Elment a soul királynője – meghalt Aretha Franklin

2018/08/16  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

76 évesen elhunyt a soul királynője, Aretha Franklin, akinek legismertebb számai olyan klasszikusok voltak, mint a Think, az I Say a Little Prayer vagy a névjegyeként is emlegetett Respect, és akit világszerte kulturális ikonként tiszteltek.

Fotó: Billboard

A művész halálát súlyos hasnyálmirigyrák okozta. A családja által az AP amerikai hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint Franklin helyi idő szerint csütörtökön délelőtt 9.50-kor hunyt el detroiti otthonában.

"Az élet egyik legsötétebb pillanatában nem találjuk a megfelelő szavakat, amely leírhatná szívünk fájdalmát. Családunk matriarcháját és szikláját veszítettük el" – fogalmaztak rokonai a közleményben.

Egy csodálatos pálya különleges pillanatai – 10 érdekesség az életéből

1. Édesapja prédikátor, édesanyja elismert zongorista és énekes volt. 10 éves korában egy templomban kezdett gospelt énekelni.

2. Mindössze 14 éves volt, amikor megkötötte első lemezszerződését.

3. 1961 januárjában (tehát még nincs 20 éves) a Columbia kiadta első világi zenei albumát Aretha: With The Ray Bryant Combo címmel. Ezen albumon szerepelt az első dala, amely bejutott a Billboard Hot 100-as kislemezlistára.

4. A 60-as évek közepére Franklin kb. 100 ezer dollárt keresett a klubokban és színházakban vállalt fellépéseivel

5. Otis Redding Respect című dalának feldolgozása az R&B és a popdalokat rangsoroló listákon egyaránt listavezető volt és Franklin egyik leghíresebb dalává vált. A későbbiekben a polgárjogokért folyó küzdelem és a feminizmus egyik legfontosabb himnusza lett.

6. 1980-ban fellépett a londoni Royal Albert Hall színpadán II. Erzsébet brit királynő előtt.

7. Ugyanebben az évben egy vendégszerep erejéig feltűnt a Blues Brothers című filmben.

8. Az I Knew You Were Waiting for Me, melyet George Michaellel közösen vett fel és világszerte listavezető volt.

 

9. 1998-ban a 40. Grammy-gálán a gyengélkedő Luciano Pavarotti helyett elénekelte a Nessun dorma című áriát.

10. 2015 decemberében előadta a (You Make Me Feel Like) A Natural Woman című dalt a 2015-ös Kennedy Center Honors-on, amely során dalszerzőtársa, Carole King előtt tisztelgett. Előadását a közönség állva tapsolta meg, köztük Barack Obama is

Összeállításunkban a Wikipédia volt a segítségünkre.

 

Amerika – és a világ – egyik legnagyobb énekese távozott a mai napon. Nyugodjék békében!

Aretha Franklin, gyász

 

 

Szólj hozzá!


Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden Party Zenei-Gasztrofesztivált őszre

Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden...

A rendezvény 2024. május 10-12. dátumon szerepelt, de a szervezők ma közleményben tudatták, hogy módosítaniuk kellett: az esemény új időpontja...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Csak ő...

Falusi Mariann neve többször is felbukkan a koncertkínálatunkban, leginkább Sárik Péterrel, olykor Presser Gáborral egy színpadon emlegetjük, de ő az egyik sztárja a Menopauza című zenés darabnak is. De most csak róla van szó, el is meséli:

Senki sem tudja, kik ők – és idén sem fogjuk megtudni: Sleep Token az MVM Dome-ban

Amellett, hogy tagjai kilétét rejtély övezi, a Sleep Token híres a showszerű koncertjeiről – a zenekar első önálló bulijuk 2024. november 13-án lesz az MVM Dome-ban. Előzenekarként az amerika Bilmuri nyitja meg az estét.
Új koncertek