Veszprém 2014. Jul. 18. (21:00)

The Brand New Heavies


The Brand New Heavies

Nagyszínpad - Szentháromság tér

A The Brand New Heavies, a londoni acid jazz szcéna egyik úttörője, intézménynek számít Angliában. Zenéjük, amely a jazz, a funk és a soul egyedi keveréke, több mint két évtizede tartja lázban az Egyesült Királyság zenei életét.

Az évek során a The Brand New Heavies a legnagyobb angol R & B és soul szerzeményeket tudhatta magáénak 16 top 40-es single-t írva, köztük olyan számokkal, mint a Dream On Dreamer és a You’ve Got A Friend, lemezeladásuk pedig jócskán túllépte a kétmilliós példányszámot.

Az eredeti felállásból a ma is a csapatban játszó Jan Kincaid, Simon Bartholomew és Andrew Levy (ütősök/billentyűsök, gitár és basszusgitár) 1985-ben alapította meg a formációt London Ealing nevű külvárosában, s lettek nagy hatású életre hívói annak a műfajnak, amelyet acid jazz néven ismerünk a 90-es évek eleje óta.
Az 1990-es első Brand New Heavies lemez elsősorban inkább instrumentális anyagokat tartalmazott néhány vokális szerzemény mellett. Ezt követően csatlakozott a csapathoz az amerikai énekesnő, N’Dea Davenport, s ezzel megkezdődött az együttes első aranykorszaka. A nevüket fogalommá tévő bemutatkozó albumukat újra kiadták Davenport éneklésével, s világsiker lett 1992-ben.

Ezután a Heavies egy éles kanyarral stílust váltott, és előrukkolt a Heavy Rhyme Experience: Vol. 1 című lemezzel, olyan népszerű rapperekkel erősítve, mint Main Source, Gang Starr, Grand Puba és a Pharcyde.
Két évvel később jelent meg a Brother Sister, melyen olyan sikerek szerepeltek, mint a Dream On Dreamer, a Back To Love és a Spend Some Time. Az angol toplistán a 4. helyre jutott, és platinalemez lett.

Davenport 1994-ben távozott az együttesből, hogy régóta vágyott szóló albumát elkészíthesse. Következő énekesük Siedah Garrett lett, aki régóta zenélt Quincy Jones-szal és rendszeresen közreműködött Michael Jackson lemezein és turnéin. A Shelter című albumot együtt készítették el.
A Young Disciplesből érkező Carleen Anderson, Garrett távozásával csatlakozott énekesként a Trunk Funk – The Best of The Brand New Heavies elkészítéséhez.

Rövid szünet után a csapat 2006-ban újra összeállt, s egy új albummal jelentkezett Get Used To It címmel. A lemez megjelenése után az amerikai Billboard magazin Davenportot a világ hét csodáinak egyikének nevezte, aki nemcsak elénekli a szöveget, hanem életre is kelti.
2013-ban az újjáalakult Heavies kiadta új, Forward című albumát, melyen N’Dea Davenport több számot is előad az új angol énekessel, Dawn Joseph-fel, nem egy számot Kincaid-del együtt hangszerelve is, jellegzetes funkos instrumentális stílusukban.

Koncertsorozatukon - melynek a VeszprémFest is egy állomása – a Forward számai mellett természetesen legnagyobb slágereik is elhangzanak.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek