A Dylan-dilemma

2016/11/21  ·     ·  Juhász Katalin; Új Szó

Bob Dylan rendkívül elfoglalt, úgyhogy nem utazhat Stockholmba átvenni az irodalmi Nobel-díjat, de köszöni a rendkívüli megtiszteltetést. Ilyesmi áll a levélben, melyet ifjú korom hőse a Svéd Akadémiának küldött – az ujszo.com publicisztikáját változtatás nélkül adjuk közre.

A Dylan-dilemma

Gondolom, most a fél világ találgatja, hogy vajon miféle bokros teendője van a díjazottnak december 10-én. Több ismerősöm arra tippel, hogy Bárdos Deák Ági 60. születésnapi bulijára készül a budapesti Fáklya klubba. Ági is hatalmas rock and roll-lázadó volt, sőt (Dylannel ellentétben) még ma is az.

Biztos vagyok benne, hogy huszonöt évvel ezelőtt pimaszul vagány gesztusnak tartottam volna ezt a levelet, sőt annak örültem volna a legjobban, ha Dylan, a Masters of War szerzője magasról letojta volna a svéd „bombagyáros” által alapított díjat, ahogy azt közel három héten át tette is. Amikor aztán elmagyarázta, hogy annyira meglepte őt a Nobel-díj híre, hogy nem talált szavakat, felemás érzések kavarogtak bennem. Rengeteget gondolkodtam, de csak arra jutottam, hogy „változnak az idők” – ahogyan azt maga Dylan énekelte-kántálta 1964-ben (The Times They Are a-Changin').

Az azonos című albumot 1989 decemberében vettem Bécsben, amikor először léphettem nyugati földre. Addig csak többször átmásolt, recsegő magnókazettákról hallgathattam kedvencemet. A bakelitlemezen még mindig ott az árcédula, 90 schillingbe került, ráment az összes átváltott pénzem, ráadásul a félnapos városnézés alatt a hónom alatt óvtam, vigyáztam. Két évvel később, már budapesti diákként szembesülnöm kellett a ténnyel, hogy az ösztöndíjamból nem futja koncertjegyre, hogy az ilyesmi már tájainkon is az úri középosztály kiváltsága. Úgyhogy kerítést is másztam Bob Dylan kedvéért. Akkor nem jutottam be a Népstadionba, sőt a velem együtt mászó két fiút jól meg is kergették a rendőrök. Tavalyelőtt a kassai szervezők kedves levélben, ingyenjegyet kínálva invitáltak az ottani Dylan-koncertre, de akkor már túl hosszúnak tűnt a Pozsony–Kassa vonatút, a szó szoros és átvitt értelmében is.

Mindketten sokat változtunk. Ő ma már Las Vegasban szórakoztatja a módosabb nagyérdeműt, én meg főleg avangárd dzsesszt és underground technót hallgatok, szóval olyan ő nekem, mint az első szerelmem, akiről ugyan hallok egy s mást néha, de már nem érdekel. Persze örülök, hogy Nobel-díjat kap, (majd átutalják a pénzt), nyilván megérdemli azért, amit 1962 és mondjuk 1982 között írt. Rajta keresztül a csavargó folkzenész, Woody Guthrie és a McCarthy-éra üldözöttje, Pete Seeger munkásságát is elismerik, bár őket errefelé kevesen hallgatják. Inkább mondok egy ismertebb, de szintén korszakformáló nevet: Leonard Cohen. Ő finomabb eszközökkel csinálta ugyanazt, mint Dylan: széles tömegek számára tette elérhetővé a költészetet. Jelképesnek és sorsszerűnek tartom, hogy épp mostanában halt meg.

Egy biztos: ezentúl minden dalszövegírónak esélye van arra, hogy költőként értékeljék, akár még Stockholmban is. És ez szerintem pont annyira forradalmi dolog, amennyire manapság lázadni érdemes a bevett szokások ellen.

Forrás


 

 

Szólj hozzá!


Miért kék a mézeskalács?

Miért kék a mézeskalács?

Kérdezzétek meg Molnár Ferenc Carameltől! De mi is elmondhatjuk, hogy a mézeskalácsok azért kékek, mert ez a szín az autizmus szimbóluma.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Michael Jackson is dolgozott velük – most Magyarországon turnézik az aranyhangú gospelkórus

Január 13-án és 14-én Debrecenben és Budapesten ad koncertet az Európában turnézó The Golden Voices of Gospel  elnevezésű afroamerikai zenészekből és vokalistákból álló formáció, Dwight Robson baptista tiszteletes vezetésével.

Jön a MUSE Sopronba!

Már a Volt Fesztivál 2022-es fellépőinek listáján a Muse, a The Killers, a Sum41, a Bring Me The Horizon és Yungblud. Mindez jövőre, június 21 és 25 között, Sopronban.
Új koncertek