Év koncertje

A Dylan-dilemma

2016. november 21.  ·     ·  Juhász Katalin; Új Szó

Bob Dylan rendkívül elfoglalt, úgyhogy nem utazhat Stockholmba átvenni az irodalmi Nobel-díjat, de köszöni a rendkívüli megtiszteltetést. Ilyesmi áll a levélben, melyet ifjú korom hőse a Svéd Akadémiának küldött – az ujszo.com publicisztikáját változtatás nélkül adjuk közre.

A Dylan-dilemma

Gondolom, most a fél világ találgatja, hogy vajon miféle bokros teendője van a díjazottnak december 10-én. Több ismerősöm arra tippel, hogy Bárdos Deák Ági 60. születésnapi bulijára készül a budapesti Fáklya klubba. Ági is hatalmas rock and roll-lázadó volt, sőt (Dylannel ellentétben) még ma is az.

Biztos vagyok benne, hogy huszonöt évvel ezelőtt pimaszul vagány gesztusnak tartottam volna ezt a levelet, sőt annak örültem volna a legjobban, ha Dylan, a Masters of War szerzője magasról letojta volna a svéd „bombagyáros” által alapított díjat, ahogy azt közel három héten át tette is. Amikor aztán elmagyarázta, hogy annyira meglepte őt a Nobel-díj híre, hogy nem talált szavakat, felemás érzések kavarogtak bennem. Rengeteget gondolkodtam, de csak arra jutottam, hogy „változnak az idők” – ahogyan azt maga Dylan énekelte-kántálta 1964-ben (The Times They Are a-Changin').

Az azonos című albumot 1989 decemberében vettem Bécsben, amikor először léphettem nyugati földre. Addig csak többször átmásolt, recsegő magnókazettákról hallgathattam kedvencemet. A bakelitlemezen még mindig ott az árcédula, 90 schillingbe került, ráment az összes átváltott pénzem, ráadásul a félnapos városnézés alatt a hónom alatt óvtam, vigyáztam. Két évvel később, már budapesti diákként szembesülnöm kellett a ténnyel, hogy az ösztöndíjamból nem futja koncertjegyre, hogy az ilyesmi már tájainkon is az úri középosztály kiváltsága. Úgyhogy kerítést is másztam Bob Dylan kedvéért. Akkor nem jutottam be a Népstadionba, sőt a velem együtt mászó két fiút jól meg is kergették a rendőrök. Tavalyelőtt a kassai szervezők kedves levélben, ingyenjegyet kínálva invitáltak az ottani Dylan-koncertre, de akkor már túl hosszúnak tűnt a Pozsony–Kassa vonatút, a szó szoros és átvitt értelmében is.

Mindketten sokat változtunk. Ő ma már Las Vegasban szórakoztatja a módosabb nagyérdeműt, én meg főleg avangárd dzsesszt és underground technót hallgatok, szóval olyan ő nekem, mint az első szerelmem, akiről ugyan hallok egy s mást néha, de már nem érdekel. Persze örülök, hogy Nobel-díjat kap, (majd átutalják a pénzt), nyilván megérdemli azért, amit 1962 és mondjuk 1982 között írt. Rajta keresztül a csavargó folkzenész, Woody Guthrie és a McCarthy-éra üldözöttje, Pete Seeger munkásságát is elismerik, bár őket errefelé kevesen hallgatják. Inkább mondok egy ismertebb, de szintén korszakformáló nevet: Leonard Cohen. Ő finomabb eszközökkel csinálta ugyanazt, mint Dylan: széles tömegek számára tette elérhetővé a költészetet. Jelképesnek és sorsszerűnek tartom, hogy épp mostanában halt meg.

Egy biztos: ezentúl minden dalszövegírónak esélye van arra, hogy költőként értékeljék, akár még Stockholmban is. És ez szerintem pont annyira forradalmi dolog, amennyire manapság lázadni érdemes a bevett szokások ellen.

Forrás


 

 

Szólj hozzá!


 A gyilkos tekintetű frontember visszatér a tett színhelyére: jön a Therapy? az A38-ra

A gyilkos tekintetű frontember visszatér a tett...

Másfél évvel a tavaly januári fullos koncertje után idén novemberben ismét tiszteletét teszi az A38 Hajón a 30 éves fennállását ünneplő...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az ígéret földjére visz az Amberjack

Az Amberjack mozgalmas évet tudhat maga mögött, sok koncerttel és személyi változásokkal, amelynek eredményeképpen a csapat öttagú lett: Láng Vince (tényleg így hívják!) és Remete Marcell, valamint a billentyűs Budai Benjamin és a basszusgitáros Németh Csaba mellett a dobos Moczó Martin lett az új családtag. A zenekar második...

Az All Time Low lesz a 5 Seconds of Summer vendége a Parkban

2020. június 4-én első alkalommal ad koncertet a Budapesten az ausztrál pop-rock csapat, a 5 Seconds of Summer. A Park nagyszínpadán a Baltimore-i dallamos emo-pop formációval, az All Time Low-val osztoznak majd.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek