Budapest 2016. Sep. 24. (19:00)

Budapest Jazz Orchestra


Budapest Jazz Orchestra

Aki autón óhajt járni / Az utca napos oldalán - lemezbemutató koncert

A Budapest Jazz Orchestra Magyarország legnépszerűbb big bandje. Évek óta világszínvonalon mutatja be a korabeli swing zenét, illetve a jazz szinte minden válfaját. 2015-ben a Jazzma.hu és a Jazzy rádió közös szavazásán a közönség az év big bandjének választotta a zenekart. A 2015-ben megjelent legújabb album az „Az utca napos oldalán..” négy énekes szólistája Fehér Adrienn, Urbán Orsolya, Farkas Gábor Gábriel, és Mujahid Zoltán. Ezt az albumot a Hanglemezgyártók szövetsége 2016-ban Fonogram díjra jelölte.

A zenekar minden tagja végzett jazz zenész, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen stílusban képesek legyenek zenélniAz 1998-ban megalakult Budapest Jazz Orchestra igazán nagy áttörést jelentett a hazai jazz-élet számára, hiszen létrejött Magyarország első, professzionális big bandje, mely hangzásával a '20-as évek Amerikáját idézte. A zenekar dinamikus fejlődése során a műfaj jelentős zenei állomásait végigjárva, mára a kortárs zene világszinten is elismert reprezentálójává nőtte ki magát. A BJO kiváló munkásságának ékes bizonyítéka az elmúlt 18 év, mely idő alatt számos koncert, hazai-és nemzetközi elismerés, illetve megszámlálhatatlan külföldi előadó színesítette a zenekar palettáját.
A BJO ars poeticaja: a kortárs jazz, big band zene művelése mellett ápolni a kapcsolatot a műfaj gyökereivel és közkinccsé tenni annak értékeit, szakmai tapasztalatait pedig továbbadni a fiatal muzsikus generációnak. A Budapest Jazz Orchestra 18 évvel ezelőtti megalakulásának megfelelően céljának, feladatának tartja az improvizatív és kortárs műfajok, a magyar zenekultúra honi és nemzetközi interpretálását, a magyar művészeti értékek magas szinten történő képviseletét. 

Zenekari tagok
A zenekar a hagyományos 17 tagú big band felállást követi: szaxofon – Kollmann Gábor, Dennert Árpád, Csejtei Ákos, Zana Zoltán, Varga György; harsona -Schreck Ferenc, Skerlecz Gábor, Frolov Ákos, Nagy Viktor Dániel; trombita -Tulkán Péter, Magyar Ferenc, Koós-Hutás Áron, Pecze Balázs,; zongora – Juhász Attila; gitár – Birta Miklós; bőgő – Hárs Viktor; dob – Serei Dániel.
A BJO muzsikusai nemcsak professzionális jazz muzsikusok, de többen közülük a jelentős hazai eMeRTon, illetve Artisjus díjakkal elismert művészek is. Ugyanakkor a BJO több tagja egyúttal művész-tanár is, egyes tagok a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, mások más fontos hazai zenei oktatási intézményekben tanítanak.
Ez szolgál alapjául annak is, hogy a zenekar nemcsak a big band műfajának koncertszerű népszerűsítésére koncentrál, hanem tapasztalataiknak továbbadására is a fiatalabb generációk számára.
A zenekar legtöbbször énekes szólistákkal színesíti műsorát. Ezen előadók a Magyar könnyűzene és jazz műfajának legismertebb előadói.
Az Aki autón járni óhajt… / Az utca napos oldalán..  című hanghordozók négy szólistája Fehér Adrienn, Urbán Orsolya, Farkas Gábor Gábriel, és Mujahid Zoltán. A XX. század közepének ismert, illetve ma már elfeledett filmzenei gyöngyszemeit mutatja be, a feldolgozások kifejezetten a zenekarra, valamint a négy szólistára íródtak, melyek Csejtei Ákos, Hárs Viktor, és Zakar Zoltán munkái.

Az album visszarepíti a közönséget, az 50-es 60-as évek Magyarországára, megidézve a Kabos Gyula, Latabár Kálmán és Perczel Zita filmjeinek hangulatát. A 2015-ben megjelent legújabb albumon, Az utca napos oldalán… pedig a zenekar az 50-60-as évek amerikai slágereit játssza, olyan szerzőktől, mint Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, vagy Ray Charles, magyar nyelven

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek