Budapest 2023. Jul. 22. (19:00)

Bartók-nap


Bartók-nap

Bartók zenéje a mi zenénk. Az elmúlt években csodálatos élményeink voltak, amikor játszottuk a kvartetteket. Az őrségi panzió-tulajdonos földbirtokos családapa eképp fogalmazott: koncert után éjjel azon gondolkodtam, mire való ez a zene: “segít kiegyenesedni újra, ha már egyszer meggörbültünk”.

Az óvodás gyermekek a nédpal irányából érzik sajátjuknak, a főpróbáink egyikén, Gyulán, 200 szakmunkásképződiáknak játszottunk, azt írták: “ne mondják rólunk, hogy nekünk nem kell ilyen koncert, ez kell, de így!” Mind ugyanazt érezzük-értjük meg benne: a mi őssejtünket, saját világunkat halljuk meg Bartók
zenéjében. Rólunk szól.

A nap folyamán Ady művei mellett Bartók és Kodály levelezéseiből lesz felolvasás, miközben szól a kamarazene a kisebb termekben. Az esti hangverseny ismét három félidős.

Bravúrosan váltják a szólisták a hangszereiket és a karmesterpálcát: 4 karmester és 4 szólista, vetésforgóban.

Közreműködő zenekar a Pannon Filharmonikusok.

Vilde Frang, Kelemen Barnabás, Sunwook Kim, Andreas Ottensamer, Maxim Rysanov

Bartók: Viola Concerto, BB 128;

Bartók: Violin Concerto No. 1, BB 48a;

Bartók: Violin Concerto No. 2, BB 117;

Bartók: Piano Concerto No. 3, BB 127

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek