Demjén Ferenc az idei életműdíjas a Petőfinél!

2017/05/15  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

Idén nyáron második alkalommal osztják ki nagy csinnadratta közepette a Petőfi Zenei Díjakat, ami természetesen most is a Volt fesztivál nulladik napjának főműsora lesz. 8 kategóriában folyik a verseny, de emellett két külföldi sztár is színesíti a programot Alle Farben és Fatboy Slim személyében, plusz egyéb meglepetésekkel is készülnek a szervezők.

Demjén Ferenc az idei életműdíjas a Petőfinél!

Június 26-a lesz a jeles dátum, amikor megtudhatjuk, kiknek szavazott a nagyérdemű bizalmat, a szakmai zsűri által válogatott mezőnyből. A jelöltek valószínűleg senkinek nem okoznak komolyabb meglepetést, hisz évről-évre majd' ugyanazok az előadók keringenek a köztudatban. Természetesen mutatjuk majd a kategóriákat, és a díj várományosait is, de ami ennél sokkal érdekesebb, hogy idén a méltán híres zeneszerző, énekes, dalszövegíró és basszusgitáros Demjén Ferenc (Rózsi) munkássága előtt tiszteleg majd a szakma és a hallgatóság. 

Az idén 71. életévét töltő Kossuth-díjas művész a mai napig aktívan koncertezik. Nyáron sem fog unatkozni, hisz a díjátadó előtt 3 nappal még a Budapest Parkban, továbbá egész nyáron bulizik. De ha arra gondolunk, hogy mennyi slágert köszönhetünk neki, amit még a fiatal nemzedék is szívesen dúdol, akkor valóban itt volt az ideje, hogy fesztivál keretek közt is megjutalmazzák.

Ráadásul külön erre az alkalomra készítette el az ifjú tehetség Závodi Marcell a Bergendy zenekar egyik legkedveltebb nótájának frissített változatát. A Jelszó: LOVE című dalban 15 hazai népszerű popsztár dalolászik, avagy rappel, amit a mai naptól a Youtube csatornán is megnézhettek:

És akkor ahogy ígértük, íme a II. Petőfi Zenei Díj kategóriánkénti jelöltjei:

AZ ÉV DALA

Bagossy Brothers Company - Harmonikás
Blahalousiana - Túl távol, elég közel
Hiperkarma - Délibáb
Irie Maffia - Bajnok
Quimby - Forradalom
Wellhello - Sohavégetnemérős

AZ ÉV ZENEKARA

Blahalousiana
Fran Palermo
Halott Pénz
Honeybeast
Margaret Island

AZ ÉV NŐI ELŐADÓJA

Lábas Viki
Pásztor Anna
Rúzsa Magdi
Sena
Tarján Zsófi

AZ ÉV FÉRFI ELŐADÓJA

Bérczesi Robi
Columbo
Kiss Tibi
Likó Marcell
Marsalkó Dávid

AZ ÉV KLIPJE

30Y - Elsőre
Blahalousiana - Deeper
Halott Pénz - Élnünk kellett volna
Quimby - Forradalom
The Biebers - Vár a holnap

AZ ÉV FELFEDEZETTJE

Bagossy Brothers Company
ByeAlex és a Slepp
Petruska
Soulwawe
Szabó Benedek és a Galaxisok

AZ ÉV KONCERTJE

Anna and the Barbies (Lemezbemutató - Fővárosi Nagycirkusz, 2016.11.18.)
Fish! (Akvárium Klub, 2016.11.11.)
Halott Pénz (Budapest Park, 2016.09.02.)
Margaret Island (Akvárium Klub, 2016.12.23.)
Quimby (Micsodaország - Papp László Budapest Aréna, 2016.11.26.)
Vad Fruttik (Budapest Park, 2016.09.23.)

AZ ÉV DJ-JE

Andro
Hot X
Julia Carpenter
Jumodaddy
Lotfi Begi
Metzker Viki

Kardos-Horváth János zenész, a Kaukázus vezetője, a Petőfi Rádió Talpra magyar című reggeli műsorának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idei Petőfi Díjra a nominálás alapját a rádióban 2016. március 1. és 2017. március 1. között legtöbbet játszott 150 magyar dal képezte, közülük választotta ki a kategóriák öt-öt jelöltjét a zenészekből, producerekből, zenei szerkesztőkből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló kétszáz tagú szakmai testület. A jelöltekre május 20. és június 20. között a www.petofilive.hu oldalon szavazhat a közönség és a szakmai testület is újra voksol. A végeredményt a voksok összessége adja.

A június 26-i díjátadó gálán a soproni VOLT-on fellép a motoros show-val kísért Tankcsapda, a Vad Fruttik, a Brains, a Hősöket, Denizt és Sub Bass Monstert egyesítő Rap Allstars formáció, a VOLT idei himnuszát mutatja be a Punnany Massif Horváth Charlie-val és Pásztor Annával. Szerepel a műsorban továbbá Alle Farben berlini dj sztár, a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilmből ismert Bakáts téri ének-zene általános iskola kórusa a Halott Pénzzel közös produkcióban, Benji, mint A Dal 2017 akusztikus versenyének győztese, a gála végén pedig a brit Fatboy Slim ad koncertet.


Képtár

  • Demjén Ferenc az idei életműdíjas a Petőfinél! kép 56613
  • Demjén Ferenc az idei életműdíjas a Petőfinél! kép 56615
  • Demjén Ferenc az idei életműdíjas a Petőfinél! kép 56616
  • Demjén Ferenc az idei életműdíjas a Petőfinél! kép 56617
  • Demjén Ferenc az idei életműdíjas a Petőfinél! kép 56618
 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek