Budapest 2024. Apr. 06. (19:00)

Piano Day Budapest 2024


Piano Day Budapest 2024

Hatodik alkalommal szerveznek egész estés rendezvényt a Piano Day, azaz a Zongora Napja alkalmából Budapesten.

„Miért van szüksége a világnak a Piano Day-re? Sok okból. De főleg azért, mert nem fáj megünnepelni a zongorát és mindent körülötte: az előadókat, a zeneszerzőket, a zongorakészítőket, a hangolókat, de legfőképp a hallgatókat."

2015-ben ezzel a kijelentésével indította útjára a Piano Day kezdeményezését Nils Frahm, korunk egyik legnagyobb hatású modern klasszikus előadója. Azóta minden év 88. napja (ezzel is utalva a billentyűk számára), azaz március 29-e (vagy szökőévben március 28-a) a Zongora Napja: ekkor vagy ehhez közeli időpontokban világszerte zongoraközpontú estekkel ünneplik meg a zenetörténelem egyik igen meghatározó hangszerét. 

Hazánkban először 2017-ben valósult meg ilyen esemény Vághy Tamás (vaghy) szervezésében, azóta pedig a Müpában, az A38 Hajón és a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban is volt már Piano Day.

Idén - több hazai esemény között - a MOMkult különleges hangulatú Kupolatermébe várják az érdeklődőket április 6-án a Piano Day Budapest szervezői.

Zongorához ül majd Őri-Kiss Botond, aki némi elektronikát visz majd ambientes hangulatú koncertjébe. Mellette fellép a Nuage Projectből ismert Charmet Marc, aki Charmey művésznéven zenél bensőséges hangvételű szólóprojektjében. Olaszországból érkezik Riccardo Roveda, akinek zenéjében az elektronikus chill és a modern klasszikus stílus jegyei keverednek. Az est folyamán egy lemezbemutató koncertre is sor kerül: tavaly megjelent, Pieces & Sketches című albumát több fellépő (Annabori, Palágyi Ildikó, Takács-Nagy Jázmin, Variart Ensemble kamarazenekar) közreműködésével mutatja be Wave of Sound.

Egy hangszerritkaságnak is fontos szerep jut majd.

Az Una Cordát Nils Frahm megrendelésére David Klavins zongoraépítő alkotta meg. Különleges megjelenésén túl egyedisége többek közt abban rejlik, hogy egy hanghoz csak egyetlen húr tartozik – az ennek köszönhetően létrejövő, páratlan hangzását pedig a Piano Day Budapest eseményén élőben is meghallgathatják az érdeklődők. Érdekesség, hogy épp ez a 64 billentyűs Una Corda volt az a prototípus, amellyel Nils Frahm még 2014-ben, Berlinben bemutatta ezt az egyedi hangszert, sőt, a 2018-as és 2019-as Piano Day Budapest-koncerteken is ugyanezen játszottak a fellépők. A MOMkult rendezvényére a 2016 és 2020 között Vácott működő Klavins Piano Manufaktúra volt munkatársának, Miklósi Lilinek köszönhetően érkezik ez a zongora.

Piano Day Budapest 2024 Facebook-esemény

 

Piano Day a Jedermannban

 

Piano Day Debrecen: Barabás Lőrinc Solo albumbemutató koncert

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek