, míg a december 30-i Magyar Zene Házában tartandó lemezbemutató koncertre – melynek fényét számos illusztris vendég: Nagy Barnabás, Schoblocher Barbi, Gerendás Péter és Solti János fogja emelni.

 

LGT, BUMMM, Pénzes Máté

 

 

Szólj hozzá!


A falu rosszai koncerttel és új klippel ünneplik 15. szülinapjukat

A falu rosszai koncerttel és új klippel ünneplik 15....

Egy minden bizonnyal eszeveszett bulit rendez május 31-én a Budapest Parkban a Bohemian Betyars, s eme jeles napon évek óta állandó tettestársuk, a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Lara maga az őserő

Tegnap este Budapesten, az MVM Dome-ban zárta világkörüli turnéját a csodálatos Lara Fabian.

Csak ő...

Falusi Mariann neve többször is felbukkan a koncertkínálatunkban, leginkább Sárik Péterrel, olykor Presser Gáborral egy színpadon emlegetjük, de ő az egyik sztárja a Menopauza című zenés darabnak is. De most csak róla van szó, el is meséli:
Új koncertek