Orgonát szólni így még nem hallottál

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben máskor csak a mennyezet alá függesztve látható – az orgona felső részét kitakaró – hangvetőt (canopyt) leengedik egészen a földszintig, a teret sejtelmes, mégis látványos fénybe burkolják, a nézők pedig az orgonával egy szinten, a karzaton foglalhatják el helyüket a Müpában.

Fotó és forrás: Müpa
A bécsi Stephansdom orgonistája játszik karácsonykor Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság idén is orgonaszóval ünnepli a karácsonyt

2023. december 26-án a bécsi Stephansdom – Szent István-székesegyház – orgonaművésze, Konstantin Reymaier idézi meg játékával a karácsony békéjét és meghittségét a pannonhalmi Szent Márton-bazilika ősi falai között.
 
Orgonák éjszakája

200 éves hangszer is megszólal az Orgonák éjszakáján

Egyedülálló hangversenyre hív a Pannonhalmi Főapátság az Orgonák éjszakáján, 2023. augusztus 5-én. Az esten megtapasztalhatjuk, hogyan is szólt az 1820-as években a kápolna orgonája, hisz a 200 éves hangszert idén tavaszra eredeti állapotába állították vissza, így ugyanazt a barokk...
 
 
Fotó: Zelnik Péter Zénó

Ez lesz a legelső nemzetközi orgonafesztivál Budapesten

Először rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivált a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, a plébánia alapításának 975. évfordulója alkalmából.
 
Új orgonát avatnak a Fatemplom fesztiválon

Új orgonát avatnak a Fatemplom fesztiválon

A Fatemplom fesztivál keretében új orgonát avatnak Magyarföldön, a különleges hangszert Rákász Gergely szólaltja meg július 13-án, az esten a Budapesti Tomkins Énekegyüttes is közreműködik.
 
Fotó: YouTube

A Notre Dame-ért koncerteznek Szegeden

Jótékonysági orgonaestet tartanak pénteken a szegedi fogadalmi templomban, a hangverseny bevételével a párizsi Notre-Dame újjáépítését támogatják.
 
Fotó: France Musique

Jó hír: nem sérült meg a Notre Dame orgonája

Egy szakértő szerint sértetlenül átvészelte a múlt heti tűzvészt a Notre-Dame nyolcezer sípos orgonája – írja a 24.hu.
 
 
Utoljára szólal meg teljes felújítása előtt az orgona!

Utoljára szólal meg teljes felújítása előtt az orgona!

A kötetlen hangulatú, különleges estére invitálja a fiatal felnőtteket – és azokat is, akikhez a megszokott templomi orgonaszó nem áll közel – a Jézus Szíve Jezsuita Templom (Mária utca).
 
Fotó: Mohai Balázs (MTI)

Több mint 50 év után, Liszt Ferenc születésnapján szólalt meg a Zeneakadémia felújított orgonája

Liszt Ferenc születésének 207. évfordulóján szólalt meg újra a Zeneakadémia felújított Voit-orgonája, amelyet 1967 óta nem hallhatott a közönség.
 
Fotó: Pécs Ma

Végül koporsót gyártottak a világhírű orgonaműhelyben...

A világhírű pécsi orgonaépítő Angster-dinasztia történtét dolgozza fel Tolvaly Ferenc, az El Camino-sorozat és a Zsolnay-kód szerzőjének új családregénye. Mi több, színdarab is készült a pécsi család különös sorsáról; az Angster Orgonagyár alapításának 150. évfordulója...
 
Mire gondolhatott a zeneszerző? – Látványkoncert orgonára

Mire gondolhatott a zeneszerző? – Látványkoncert orgonára

Az Örömzene koncertsorozat szeptemberben újra a komolyzene kedvelőknek kedvez, hiszen a komolyzene sokszínűségét igyekszünk eljuttatni mindenkinek. A sorozat első darabjaként egy igazán különleges előadással készülnek a szervezők, ugyanis egy rendhagyó orgonakoncert szem- és...
 
Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden Party Zenei-Gasztrofesztivált őszre

Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden...

A rendezvény 2024. május 10-12. dátumon szerepelt, de a szervezők ma közleményben tudatták, hogy módosítaniuk kellett: az esemény új időpontja...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Csak ő...

Falusi Mariann neve többször is felbukkan a koncertkínálatunkban, leginkább Sárik Péterrel, olykor Presser Gáborral egy színpadon emlegetjük, de ő az egyik sztárja a Menopauza című zenés darabnak is. De most csak róla van szó, el is meséli:

Senki sem tudja, kik ők – és idén sem fogjuk megtudni: Sleep Token az MVM Dome-ban

Amellett, hogy tagjai kilétét rejtély övezi, a Sleep Token híres a showszerű koncertjeiről – a zenekar első önálló bulijuk 2024. november 13-án lesz az MVM Dome-ban. Előzenekarként az amerika Bilmuri nyitja meg az estét.
Új koncertek