Miskolc 2023. May. 08. (19:00)

Szimfonikus bérlet


Szimfonikus bérlet
Helyszín: 
Művészetek Háza
Műsor: 
Hacsaturján: d-moll hegedűverseny, Op. 46
Beethoven: VII. (A-dúr) szimfónia, Op. 92
Vezényel: 
Közreműködők: 
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Hegedű: Ábrahám Márta

Aram Hacsaturján örmény komponista főként balettzenéivel aratott sikert világszerte, de versenyművei is fölhangzanak időnként a koncerttermekben. Legnépszerűbb közülük a Hegedűverseny (1940), amelynek fuvolaverseny-átirata is létezik. Hacsaturján előszeretettel ötvözte hazájának népzenei elemeit az európai muzsika hagyományos nyelvezetével, és ez alól a Hegedűverseny sem kivétel: sajátos „ízét-zamatát” épp a folklorisztikus gyökerű pillanatok adják meg, keleties dallamfordulataikkal, szenvedélyes ritmikájukkal. A mű ajánlása a legendás David Ojsztrahnak szól, ő volt a moszkvai ősbemutató szólista-tolmácsolója is.

Ábrahám Márta budapesti hegedűművész előszeretettel fedez föl és tűz műsorára ritkábban játszott hegedűversenyeket, mint tette azt példaként már a dán Carl Nielsen poétikus darabjával Miskolcon.

Ludwig van Beethoven nevezetes opusa a Hetedik szimfónia, amely mérföldkő a reprezentatív nagyzenekari műfaj történetében. Egyik modern méltatójának szavait idézve: „szilajabb hangú, tüzesebb szenvedélyű, felrázóbb erejű” alkotás a komponista megelőző darabjainál; „a felfokozott, szenvedélyes ünnepélyességnek” „minden addigit messze felülmúló, merész zenébe-öntése”. „Éltetőereje a ritmus”, a mű egésze pedig akár a tánc apoteózisának is mondható, ahogyan már Richard Wagner jellemezte. „Titáni” hangját ógörög eszményképek hevítették át, részint Beethoven saját olvasmányainak köszönhetően. Kollektív jegyeivel viszont leginkább a felszabadulás, a győzelem himnuszaként hatott a kortársak számára a napóleoni háborúk végső időszakában.

Külön ékessége az Allegretto feliratú II. tétel: kezdőtémája egyike Beethoven legismertebb és legmegragadóbb zenei gondolatainak. Mélysége, tágassága és titokzatossága ellenállhatatlanná teszi; ennek lényegét érzékeltetve Hamvas Béla az „elíziumi tücskök örökkévaló, lassú, csendes” zenéjéről írt kapcsolódó zenefilozófiai esszéjében, amely „örök idő óta szól, túl minden szenvedélyen. A tiszta lét muzsikája”.

Szabó Sipos Máté karmester és kóruskarnagy a magyar hangversenyélet különlegesen sokoldalú személyisége, Zenekarunk rendszeresen visszatérő vendége.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön...

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

75 helyszín, 300 program: teljes a SopronFest kínálata

A SopronFest vérbeli „urbán fesztivál”, mert a soproni utcák, terek, klubok, éttermek, kávézók, illetve a fő helyszín, a Lővérek különleges hangulattal és pezsgő élettel telik meg május 11. és 19. között: városszerte közel 100 helyszínen 300 program várja a helyieket és a fesztiválozó turistákat az egész országból.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.
Új koncertek