Budapest 2016. Jun. 04. (20:00)

Oi Dipnoi (IT), Nakaira (ITA) | Babel Sound estek a Fonóban


Oi Dipnoi (IT), Nakaira (ITA) | Babel Sound estek a Fonóban

Babel Sound estek a Fonóban!

Az első 50 érkezőt egy pohárka házipálinkával várjuk!

Oi Dipnoi (ITA)

A Dipnoik (tüdőshalak) élő kövületek, a halak egy prehistorikus korból fennmaradt csoportjába tartoznak, melyeknek kezdetleges tüdejük van: szárazság idején alkalmazkodnak a környezetükhöz és apró, nedves üregekben húzzák meg magukat, közben a légkör oxigénjét használják.

Az Oi Dipnoi trió költészete hagyomány és újítások találkozásából született: a kettő párbeszéde folyamatosan gazdagítja mindkettőt, Szicília zenei kultúrája új értéket nyer benne. Ez az örökség a sok hangszeren játszó Valerio Carionének köszönhető, aki összegyűjtötte a régió dallamait. E tradíció főszereplői a pásztorok, földművesek, kocsisok – egy olyan világ, melyet Szicília híres tizenkilencedik századi, huszadik század eleji híres írói alaposan feltérképeztek. Ebből született ez az eredeti repertoár, melynek témáit a tangóharmonika fejti ki elektromos ütőhangszerek vagy nagybőgő kíséretében. Az eredmény egy új, egyéni hangzás, a jazz és a progresszív hagyományos népi zene elbűvölő és könnyed keveréke. 2015-ben megjelent első albumukon vendégművészként közreműködik Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a Kaláka zenekarból.

Valerio Cairone – harmonika, duda, kasztanyetta, ének
Marco Carnemolla – nagybőbő, érintő nélküli gitár, ének
Mario Gulisano – bodhrán, cajón, dumbek, darbuka, rig, tamburin, doromb, kasztanyetta, ének

Nakaira (ITA)

A Nakaira Szicíliából származó világzenei együttes. Dalaik nagy része európai, főként görög, balkáni és kelta gyökerűek, és a mediterrán hatások dominálnak bennük.

Hagyományos népzenei repertoárjukat szicíliai nyelvjárásban és görög nyelven adják elő. Az együttes nevét egy ősi közel-keleti ütős hangszer, alakjában az indiai tablahoz hasonló nakaira ihlette. A hivatalosan 1999-ben alakult együttes, nevének keleti eredete ellenére művészi céljának eredetileg a kelta és ír népzene megőrzését és Szicíliában való népszerűsítését tekintette. Első lemezük (Musiche a danzare tra oriente e occidente) 2000-ben jelent meg, ezt követte második albumuk (Onde sonore dal Mediterraneo) öt évvel később.

Előadásuk olyan, mint egy utazás a földközi-tenger térsége mentén, a különböző népi és modern zenei eszközök kombinációjával (mint a görög és ír buzuki, hegedű, duda, saz, oud, harmonika) bemutatja a görög és szicíliai zenei hagyományok közös hatását. Sokszínű és élénk zenei felfedezőútjaik az élő zenei hagyománnyal folytatott kreatív és kísérleti párbeszédre reflektálva tárja elénk a mediterráneum zenei térképét. Ezt erősíti az is, hogy a zenészek görög és olasz származásúak.

A zenekar tagjai:
Franco Barbanera - síp, dudák, furulya, ney, kaval, klarinét
Nektarios Galanis - görög buzuki, hegedű, oud, ének
Angelo Liotta - ír buzuki, bodhràn, ének
Francesco Emanuele - görög buzuki, gitár
Marco Carnemolla - bőgő, ének
Mario Gulisano - cajon, keretes dob (pandero), darbuka, csörgődob, cintányér, ének

 

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Bor, mámor, Kovacs – Jazzy fesztivál májusban

Bor, mámor, Kovacs – Jazzy fesztivál májusban

A felsorolás végződhetne úgy is, hogy MATT BIANCO vagy IZO FITZROY, de, bocs, nekünk a 2016-os szigetes fellépése óta KOVACS az isten(nő) :)
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A falu rosszai koncerttel és új klippel ünneplik 15. szülinapjukat

Egy minden bizonnyal eszeveszett bulit rendez május 31-én a Budapest Parkban a Bohemian Betyars, s eme jeles napon évek óta állandó tettestársuk, a Parno Graszt is velük tart majd, de lesznek meglepetésvendégek is.

Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden Party Zenei-Gasztrofesztivált őszre

A rendezvény 2024. május 10-12. dátumon szerepelt, de a szervezők ma közleményben tudatták, hogy módosítaniuk kellett: az esemény új időpontja október 4-5-6-a lesz.(FRISSÍTVE)
Új koncertek