Szécsi Pál 80
Budapest 2024. Jan. 01. (19:00)

Budapest Klezmer Band - Újévi koncert


Budapest Klezmer Band - Újévi koncert

A több mint 33 éves Budapest Klezmer Band a hagyományt követve január elsején ismét fergeteges muzsikával üdvözli az újévet és a klezmer zene kedvelőit.

A tradicionális zsidó zenét játszó zenekar egyedi hangulatú, különleges, modern látványvilágú koncerttel köszönti az új esztendőt.

A neves zenészek igazán lendületes, humorral átszőtt zenei produkciókkal szórakoztatják majd az érdeklődőket.

A klezmer zenekar vendége 2024. első koncertjén Jordán Adél, a Budapesti Katonai József Színház művésze. A Máté Erzsi-, a Junior Príma-és Bezerédi-díjas színésznő nem először áll a a klezmer zenekarral egy színpadon, a korábbi közös koncert sikerek miatt újabb közös fellépésre invitálták a népszerű művésznőt.

 

A zenekarról:

A Budapest Klezmer Band az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc Fegya zenei átiratok komponálásával tradicionális zsidó zenét játszik.

Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

 

A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, újra és újra sokoldalúságáról tesz tanúbizonyságot. Felléptek a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett „Hegedűs a háztetőn” című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, "Purim, avagy a sorsvetés” című produkciójában. Ezzel az előadással Hollandiában, New York-ban, New Jersey-ben, Szlovákiában, Németországban, Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban turnézott a két együttes, mindenhol óriási sikerrel.

A „Menyasszonytánc” című saját klezmer-musicaljük a Budapesti Operettszínházban évek óta a repertoáron van. Játszották a Pécsi Nemzeti Színházban a „Getto” c. musical-drámát is.

 

A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözését is, művelve ezzel a rendkívül divatos zenei formát, a "crossing-over"-t. A kölcsönös, egymás zenéje iránti érdeklődéssel, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját egy közös zenemű komponálására.  Ez a "Klezmer Szvit", amelyet 1999-ben a Dohány utcai zsinagógában mutattak be, és azóta is minden évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen előadják újabb tételekkel kibővítve. Végül a tíz tételre bővült műből, a Magyar Rádióban, CD-felvétel készült. A „Klezmer Táncszvit” a Győri Balettel és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen valósult meg.  A Budapest Klezmer Band különleges zenei albuma a világhírű operaénekesnővel, Rost Andreával készített „Pannon dalok” című lemez.

 

2000-ben a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; a zenekar 2003-ban pedig Artisjus-díjjal tüntették ki.

Jávori Ferenc Fegya zeneszerzőt, előadóművészt, érdemes művészt, a Budapest Klezmer Band alapító zenekarvezetőjét a magyar zenei kultúra szerves részét képező klezmer stílus nemzetközi népszerűsítéséért, valamint kiemelkedő zeneszerzői és előadóművészi pályája elismeréseként, 2014. március 15-én, Kossuth-díjban részesítették. 2015-ben a zenekart, a "Magyar Zeneművészet" kategóriában, Prima díjjal tüntették ki. A „Közönség Príma Primissima 2015 díját”, a Budapest Klezmer Band nyerte el.

 

A Budapest Klezmer Band zenészei:
Jávori Ferenc Fegya – alapító, zenekarvezető, hangszerelő-zeneszerző – zongora
Kohán István - klarinét
Gazda Bence – hegedű, ének
Nagy Anna – harmonika
Barbinek Gábor – harsona
Máthé László – nagybőgő
Végh Balázs – dob, ütőhangszerek

www.budapestklezmerband.hu

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


SBB: Kinek mond valamit ez a három betű?

SBB: Kinek mond valamit ez a három betű?

Aki a progrock szerelmese, annak biztosan! A legendás lengyel progresszív rock zenekar október 17-én a fővárosi Erkel Színházban lép fel.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A folyóban sziget, a szigeten tó: igazi klasszikus elektropoposan a Margitszigeti Színházban

A hattyúk tava címmel kortárs balettprodukció látható július 20-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Ballet Preljocaj előadásában.

Ha VIP-es vagy, fiam, egy szép napon ez mind a tiéd lesz

Tegnap számoltunk be, hogy a a hazai partybrand-ek közül kik érkeznek majd Zamárdiba, ma az idei VIP helyszínekről és szolgáltatásaikról mesélünk, bár a fesztivál szlogenje szerint a Soundon mindenki VIP. De azért mindig vannak eggyel vipebbek...
Új koncertek