Budapest 2014. Jun. 21. (21:00)

Take the MOL Train: Carlos Bica-Carsten Daerr-Samuel Rohrer (P-D-CH)


Take the MOL Train: Carlos Bica-Carsten Daerr-Samuel Rohrer (P-D-CH)

Carlos Bica - nagybőgő 
Carsten Daerr - zongora 
Samuel Rohrer - dob 

A nagybőgős-zeneszerző Carlos Bica a portugál jazz egyik legjelesebb képviselője az európai porondon. Játékának lírikus hangvétele, a hallgatóba ivódó, 'kísértő' melódiái védjegyének számítanak, kompozíciói tulajdonképpen szöveg nélküli dalok. Mindezen felül kiváló érzékkel egyesíti hazájának folklórját a jazz bármilyen modern irányzatával. 
A vezetése alatt működő temérdek zenei projekt, valamint színházi, filmes és táncprodukció közül a legnagyobb nemzetközi ismertséget az Azul nevű triója hozta meg számára. A német jazzgitározás egyik ikonjával, Frank Möbius-szal és az amerikai csodadobossal, Jim Blackkel alkotott formációja már rögtön az első albumuk kiadásával tarolt, nemcsak az 'Év Jazzlemeze' lett Portugáliában, de az albumot széles körben minden idők legjobb portugál jazzlemezének tartják. Az együttes tizenöt éves fennállását ünnepelve 2011-ben jelentette meg Things About című ötödik CD-jét, amelyet a kritikusok eddigi legnagyobb zenei teljesítményükként értékeltek. 
Bica évekig dolgozott a világhírű énekesnővel Maria Joãóval, s olyan művészekkel lépett színpadra, mint Kenny Wheeler, Aki Takase, Lee Konitz, Joey Baron, John Zorn, Paolo Fresu, vagy Markus Stockhausen. 
A nagybőgős az Opus-ban bemutatkozó európai triójával pár éve kezdett el dolgozni, de a német zongoristával, Carsten Daerr-rel való együttműködése idestova tíz évre nyúlik vissza, amikor mindketten Kristiina Tuomi zenekarában játszottak. Carsten Daerr-t a BMC kiadványainak ismerői, korábbi fesztiváljainak látogatói már jól ismerhetik, hiszen többször járt hazánkban, valamint két nagyszerű BMC-s lemezen is közreműködik (Gondellied in the Sahara, Tribute to Marley). Daerr saját triójával évekig a fiatal német szcéna egyik vezéralakjának számított, jelenleg inkább más zenekarvezetők oldalán hallhatjuk, mint például az Eva Kruse Bandben vagy a Marie Séférian Quartettben.
A trió dobosának posztján a berlini Hanno Sticket egyre többször váltja svájci kollégája, az Opus-ban is fellépő Samuel Rohrer. A többek között az ECM kiadónak is számos lemezt rögzítő muzsikus megannyi zenekarában olyan neveket találunk, mint Daniel Erdmann, Vincent Courtois, Frank Möbius, Colin Vallon, Harmen Fraanje vagy Rudi Mahall, így csatlakozásával már az európai jazz átfogó 'ki kicsodájává' vált a tagok zenészpartnereinek listája. 

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek