Budapest 2021. Jul. 23. (21:00)

Legéndy Jácint költő performanszai a 101 Klubban DJ Cuvious új partisorozatán belül – Nightclub in the Sky


Legéndy Jácint költő performanszai a 101 Klubban DJ Cuvious új partisorozatán belül – Nightclub in the Sky

Legéndy Jácint, akinek Földalatti Oltár című, új verseskötete nemrég jelent meg a Kalligram Kiadónál, 2021 júliusától a 101 Klubban ad elő improvizatív, táncos performanszokat. Az avantgárd költő néhány évvel ezelőtt a ZegZugban megkezdett, s voltaképp spontán zenei körülmények által inspirált performanszai sajátos színfoltjaivá váltak a budapesti éjszakának, ugyanakkor nem hivatalosan, de a Berlini Fal leomlásának 30. évfordulója alkalmából képviselték Magyarországot a német fővárosban is. Mint sejthető, a partisorozat az ugyancsak nemzetközileg ismert DJ Cuvious nevéhez kapcsolódó Heroes Party Series részeként valósul meg, akárcsak a ZegZugban anno. Az estek zenei kínálata főleg a '80-as, illetve '90-es évek underground világára összpontosít, s főként a darkwave, a posztpunk, a gothic és a coldwave bandák szerzeményeit veszi alapul. 

 

Helyszín: 101 Klub, 1072 Budapest, Rákóczi út 8/A., Magyarország

Időpont: 2021. július 23., este 9 óra - majd kéthetente pénteken este 9 órakor

 

Legéndy Jácint avantgárd költő, performer, képzőművész. Központi Zóna című verseskötete a 2006-os könyvhétre jelent meg a Balassi Kiadónál, RAF: Búcsúszimfónia című kötete pedig 2009-ben a Kalligramnál. Utóbbi felhasználásával készült A Baader-Meinhof csoport című film (Oscar-jelölés, BAFTA-jelölés) magyar szinkronja. Több verse bekerült Az év versei gyűjteménybe, a Légyott antológiába és olasz antológiákba. Könyvei a Library of Congress, a Harvard Library és a British Library kortárs magyar irodalommal foglalkozó gyűjteményében régóta megtalálhatók. Külföldi viszonylatban is újszerű nyomólemez installációi és kollázsai legutóbb az ARTE Galériában, a Magyar Műhely Galériában, valamint a Kassák Múzeumban kerültek bemutatásra. Olykor underground klubokban, például a ZegZugban ad elő avantgárd, táncos performanszokat, s együttműködik több nemzetközileg ismert zenekarral (Ash Code, Black Nail Cabaret). Földalatti Oltár című verseskötete 2019 tavaszán jelent meg a Kalligram Kiadónál. Videoklipszerűen összekapcsolódó képekből felépülő verseiben sajátos módon keveredik az avantgárd és a klasszikus esztétika, illetve az alanyi és a tárgyias költészet.

 

"2017 nyarától adtam elő performanszokat a nemrég váratlanul megszűnt ZegZug színpadán. Ezek a krómozott pórázzal bemutatott improvizatív, táncos performanszok a szabadság és az elnyomás problémakörét feszegették, de nem csekély erotikus vonatkozású mondanivalóval is bírtak. Egy-két kivételtől eltekinte csak néhány órával az esemény előtt jelentettem be őket a közösségi médiában, illetve pár internetes magazin vagy hírportál oldalán, hogy minél komolyabb teret adhassak az inspirációnak, a spontaneitásnak és a dolog akció jellegének."

Legéndy Jácint, Kulter, 2019

 

 

KÉPZELT

PIPACSMEZŐKÖN

zsinórvers

 

ma éjjel a szelektor ájulásig csak

nekem vonyít a lemezjátszó mögül

s én a parketten magányosan ka-

szálom az elképzelt pipacsmezőt

így a lábfejek tipródó mozgásával

összhangban a dolog rendszerezve

táncnak minősül szóljon például

a termékenységről vagy szimplán a

csajozásról persze lényege hogy

a magasra libbenő tenyér napko-

rongként felragyoghat a strobosz-

kóp villogása közben s fénye már

szinte a lemezlovas mellébe fúró-

dik stigmatizálva egy nyolcéves ba-

rátságot mely öntudatlanul szent

ám benne voltaképp a nő is pörög

 

Legéndy Jácint: Földalatti Oltár, Kalligram Kiadó, 2019

 

 

101 Klub Sajtó

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek