Veszprém 2016. Jul. 16. (21:00)

Jamie Cullum


Jamie Cullum
VeszprémFest 2016 (Veszprém Vár)

A 36 éves Jamie Cullum pályafutása – egy Grammy-, két Golden Globe-, három Brit-, három Sony Rádió-, két „Az Év Embere” díjjal és jelöléssel, hogy csak a legfontosabbakat említsük, – igazi sikertörténet. Mindezek mellett világszerte eladott több mint 10 millió lemezével ő az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazzművésze.

Első két lemeze, a Heard It All Before és Pointless Nostalgic után következett számára az igazi áttörés. A Twentysomething album az All At Sea single-vel 2003-ban jelent meg Európa szerte, Jamie pedig turnéja során a fiatal Amy Winehouse-szal nyitotta fellépéseit az Egyesült Királyságban. 22 nemzeti tévécsatorna mutatta be a koncertet, az album pedig több mint 1 millió példányban kelt el az év végéig. A később többszörös platina album megjelenésével a jazz mellett tette le kézjegyét, de a világhírnevet nem a műfajnak, hanem tudásának és a ZENE szeretetének köszönheti.

Címéhez illően valóban meseszerűvé tette az évet 2005-ös lemeze. A Catching Tales nemcsak egy negyven országot érintő tizennyolc hónapos turnéval járt – olyan helyszíneken, mint a Hollywood Bowl és a Carnegie Hall –, hanem egy Grammy-jelöléssel is. A turnéőrület mellett Jamie energiájából futotta más műfajokra is. Jó értelemben véve, és a gyerekek mellett a felnőtt moziközönségnek is nagy örömére, lement békába, ő adta a hangját a zöld leveli Frankie-nek a Disney Meet The Robinsons filmjében. A mozi műfajánál maradva írt zenét John Cusack és Clint Eastwood filmjéhez is, utóbbival szoros barátságot is kötve.

A 2009-es év sem maradt album nélkül. A The Pursuit című lemezt nemcsak a rajongók, hanem a kritikusok is nagy lelkesedéssel fogadták. Ami a Cullum iránti a lelkesedést illeti, ebben nem volt hiány terjesztője, az Universal részéről sem, ezt jelzi, hogy évtizedes együttműködésük a 2013-as Momentum című album megjelenése előtt új irányt vett: lemezei 2013-tól az ikonikus Island Records gondozásába kerültek. Egy olyan legendás kiadóéba, amely többek között a U2-t, Bob Marley-t és Grace Jonest is előadói között jegyezhette, jelenleg pedig a Mumford & Sons, a Disclosure és a Florence and the Machine muzsikáját gondozza. Az eredmény: a teljes művészi szabadságot kapó Jamie megjelentette eddigi leginkább mainstream albumát, a Momentumot.

Mi sem jelzi jobban ennek a zenei szabadságnak a meglétét, mint a 2014-es Interlude album megalkotása. Gyakorlatilag menetből jött létre a Momentum lendülete után, szinte a szerző saját örömére, a jazz iránti olthatatlan vágy újabb kielégítésére. A Momentum befejeztével három nap sem kellett hozzá, és kész volt az anyag, amelyre a szenvedélyesség mellett az egyes szám volt a legjellemzőbb: egy big band, egy terem, egy felvétel. Az anyagot Jamie a világ leghíresebb jazzklubjaiban mutatta be. A 12 számból álló, big band-re komponált műsor így meghittebb formában megszólalhatott például a New York-i The Blue Note és a londoni Ronnie Scott falai között is. A meghittség mellett ugyanakkor a lehető legnagyobb volumenben is bemutatkozott a lemez: Billy Joellel közös előadásban Amerika legnagyobb arénáiban.

A kiváló zenész kellően tehetséges és sokoldalú ahhoz, hogy az olyan műfajokat, mint a jazz, a pop vagy a rock saját egyedi megközelítésében ötvözze, sikere pedig valóban globális, Szöultól Sao Paulóig, a Fuju Rock Fesztiváltól Glastonbury-ig repíti, vagy éppen Hamburgtól Hollywoodig, ahol is Clint Eastwoddal közösen dolgoztak – nagy sikerrel – a Golden Globe-jelölt Gran Torinón. Jamie nem csak a londoni West End színpadára írt dalt, de a BBC számára is, és szerepelt televíziós show-kban a VH-1 a Sky és a BBC csatornákon. Házigazdája volt a BBC rádiócsatornák számos dokumentumműsorának, olyan kiválóságokat bemutatva, mint a Blue Note Recordsos Herbie Hancock, Jimi Hendrix és Quincy Jones. Jelenleg is főműsoridőben fut díjnyertes heti show-ja a BBC Rádió 2-n, Európa leghallgatottabb rádiócsatornáján, és büszke arra, hogy mint DJ elsőként játszhat olyan új jazzsztárokat, mint Gregory Porter és Laura Mvula. Ez a rádióműsor a két New York Radio-díj mellett a rangos Gold Sony Radio-díjat is elnyerte az Egyesült Királyságban.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek