Budapest 2024. Jun. 28. (19:00)
Jegyvásárlás

A ZENÉT SZOLGÁLÓ VIRTUOZITÁS a Szolnoki Szimfonikusokkal


A ZENÉT SZOLGÁLÓ VIRTUOZITÁS a Szolnoki Szimfonikusokkal
A Szolnoki Szimfonikusok következő hangversenye a Zeneakadémia Nagytermében: A ZENÉT SZOLGÁLÓ VIRTUOZITÁS. Az együttes karmestere ez alkalommal Sol Chin.

Műsor:
Pablo de Sarasate: Carmen-fantázia op. 25
Szergej Rahmnanyinov: III. (d-moll) zongoraverseny op. 30
Ludwig van Beethoven: V. (c-moll) "Sors" szimfónia op. 67

Közreműködik:
Shiran Wang - zongora
Sherry Tse – hegedű

Vezényel: Sol Chin

A 19. századi spanyol hegedűvirtuóz és zeneszerző, Pablo de Sarasate számos fantáziát komponált a korszak sikeres operáira, hogy ezekkel bővítse repertoárját. A Carmen-fantázia kétségtelenül a legelőkelőbb helyet foglalja el feldolgozásai sorában. Ehhez az 1881-ben komponált művéhez Sarasate tudatosan választotta ki az opera azon részleteit, amelyek leginkább tükrözik a mű spanyol hangulatát. A hegedűre és zongorára írt változat mellett egy zenekarra szánt variációt is elkészített, azóta mindkettő elnyerte a közönség és a kritikusok tetszését. Az előadás során alkalmazandó kifinomult technikák és az opera által ihletett vérbő szenvedély miatt az egyik legnagyobb kihívást jelentő hegedűdarabnak tartják.

A klasszikus zongorarepertoár egyik legnagyobb kihívást jelentő darabjának tartott III. zongoraversenyt 1909 nyarán írta Szergej Rahmnanyinov. A művet ugyanezen év november 28-án mutatták be New Yorkban, ahol a szerző maga volt a szólista. Állítólag több kiváló zongorista máig fél előadni ezt a zongoraversenyt, nem csupán a zongoraszólam elképesztő technikai követelményei, hanem a gazdag zenei szövet ritmikai bonyolultsága, valamint a szólista és a zenekar együttjátszásának nehézsége miatt. Csak keveseknek sikerül azzal a természetes könnyedséggel és eleganciával előadniuk a művet, ahogyan egy 1939-ben készült legendás felvételen a szerző tette. Rachmanyinov zongoraszólamainak virtuozitása azonban sosem öncélú, mindig csak eszköz a zene szolgálatában – ugyanúgy, ahogyan egykor Lisztnél.

„Meg akarom ragadni a sorsot a torkánál, mielőtt ő teperne le engem” - írta Beethoven egy barátjának nem sokkal V. szimfóniájának születése előtt. A nyitótétel nevezetes motívumát a „sorssal” azonosíthatta a szerző: „Így zörget a sors az ajtón.” A főtéma az egész darabon végigvonul, a teljes szimfónia az ember kétségbeesett küzdelmét és az emberi akarat végső diadalát példázza. Ezzel a művével a komponista sokak szerint egy új szimfonikus nyelvet fedezett fel, és addig nem hallott mértékben tágította ki a zenekar hangzását. Az azóta világhírűvé vált és számtalan formában feldogozott darabot 1808. december 22-én mutatták be először a bécsi Theater an der Wienben, egy több mint négyórás óriáskoncerten, ahol csak Beethoven-műveket játszottak.

Jegyárak és információk

I. Árkategória : 3 200 Ft
II. Árkategória : 4 500 Ft
III. Árkategória : 5 700 Ft
Jegyvásárlás

Felhívjuk vásárlóink figyelmét, hogy a megjelölt jegyárak nem tartalmazzák a kényelmi díj összegét. A kényelmi díj a jegyárakra vetített 6 % + 300 forint, amely az ÁFA összegét tartalmazza. A kényelmi díj pontos összege a kosároldalon található.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja  – koncertekkel

Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja –...

A korábbi években megszokottnál gazdagabb programokkal várja az itt élőket és természetesen az ide látogató vendégeket a hagyományos III....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Feloszlik az Óriás zenekar

Utolsó előtti alkalommal a Fishing on Orfűn lép színpadra a zenekar 06.28-án, a búcsúkoncertjük pedig az Akváriumban lesz a Turbo és a Cataflamingo társaságában.

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei programnak este tízkor vége. A muzsikára táncoló vízoszlopok napnyugta után is varázslatos látványt nyújtanak az őket megvilágító színes fényjátékkal, sőt, rövid filmeket is láthattok...
Új koncertek