Aretha Franklin méltatlan búcsúztatása a világsajtó témája

2018/09/06  ·     ·  Simonyi Éva

A világsajtót mára már teljes egészében bejárta a hír, hogy Aretha Franklin családja szerint “tiszteletlen” volt a lelkész búcsúbeszéde az énekesnő temetésén.

Fotó: eu.freep.com

A család nem volt túl boldog a lelkész sértő beszédével, aki a soul királynőjének maratoni – majdnem 9 óra hosszú – temetésén szólalt fel.

Aretha Franklin előrehaladott hasnyálmirigyrákban, 76 évesen hunyt el augusztus 16-án. Hangja milliókat érintett meg, halála pedig a zenei világ nagy vesztesége. Temetésén a családon kívül több politikus, zenész, színész és vallási vezető vett részt: az USA volt elnöke, Bill Clinton több évtizedes barátságukra emlékezett vissza, Jennifer Hudson, Stevie Wonder, a The Clark Sisters, Chaka Khan és Ariana Grande pedig zenei produkcióval búcsúztott el.

Jasper Williams Jr. lelkész búcsúztató beszéde azonban közel sem aratott sikert, sőt mi több, egyenesen sértő megnyilvánulások is elhangzottak. Williams szerint hiába erősek a fekete asszonyok, egyvalamire nem képesek: egy fekete fiúból férfit faragni, őket férfinak nevelni. Hiába vonulnak az utcára a fekete közösség tagjai, ha egy fehér ember megöl közülük egyet, mikor egymást ölik a feketék, akkor senki nem szól egy szót sem. Ezen kívül az apa nélküli otthonokban “szenvedő” gyermekek helyzetét úgy jellemezte, hogy ez az “abortusz, szülés után”. Ez már azért iszonyú nagy baklövés, mert Aretha Franklin 4 fiút nevelt fel egyedül...

A politikai kirohanás helyett a család és a jelenlévők is inkább azt várták volna, hogy a búcsúbeszéd megható és személyes legyen, amelyben az énekesnő karrierjéről, életéről hallhatnak, ehelyett egy ízléstelen, megosztó és botrányos beszéd tanúi lehettek.

 

Aretha Franklin unokaöccse, Vaughn Franklin szerint az 50 perc alatt Williams a “fekete Amerikáról” szónokolt, és egyáltalán nem búcsúztatta el méltóképpen az énekesnőt.

“Úgy érezzük (ld. Aretha családja), hogy ezt az 50 percet arra használta fel, hogy saját, negatív gondolatait, és céljait tegye közzé, és ezzel a család egyáltalán nem tud azonosulni” – nyilatkozta Vaughn a családot képviselve, noha a lelkészt ők maguk kérték fel, mert már több családtag temetését is vezette, állításuk szerint fogalmuk sem volt, hogy ilyen beszéddel készül a szertartásra.

Williams úgy reagált erre, hogy az elhunyt egyik leghíresebb dala a Respect (”Tisztelet”), és ő csak erre próbálta meg kihegyezni a beszédet: hogy a feketék kezdjék el jobban tisztelni egymást. Bocsánatot azonban a család nyilatkozata utána sem kért.

Forrás1

Forrás2

 

Aretha Franklin, gyász, temetés, botrány

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek