Budapest 2014. Oct. 18. (19:00)

St. Vincent


St. Vincent

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az év legfontosabb klubkoncertjére kerül sor október 18-án az A38 Hajón. Az A38 és a CAFe Budapest szervezésében nem más lép fel ugyanis, mint a kortárs art-rock egyik legjelentősebb alakja, az amerikai dalszerző-gitáros-énekesnő, a tavasszal megjelent negyedik lemezét bemutató, Magyarországon először koncertező St.

Nehéz lenne tagadni, hogy 2014 az amerikai gitáros-dalszerző-énekesnő, Annie Clark, azaz St. Vincent éve. Februárban megjelent negyedik – cím nélküli – lemezén saját bevallása szerint is megtalálta saját, „igazi” hangját, főfellépő volt a legjobb fesztiválokon a barcelonai Primavera Soundtól Glastornburyig, a Nirvana vendégeként énekelte a Lithiumot a zenekar Rock and Roll Hall of Fame beiktatásán, meghívták a Saturday Night Live-ba, és háromnegyed órás koncertet adott a Letterman Showban... Egyszóval igazán aktuális előadóról van szó.

Az egyedi hangú, különleges világú, gitárosként is elsőrangú (és nem  mellékesen multiinstrumentalista, zongorán, basszusgitáron sőt, thereminen is játszó) St. Vincent Tulsában született. Már tinédzserként komolyan belevetette magát a zenei életbe, bár nem elsősorban muzsikusként, hanem „családi vállakozásban” az egykor az A38 Hajón is fellépett jazz-blues duó, a Tuck & Patti turnémenedzsereként. Aztán egy ideig az amerikai zenei képzés központjában, patinás Berklee College of Musicban tanult, amit otthagyva a Polyphonic Spree zenei kommunájához csatlakozott, később pedig Sufjan Stevens turnézenésze lett.

Egy évvel később, 2007-ben jelentette meg első albumát, amin klasszikus art-rock előadói hagyományokat követett, nem véletlenül hasonlították sokan a stílusát Kate Bushéhoz és David Bowie-éhoz. De már ekkor látható volt, hogy St. Vincent jóval több valami Bush-epigonnál: az egyedi hangszerelések, az egyszerre személyes, költői, mégis morbid és sötét hangulatú dalszövegek, nem utolsósorban pedig összetévesztehetetlen gitárjátéka magasan kiemelte a hasonló előadók közül.

A további lemezeken St. Vincent egyre inkább megtalálta saját stílusát, az elektro-popból és artrockból összegyúrt egyedi hangvételt, amit csak erősítettek az utolsó mozdulatig aprólékosan koreografált, látványos fellépések és a nagyon tudatosan épített imidzs. Az egykori „ártatlan kislányt” egyre inkább felváltotta a bábuszerű, megközelíthetetlen, okos, hidegen szexi, mégis érzelmes nőt megformáló szerepjáték, ami az idei St. Vincent lemezzel ért eddigi csúcspontjához.

Eközben tavaly közös lemezt készített az artpop-pápa David Byrne-nel, idén közreműködött (az A38 Hajón éppen három nappal korábbban fellépő) Swans fenomenális idei albumán, és nyugodtan mondhatjuk, hogy 2014-re St. Vincent az igazi nagy sztárok közé került. Éppen ezért is különleges budapesti koncertje – valószínűleg ez lesz az utolsó pillanat, hogy pár száz fős, intim klubfellépést láthatunk-hallhatunk tőle. Az A38-as koncerten nagyszerű zenészekből álló, jól összeszokott állandó zenekara kíséri.

A zenekar tagjai
St. Vincent: ének, gitár
Toko Yasuda: billentyűsök, basszusgitár
Daniel Mintseris: billentyűsök
Matthew Johnson: dob

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek