Budapest 2015. Apr. 30. (19:00)

*RECERCARE RÉGIZENE EGYÜTTES*


*RECERCARE RÉGIZENE EGYÜTTES*

Recercare Régi Zenei Műhely - Musica Ficta

Suda Magdolna – ének
Kallai Nóra – viola da gamba
Nagy Csaba – reneszánsz lant
Reményi Árpád – reneszánsz lant
Sipos Csaba– dob, ütők

A Recercare Régi Zenei Műhely négy éve alakult azzal a céllal, hogy elsősorban a Veszprém vonzáskörzetében élő, vagy oda valamilyen szállal kötődő, régi zenével foglalkozó muzsikusoknak lehetőséget biztosítson együttgondolkodásra, kísérletezésre és fellépésre. A műhely, ahogy azt a neve is mutatja, nem állandó tagokból álló, kötött formáció, hanem egyfajta befogadóhely. Ennek eredményeképpen a tagok létszáma is változhat annak függvényében, épp milyen zenével foglalkozik az együttes.

A műhely profilja a középkori és reneszánsz egyházi és világi zene, illetve e két terület lehetséges összefonódási felületei. Az énekhang központi szerepet játszik mind a darabválasztásban, mind a feldolgozásban, de a hangszerelésnél nem törekszenek feltétlenül történeti hűségre, inkább a zene lényegét próbálják meg felfejteni, szabadon kezelve a rendelkezésükre álló régi hangszerek – lantok, vihuelák, gambák –, és az ezekhez társuló ütőhangszerek adta lehetőségeket.

Az együttes számos koncertet adott már Veszprémben, többek között az Érseki Palotában, a Dubniczay palotában (László Károly gyűjtemény), a Jezsuita kápolnában és különböző templomokban, valamint a Balaton-felvidék különféle településein, például Felsőörsön és Pécselyen.

Az együttes egyik alapító tagja, Nagy Csaba szervezi a festői környezetben lévő Jezsuita kápolnában immár második alkalommal, nagy sikerrel megrendezett veszprémi Régi Zenei Koncertek sorozatot, melyen az együttes idén Musica Ficta címmel adott koncertet.

A műhely tervei között szerepel a középkor végi „ars subtilior” stílusú darabok felkutatása, feldolgozása, és közönséggel való megismertetése.

F. Landini: Gram piant' agli ochi
F. Landini: Amar sí gli alti
J. Ciconia: Chi nel servir antico me conduce
Anónimo: Si d'amor pena sentís

G. Dufay: Adeau ces bons vins
G. Dufay: Lamentatio Sanctae Matris Ecclesiae Constantinopolitanae

Anónimo: Al alva venid
L. de Narvaez/M. De Fuenllana: Romance del Rey moro
D. Ortiz: Recercada Quarta (sobre la folia)
J. dell Enzina: Más vale trocar

C. de Morales/E. de Valderrabano: Et in spiritum sanctum
J. Vásquez/M. Fuenllana: ?Con qué la lavaré?
N. Gombert/E. de Valderrabano: Assiste parata

D. Pisador: Si la noche
Josquin Desprez: Allégez moy
J. Arcadelt: O felici occhi miei
Alonso: Tir' alá, que non quiero

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek