Éljenek a finnek! 5 zenekar, akik azonnal eszünkbe jutnak az országról

2017/11/28  ·     ·  Juhász Vali

Finnország 2017-ben ünnepli függetlenségének 100. évfordulóját. Ebből az alkalomból ismerkedjünk meg néhány finn előadóval, lesznek köztük ismerős nevek, akikről talán nem is tudtuk, hogy északi nyelvrokonaink adták őket a világnak.

Fotó: www.huutajat.org

Apocalyptica

A hol négy-, hol öttagú, 1993-ban alakult helsinki illetőségű zenekar különlegessége, hogy csellókon tanultak komolyzenét, ezen a hangszeren gyakorlatilag bármit el tudnak játszani – és ezt meg is teszik. Legyen az heavy metal vagy egy szép Grieg-dal és néha saját számok, amelyek a komolyzenét és a heavy metalt ötvözik.

Feldolgozásokat játszanak például a Metallica, a Faith No More, a Sepultura, a Pantera, a Slayer, a Rammstein, Edvard Griegírta a Peer Gynt zenéjét) vagy David Bowie zenéiből.

Többször jártak már nálunk, legutóbb októberben, reméljük, hamarosan ismét hazánkban köszönthetjük őket.

 

The Rasmus

1994-ben alakult rockegyüttes, leghíresebb számuk minden bizonnyal az In The Shadows, amellyel az amerikai piacra is betörtek – és ez már majdnem 15 éve volt. Pedig előtte már a Red Hot Chilli Peppers és a Garbage előzenekaraként is felléptek hazájukban.

Az extravagáns kinézetű énekes, a furcsa aurájú klip és az akkoriban egészen újszerűnek számító, érdekes dal meghódította a világot. Ma is működnek, turnéznak és nemrég új nagylemezük jelent meg.

 

HIM

A HIM az egyetlen olyan finn rockzenekar, akik az USA-ban aranylemezt értek el az eladásaikkal. A zenekar neve eredetileg a 'His Infernal Majesty' (Ő Pokoli Fensége) kifejezés szavainak kezdőbetűiből összeállított mozaikszó, de ezt a megjelölést hamar elhagyták, mert sátánistáknak vélték őket. Azóta a csapat egyszerűen HIM-ként szerepel, bár a régi név a mai napig félreértések forrása. Érdekesség, hogy menedzserük az a Seppo Vesterinen, aki a The Rasmus ügyeit is intézi. A HIM manapság sajátos szimbólumáról, a heartagramról is ismert. Ezt a jelet Ville Valo énekes találta ki, egy szív és egy pentagramma egyesítésével, ami az élet és a halál, valamint a szerelem és gyűlölet kontrasztját hivatott szimbolizálni.

Dalaikat szeretik filmek és showműsorok aláfestő-zenéiként használni.

Loituma

A Loituma egy finn kvartett. A csapat előszeretettel kombinálja a finn ének tradícióit és a kantele (finn hárfa) hangját. A finn népzene éneklésének művészete: történetek és érzések átadása. A Loituma-dalok átadják a hallgatóságnak a finn örökséget a kantele (finn hárfa) segítségével.

2006-ban beindult a Loituma-láz, ennek köszönhetően számtalan remix és videó született, melyeket főleg a YouTube-on lehet megtekinteni. Magyarországon is több rajongói portál alakult. A világméretű népszerűséget az „Levan Polkka” (Éva polkája) című dal hozta a csapat számára. A humoros szövegű és vicces dallamú zenét mindenki ismeri. Álljon itt tehát ez a videó, erről mindenki tudni fogja, kikről is beszélünk.

 

Mieskuoro Huutajat

A nálunk talán kevésbé ismert finn férfi üvöltő (kántáló)kórust ajánljuk mindenki figyelmébe. 2004-ben léptek fel nálunk az őszi fesztiválon az A38 Hajón, ott találkoztam velük először. 1987 óta léteznek, 20 férfiból álló, sajátos stílust képviselő társaság. Üvöltő finn medvék horrorkórusa: torokszorító, torkaszakadó sakálszimfónia.

Petri Sirviö karmester vezetésével a kórus a legismertebb a finn hazafias dalok hangos megjelenítése mellett külföldi számokat is feldolgozott, például a The Star-Spangled Bannert (ami az USA nemzeti himnusza) és Budapesten elordítozták a Süss fel nap-ot is.

A Dánia által rendezett koppenhágai Eurovíziós Dalversenyen a Waterloo-t adták elő. Többen kissé ironikusan megjegyezték, hogy annyira gyengék a finn előadók az fesztiválon, hogy talán a Mieskuuro Huutajat tudná javítani a statisztikát. Aztán a következő évben Finnország nyerte meg a versenyt...

 

Északi fénybe borul a Gellért-hegy

Finnország, finn zenekarok, The Rasmus, Apocalyptica, HIM, Loituma

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek