Budapest 2016. Apr. 30. (21:00)

Swing Highlights a Nemzetközi Jazz napon


Swing Highlights a Nemzetközi Jazz napon

Swing Highlights a Nemzetközi Jazz Napon

2011-ben Herbie Hancock javaslatára az UNESCO április 30-át Nemzetközi Jazz Nappá nyilvánította. Az ENSZ tagszervezete azért kiáltotta ki Nemzetközi Jazznapnak ezt a napot, hogy a műfaj oktatási és kulturális hasznát, demokratikus szellemét felmutassa. Fantasztikusan rövid idő alatt igazi világnap lett belőle, rendre vagy kétszáz országban rendeznek kapcsolódó eseményeket, így 2014-től a UNESCO magyar szervezetének égisze alatt, hazánkban is elindultak a jazz világnapjához kapcsolódó események.

Swing Highlights – azaz „éles megvilágításba” helyezzük a ’30-as évektől napjainkig ívelő swing - frivol, fehér inges, dohányfüstös miliőjét. Többek között Ella Fitzgerald, Frank Sinatra dalaival ezt a hangulatot idézik fel Bolba Éva, Majsai Gábor, Varga Ferenc, Balássy Betty és a Studio11 Ensemble.
Fly Me To The Moon, The Lady Is A Tramp, Makin' Whoopee, – úgy izzanak fel a ritmusok, mint a Las Vegas-t jelző tábla a sivatagi napsütésben..
A hagyományos swing kompozíciók mellett elhangzik például a Cool a West Side Story-ból, amely talán a swing kvinteszenciája Bernstein improvizatív kortárs zenébe hajló megfogalmazásában, de a modern hangszerelés mellett megőrizvén a swing-re oly jellemző dallamosságot.


Bolba Éva óvodás kora óta színpadon van. Első ízben talán a Studio11 zenekarral lépett színpadra. Aztán később elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen jazz-ének szakát is, és számos formációval szerepelt ország- és világszerte. A Hot Jazz Band állandó vendég énekese volt hosszú évekig.

Majsai Gábor első profi együttese a Wastaps volt, funky és soul zenét játszottak, majd több összeállítással végigturnézta Európát. Ezután számtalan produkció és siker: Besenyő Blues Band, BaráTom Jones, és legújabb albuma a Swing és Boogie. Az Öreg járgány szivatóval indul - múlt és jelen értékeit olvasztja össze, és így marad aktuális.

Varga Feri azon fiatal előadók közé tartozik, aki egy népszerű televíziós versenyen tűnt fel, de szemben oly sok sorstársával, az ő sikere tartósnak bizonyult. Köszönhető mindez kimagasló tehetségének, és a zenével szembeni nagy szakmai alázatának.

Balássy Betty jazz énekes, énektanár zenei karrierje 2000-ben indult be, amikor egy Nemzetközi Jazz Énekversenyen I. helyezést ért el. Ezt követően számtalan formációval koncertezett országszerte, képzettségének köszönhetően rengeteg népszerű előadó lemezének, produkciójának közreműködője.

A Studio11 zenekar története a közszolgálati rádió égisze alatt 1963-ban indult Zsoldos Imre és Dobsa Sándor vezetésével. A zenekar évtizedeken keresztül meghatározó részese volt a magyar könnyűzene fejlődésének, fontos dalok, produkciók megszületésének közreműködői lehettünk. A több évtizedes művészi tevékenység eredménye tengernyi hanghordozón, televízió- és rádiófelvételen hallható, látható. A jelenleg művészeti társulatként működő Studio11 Ensemble a legkülönbözőbb összeállításokban formát öltve, a jazz és a könnyűzene valamennyi stílusában mindig is a szabad zenélés útjain jár.

Rátonyi Róbert – zongora; Barbinek Gábor – harsona; Boegán Péter – dob; Csejtei Ákos - tenor-, szoprán sax, fuvola; Ducsai Szabolcs - trombita; Gátos Iván - szintetizátor; Kalmus Pál - bariton, alt, szoprán sax, b.klarinét, fuvola; Magyar Ferenc – trombita; Nagy Balázs - alt-, szoprán sax, klarinét; Takács Donát - basszus; Tóth Gyula - gitár; Zsoldos Béla - vibrafon, ütőhangszerek.

Ingyenes!

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek