Akiről már életében film készült: David Helfgott

2018/01/12  ·     ·  koncert.hu

A világhírű ausztrál zongoraművész, David Helfgott újabb európai turné keretén belül ismét Budapestre látogat hazai rajongói örömére. 2018. augusztus 15-én, a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik majd.

Akiről már életében film készült: David Helfgott

David Helfgott, világhírű ausztrál zongoraművész élettörténete ihlette a Shine, azaz a Ragyogj!  című életrajzi drámát, amelyet hét Oscar-díjra jelöltek. A főszerepet alakító Geoffrey Rush a legjobb férfiszínész kategóriában haza is vihette az aranyszobrocskát.

Davidet csodagyerekként tartották számon, zseniális, lenyűgöző tehetsége volt a matematikához, a sakkhoz és a zongorához. Apja azonban megtiltotta neki, hogy a maga útját járja, tinédzser korában hiába ajánlotta fel a híres hegedűművész, Isaac Stern, hogy taníttatja a fiút, az apa mindenképpen zongoraművészt akart nevelni belőle. David Londonban folytatta tanulmányait a „Royal College of Music- ban", ahol Rachmanyinov 3. zongoraversenyének előadása után idegösszeomlást kapott.

Sokáig kezelték, mindenki azt gondolta, hogy a sokat ígérő zongoraművészi karrierjének befellegzett. Hangulatváltozásai miatt senki nem bízott abban, hogy valaha még visszatérhet a koncerttermekbe. A 80-as években egy barátjának köszönhetően David megismerkedett egy asztrológusnővel, Gillian-nel, akit később feleségül is vett. Gillian hihetetlen odaadással és önfeláldozással segített Davidnek megtalálnia régi önmagát, hogy ismét a világ legnevesebb koncerthelyszínein a műfaj ünnepelt sztárjává válhasson. David évente csak néhány szólókoncertet ad, Budapestre immáron harmadik alkalommal ad koncertet.

Első budapesti fellépéséről ezt írtuk:

David Helfgottnak valójában nem nagyon akad párja a világon, valószínűleg nincs még egy olyan művész, aki végig motyogja, dúdolja, kommunikálja és - ha nem éppen a zongoraszéken ül - ugrálja a koncertet, miközben az ujjai elképesztő sebességgel száguldoznak föl s alá a zongora billentyűin . A hangok helyenként könnyet csaltak a hallgatók szemébe, főleg akkor, amikor már a Dohnányi zenekar is mögötte állt. Mikor egyedül volt a színpadon, állandóan a közönséggel  "kommunikált", amikor megjöttek a zenészek, egyszerűen hátat fordított nekünk, és csak néha pillantott hátra, hogy még ott vagyunk-e. Az ember néha-néha azt gondolta, hogy na, most tuti nem fog tudni belépni, de ilyen egyszerűen nem fordult elő. Olyan volt a keze, mint a karvaly, ami éppen az áldozatára csap le: gyors és kíméletlen:) Szerettük. A ráadást állva tapsolva követelte a közönség, kaptunk egy Kardtáncot  (Hacsaturján) és egy Dongót (Rimszkij-Korszakov).


 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek