Gyula 2016. Jul. 23. (19:00)

XXV. Gyulai Vár Jazz Fesztivál


XXV. Gyulai Vár Jazz Fesztivál

Al Di Meola a világ egyik legnevesebb jazz gitárosa. Nevét még a műfajban kevésbé járatosak is ismerik. Az elmúlt 40 évben meghatározó szerepet töltött be a jazz világában. Saját neve alatt több mint 40 lemeze jelent meg, nem egy sokáig vezette a jazz listákat. Ezek mellett olyan muzsikusokkal készített albumokat, mint Chick Corea, Stanley Clarke, Lenny White, John McLaughlin, Paco de Lucia, Jean-Luc Ponty. A jazz zenészek mellett számos más műfajban is kipróbálta magát, lemezt készített Paul Simon-tól Luciano Pavarotti-ig számos más világsztárral is. Négy aranylemeze van, albumai több mint 20 millió példányban fogytak el eddig. A latin zene kiemelkedő előadója, a John McLaughlin-nal és Paco de Lucia-val megjelent akusztikus triólemezeik óriási sikert értek el, s nem csak a jazz és a latin zene kedvelői között.

Az 1954-ben született Grammy-díjas művész Gyulán 2003-ban lépett fel először, egy a vár előtt megtartott emlékezetes koncerten. Az idei fesztiválon a 2015-ben megjelent „Elysium” című CD-jének anyagát mutatja be, illetve feleleveníti az elmúlt 40 év legsikeresebb számait is. Újra használja az elektromos gitárt is az akusztikus mellett, megidézve a legismertebb Di Meola szerzeményeket. A gyulai Elysium & More koncerten hárman lépnek színpadra, Meola mellett a kitűnő olasz muzsikus Peo Alfonsi játszik gitáron, és a magyar Kaszás Péter szólaltatja meg az ütőhangszereket és a dobokat. Utóbbival már több mint egy évtizede tart a zenei együttműködése. Al Di Meola gyulai koncertje bizonyára minden zeneszerető embernek nagy élményt fog szerezni.

Balázs Elemér Group 2015-ben ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját, amelynek apropóján „Örök szerelem” címmel egy lemezt és a hozzá kapcsolódó interjúkötetet is megjelentettek. Az együttes Magyarország egyik legnépszerűbb jazz zenekara, amely az évek során komoly rajongótábort is kiépített. Nem egy szerzeményük igazi sláger lett, amelyet más együttesek is szívesen műsorukra tűznek. Számtalan itthoni és külföldi koncerten arattak sikert, nem egy világsztárral adtak közös műsort. A zenekar eddig 8 lemezt és egy koncert DVD-t adott ki.

A zenekar vezetője a kitűnő jazz dobos Balázs Elemér, aki nem csak a biztos ritmust hozza a zenekarba, hanem dallamot is játszik a bőrökön. Szőke Nikoletta és Szakonyi Milán énekel az együttesben, Balázs Józsefzongorázik, akinek több szerzeményét is játssza a zenekar, Komjáti Áron gitárokon hallható, Pecek LakatosKrisztián bőgőzik, Czibere József az ütőhangszereket szólaltatja meg.

Grencsó Kollektíva lesz a harmadik fellépő a fesztiválon. Grencsó István szaxofonos az egyik legkiválóbb magyar jazz muzsikus. Mindig a maga útját járja, más zenéinek másolása nem jellemző rá. Pályafutása 1979-ben kezdődött, a 80-as években játszott Szabados György partnereként, majd a Dresch Quartet tagja lett. A Kollektívát 1984-ben hozta létre, amely változó felállásban azóta is létezik. Nagyon sok stílust ötvöz zenéjében az együttes az avantgard jazz-től a jazz standard-ekig, a pop, rock, etno zenéig, de szívesen dolgozzák fel a 60-as évek tánczenéit, sanzonjait is. Az együttes tagjai: Grencsó István - szaxofon, fúvós hangszerek, Benkő Róbert – bőgő, Miklós Szilveszter – dob, Pozsár Máté – zongora. Koncertjeik mindig egyediek, sodró lendületűek, amely hamar bűvkörébe vonja a hallgatóságot.

A kitűnő helyi nagyzenekar, a Kepenyes Pál által vezetett Gyulai Big Band lesz a negyedik fellépő, akik szinte házi zenekarnak számítanak a Gyulai Vár Jazz Fesztiválon. A 18 tagú bigband tagjai zenetanárok, illetve az egykori tanítványokból áll. A változatos bigband hangzást elsősorban swing és boogie woogie stílusú számokkal érik el, mindig elnyerve a közönség tetszését. Remélhetőleg így lesz az idén is.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek