Budapest 2023. Mar. 04. (19:30)

Spányi Miklós, Emanuel Abbühl és a Concerto Armonico-Barokk oboaversenyek-Régizene F./ KAMARAKINCSEK


Spányi Miklós, Emanuel Abbühl és a Concerto Armonico-Barokk oboaversenyek-Régizene F./ KAMARAKINCSEK

A hatvan esztendős Spányi Miklós a magyar historikus régizenejáték legjelentősebb képviselőinek egyike: csembaló- és orgonaművész, zenetudós, tanár, zenekarvezető, C. P. E. Bach műveinek specialistája.

Közreműködik:

Seung Eun Lee: oboa

Műsor:

Geminiani: e-moll concerto grosso, op. 3., No. 3

A. Marcello: d-moll oboaverseny

Corelli-Geminiani: d-moll concerto grosso („La Folia”), H. 143

Albinoni: d-moll oboaverseny, op. 9, No. 2

Vivaldi: C-dúr oboaverseny, RV 451

Vivaldi: F-dúr versenymű három hegedűre és zenekarra, RV 551

Vivaldi: a-moll versenymű két oboára és zenekarra, RV 536

A hatvan esztendős Spányi Miklós a magyar historikus régizenejáték legjelentősebb képviselőinek egyike: csembaló- és orgonaművész, zenetudós, tanár, zenekarvezető, C. P. E. Bach műveinek specialistája. Együttese, a Concerto Armonico idestova négy évtizede működik. Koncertjük lenyűgöző kalandozás az itáliai barokk zene és ezen belül a concerto-termés remekei között, középpontban az oboaverseny műfajával. Az est szólistavendége a kiváló svájci oboás, Heinz Holliger egykori tanítványa, Emanuel Abbühl.

Egység és változatosság: ez lehetne a hangverseny mottója, hiszen bár csupa itáliai szerző zenéjét hallgatjuk, a névsor igen változatos: Geminiani, Alessandro Marcello, Corelli, Albinoni, Vivaldi - valamennyien az itáliai barokk reprezentánsai, és mind részt vettek a concerto-műfaj formálásában és felvirágoztatásában. Bár azonos korszakot képviselnek, nem tartoznak mind egy korosztályba: a legidősebb Corelli, őt Albinoni, Marcello majd Vivaldi követi, s a legfiatalabb Geminiani. Ahány zeneszerző, annyi stiláris árnyalat. Kimagaslik közülük Vivaldi, akinek a koncerten a legtöbb műve szólal meg. Hogy ezen az estén több oboaversenyt, sőt még egy kétoboás concertót is hallhatunk, kivételes alkalom, hiszen a barokk oboa legtöbbször kamarazenekarok szólamaként gazdagítja a historikus régizene-előadások színskáláját. Az est szólistavendége, Emanuel Abbühl világhírű zenekarok tagja, keresett szólista és tanár, aki számos mesterkurzust tartott. Partnere a kétoboás concertóban hajdani növendéke, a dél-koreai születésű Seung Eun Lee, aki előbb hazájában, majd Zürichben, Rotterdamban, Genfben és végül Frankfurtban tanult. Modern és historikus hangszeren egyaránt játszik.

Rendező: Müpa

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek