A Gödör ismét költözni kényszerül – előtte szülinapi bulik éjjel-nappal

2017/04/05  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Öt esztendő után a Király utcai Central Passage-ból is távoznia kell a Gödörnek, de áprilisban és májusban még itt ünneplik meg a kultikussá vált klub 15 éves fennállását. Rögtön egy Chuck Berry emlékkoncerttel kezdenek.

A Gödör ismét költözni kényszerül – előtte szülinapi bulik éjjel-nappal

A Gödör Klub megálmodói 15 éve, 2002 tavaszán fél évre vállalták a hely beindítását az Erzsébet téri Kulturális Központ félig kész épületében. A helynek azonban akkora sikere lett, őszre a Gödör logó is kikerült, majd 10 évig maradtak a téren. Egy évtized után, 2012-ben mégis távozniuk kellett, hiszen mint a függetlenségéhez ragaszkodó klub, nem maradhattak a helyszínen. Ekkor költöztek be a Király utcai Central Passage-ba, ahol az elmúlt öt évben a klub eredeti koncepcióját igyekeztek folytatni: egyszerre progresszív, kulturális-művészeti események, generációk és műfajok találkozóhelyévé lenni, valamint helyet adni a civil társadalom rendezvényeinek, az ifjú művészek bemutatkozásának, olyan helyet teremteni, amely értékeket közvetít. Azonban most, öt esztendő után innen is távozniuk kell, de előtte még buliznak egy nagyot.

A Gödör 15 egy csaknem 40 eseményből álló rendezvényfolyam élőzenei koncertekkel, partikkal, civil rendezvényekkel, színházi előadóestekkel, irodalmi programokkal, valamint vizsgaelőadásokkal, filmbemutatókkal és közösségi vásárokkal. A 45 napos műsorfolyamból kiemelkedik koncertek közül a Chuck Berry Emlékkoncert, a Pál Utcai Fiúk és persze Tereskova fellépése. A színházi programok közül a „Volt egyszer egy Kaposvár” sorozat záró epizódja is a műsor része lesz. A többi napokon pedig együtt ünnepelhetünk a klubban működő kortárstánc- és színiiskolások vizsgaelőadásán a diákokkal, tanárokkal, a Roma Világnap alkalmából, József Attila születésének évfordulóján és a Költészet Napján.

Chuck Berry Emlékkoncert

Idén március 18-án, 90 éves korában elhunyt az egyik legnagyobb rock’n’roll legendának számító Chuck Berry. Április 6-án, a Gödör Klubban egy koncerttel emlékeznek meg a magyar blues és r'n'r szintér kiválóságai a modern könnyűzene egyik legjelentősebb és legnagyszerűbb művészére. A rock and roll - de akár mondhatjuk azt, hogy a popzene egésze - Chuck Berry nélkül nem lenne ma az, ami. Elvis, a Beatles, vagy akár a Rolling Stones is teljesen más lenne, ha ő nem rakja le az alapokat. A zenében az elektromos gitárnak és a gitározásnak is új szerepet és utat jelölt ki, de újszerű dalszövegei is nagyban hozzájárultak halhatatlanságához. Dalai, mint például a Maybellene, a Johnny B. Goode, a Roll Over Beethoven, vagy a Sweet Little Sixteen, hogy csak a legismertebbeket említsük, a rock’n’roll muzsika örökzöld gyöngyszemei. De talán John Lennon fogalmazta meg legjobban a lényeget: „Ha a roc’n’rollt átneveznénk, akkor Chuck Berry lenne a neve.”

Fellépők

Chuck Berry Emlékzenekar: Fekete Jenő, Bacsa Gyula, Vörös Gábor, Jókay Árpád, Boda Gábor Zivatar, Zsiros Csaba

Póka Egon Experience: Póka Egon, ifj. Tornóczky Ferenc, Szakadáti Mátyás, Závodi János, Benőcz Kata, Erős Péter

Roma Világnap: Karaván Família, Jordán Adél és a Puszi

1971. április 8-án ült össze az I. Roma Világkongresszus, hogy a cigányság nemzeti jelképeiről döntsön. A 15 éves Gödör Klub a hosszú évek hagyományai szerint idén április 8-án is megünnepeli a Roma Világnapot, amikor cigányok és nem cigányok együtt mulathatnak a klubban. A Karaván Família városi cigány folklór együttes, autentikus népzenei feldolgozásokat játszik az anyanyelvű cigány folklór különféle dialektusaiból - hitelesen, de egyéni hangon. Programjukban cigány népdalok szerepelnek a Balkántól Andalúziáig, saját stílusukra formálva - így például a mississippi blues, a flamenco, a rumba, és a balkáni cigányzenei elemek mind megtalálhatóak zenéjükben. Az együttes különlegessége az egyéni stílus és repertoár, valamint a családi zenekari felállás. Céljuk a cigány kultúra zenei és emberi értékeinek megőrzése és megismertetése. A másik fellépő zenekar, a Jordán Adél és a Puszi 2009 óta zenél a budapesti underground éjszakában, koncertjeikre egy masszív belvárosi tábor jár táncolni. Jordán Adél, a Katona József Színház színésznője eleinte csak a Puszi vendégénekese volt, de két koncert után ott ragadt a zenekarban.

Pál Utcai Fiúk

A 15 éves Gödör Klub állandó fellépő együttese az alternatív zenei körökben ikonnak számító, idén 34 éves Pál Utcai Fiúk. A zenekar egyetlen tavaszi fellépése (április 21. ) ez a koncert lesz. Vendég az Einstand csapata.

Tereskova 80. születésnap

Валентина Владимировна Терешкова, azaz Tereskova, az első női űrhajós, aki 1963. június 16-án a Vosztok–6 fedélzetén szállt fel, 48-szor kerülte meg a bolygónkat, majd három nap után sikeresen visszatért. Valentina idén éppen 80 éves, így április 29-én születésnapi koncertet ad a tiszteletére a róla elnevezett Tereskova zenekar a Gödör Klubban! Mert űrutazni jó.

A további programokból:


Április 7. (péntek)

19:00 Mondok sok szóvicc-est! Galla Miklós új önálló estje

22:00 Depeche Mode "1980-2017" Party 


Április 11.

A Költészet Napja

19:00 Jazzköltészet: Karafiáth Orsolya, Bajtai András, Gyukics Gáborvers, zene: Dóra Attila, Antal Szilveszter

20:00 Népszavalás

21:00 UjjZsuzsi, Darvas Kristóf koncert (Ingyenes)


Április 12. (szerda)

17:00 Nyuszi ül a fűben" a marihuána legalizálásáért

Korai Trancemission koncert, Korai's Banditos dj (Ingyenes)

 

Április 22.

18:00 Ligetvédők a Földnapján

G Ras akusztik, Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf, Pamu, Bárdos Deák Ági, Kistürelmet, Csótány Dzsó (Ingyenes)

Április 28.

20:00 SONAR 360

 



 

 

 


 

 

Szólj hozzá!


Szerdán nyílik Tarján Zsófi kiállítása a Dantéban

Szerdán nyílik Tarján Zsófi kiállítása a Dantéban

Az esemény szerint a témák: popszakma, megáll az idő, repülés. A képeket meg lehet vásárolni és egy hónapig meg tudjátok nézni a helyszínen...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Ska Jam a Kobuciban – Ladánybene 27 lemezbemutatóval

A zenekar korai, ska korszakának ikonikus dalait még sosem rögzítették profi körülmények között, eljött ennek is az ideje: Menekülés címmel megjelent a Ladánybene 27 albuma. Május 9-én a Kobuci Kertben közel négy évtized után – több korabeli zenésztárs közreműködésével – élőben is újra hallhatók lesznek az egykori...

Bor, mámor, Kovacs – Jazzy fesztivál májusban

A felsorolás végződhetne úgy is, hogy MATT BIANCO vagy IZO FITZROY, de, bocs, nekünk a 2016-os szigetes fellépése óta KOVACS az isten(nő) :)
Új koncertek
Alpárfeszt
Alpárfeszt
Kiskunfélegyháza 
Majestic Sounds...
Majestic Sounds...
Majestic Sounds...
Majestic Sounds...
Majestic Sounds...
Majestic Sounds...
Majestic Sounds...