Budapest 2023. Mar. 05. (19:30)

Klasszikusok tükrében 3.


Klasszikusok tükrében 3.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar a 2022–2023-as évadban is folytatja a Klasszikusok tükrében című koncertsorozatot a BMC-ben. A hangversenyeken kortárs darabok, nemegyszer ősbemutatók hangzanak el – történeti kompozíciók társaságában.

Az idei évadban mindhárom koncerten – két-két történeti mű mellett – egy kortárs magyar mestert és tanítványát (tanítványait) ismerheti meg a közönség. A sorozat mindhárom élő mesterét (Orbán Györgyöt, Csemiczky Miklóst és Vajda Jánost) az 1980-as években felfutó magyarországi poszt- és neostílusok, a magyar klasszikus zenei posztmodern jelentős alkotóinak tartják. Az esték visszatérő házigazdája Molnár Szabolcs zenetörténész, a kortárs klasszikus zene egyik specialistája, aki médiaszemélyiségként és tanárként is ismert.

Klasszikusok tükrében 3.

A Budapesti Vonósok 2022–2023-as évadának utolsó kortárszenei estjén Sosztakovics és Takemitsu művei képviselik a történeti távlatokat. Sosztakovics 1960-ban komponálta a 8. c-moll vonósnégyest (op. 110). Egy karmester, Rudolf Barshai később vonószenekari átiratot készített ebből a vonósnégyesből, és erre az átiratra gyakran úgy hivatkoznak, mint Sosztakovics Kamaraszimfóniájára. Az avantgárd japán művész, Tōru Takemitsu 1957-ben írta vonószenekari Requiemjét, amely – miután Stravinsky megismerte – nemzetközi hírnevet szerzett a komponistának. A Klasszikusok tükrében sorozat utolsó kortárs mester–tanítvány párosát Vajda János (*1949) és Zarándy Ákos (*1982) alkotja. Vajda János ezredfordulón komponált Kamaraszimfóniája zárja az estét.

Műsor

Toru Takemitsu: Requiem vonószenekarra
Zarándy Ákos: Requiem vonószenekarra
Sosztakovics: Kamaraszimfónia No. 2 – részlet
Vajda János: Kamaraszimfónia No. 2

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek