És akkor 1970. április 10-én Paul McCartney bejelentette a Beatles feloszlását

2020/04/10  ·     ·  Koncert.hu-összeállítás

Ezen a pont 50 évvel ezelőtti napon jelent meg az a bizonyos interjú Paul McCartney-val, amelynek még a kérdéseit is a zenész írta. McCartney így jelentette be első szólóalbumát és azt, hogy kilépett a Beatlesből.

A zenekarról készült utolsó fotósorozat egyik képe ( 1969. augusztus, Ascot, Ethan Russell és Monte Fresco)

A bejelentés nehezen érhette volna váratlanul a közönséget, mert John Lennon akkor már nyolc hónapja otthagyta társait, hogy szólókarrierjére koncentráljon, és így tett George Harrison és Ringo Starr is. Mégis, ha azt a lérdést teszik fel majd a kocsmakvízben – bár már ott tartanánk –, hogy mikor oszlott fel a legendás banda, húzzátok be az 1970. április 10-et.

Már 1967-ben elindult a folyamat Brian Epstein halálával: megszűnt a zenekart összetartó kohézió: a népszerűséggel jöttek a viták is, a banda tagjai külön utakon akartak járni, azon stílusoknak akartak hódolni, melyekkel korábban közös számaikat színesítették. Természetesen személyes ellentétek is akadtak szép számmal, ezekért az együttes rajongói elsősorban John Lennon szerelmét, a japán Yoko Onót hibáztatták.

DE.

Más vélekedések szerint kevés lett volna ehhez Yoko. A Beatlesnek nem volt frontembere, aki mögött nyugodtan lehet tagokat cserélni, anélkül, hogy azt a zenekar megsínylené. Két dudás nem fér meg egy csárdában, márpedig a Beatlesben legalább kettő, hanem legalább három dudás volt... Ráadásul a Beatles a hatvanas évek jelképe volt, és – legalábbis jó pár év távlatából úgy tűnik – éppen akkor oszlott fel, amikor az a korszak nem csak az évek számozását tekintve, hanem mindenféle más módon is véget ért.

1969-ben vették fel a Beatles utolsó két albumát, a Let It Be, illetve az Abbey Road címeket viselő lemezeket, ezalatt a zenekar tagjai számos szólóalbumot megjelentettek.

1970. április 10-én aztán Paul McCartney, a Beatles gitárosa és dalszövegírója, McCartney című szólólemezének bemutatása kapcsán egy ál-interjút jelentetett meg a sajtóban, ahol kérdezőként és válaszadóként az együttes feloszlásáról beszélt. Bár egyértelműen nem állította, hogy kilép a Beatlesből és John Lennon is cáfolta a közös munka befejezését, a gyakorlatban ez a nyilatkozat valóban a befejezést jelentette az együttes számára. 

Nem volt ez megegyezésen alapuló, békés elválás. A feloszlás után elszabadultak az indulatok. Lennon, ahol csak lehetett, cinkelte McCartneyt. Dalokban is gúnyolta volt zenésztársát, ezek közül a legendás Imagine című albumon megjelent How Do You Sleep? a leghírhedtebb.

Amikor Lennont 1980-ban lelőtték, Harrison azt mondta, hogy addig szó sem lehet a reunionról, amíg Lennon halott...

Aztán végül 1995-ben ugyan kiadtak egy két számot tartalmazó Beatles antológiát, de a közös munka nyolc év után, 1970-ben véget ért. Az együttes a becslések szerint napjainkig több mint egymilliárd lemezt adott el, zenéjük majdnem fél évszázad után is világszerte ismert és kedvelt, végeredményben a Beatles tekinthető minden idők legsikeresebb együttesének.

A hetvenes évek egésze és a nyolcvanas évek első fele azzal telt, hogy a tagok szabadulni akartak mindentől, ami Beatles. Később rájöttek, hogy bármit csinálnak, a világ mindig is Beatle-ként fog tekinteni rájuk. A legendát mostanában Paul McCartney gondozza: míg Lennon a rajongók újabb generációja számára megsárgult fénykép csupán, McCartney gigaturnéinak műsora javarészt Beatles-dalokból áll. (Az év fellépése lett volna számára a Glastonbury.)

Egy találó megállapítás szerint a Beatles-sztori olyan, mint egy Shakespeare-dráma. Miközben egy nagyon is valós történet, hús-vér emberekkel, felkorbácsolódó érzelmekkel, hibákkal, vitákkal és rengeteg világraszóló és befolyásoló zenével.

1970. áprilisában már ott volt egy komplett életmű az asztalon, míg a négyes legidősebb tagja, John Lennon még 30 sem volt.

Lehet utánuk csinálni.

Források:

Ferentzi András: Nem Yoko Ono miatt oszlott fel a Beatles – Ez volt az oka (BLIKK)

Tarján M. Tamás: Paul McCartney bejelenti a Beatles feloszlását (RUBICON)

Benedek Szabolcs: 10 apokrif a feloszlás utáni Beatlesről

 

Mi lenne, ha az egész világ elfelejtené minden idők legzseniálisabb zenekarát?

 

 

 

Beatles, feloszlás, Paul McCartney, John Lennon

 

 

Szólj hozzá!


Egyelőre nyitott akta a pénteki rappergyilkosság Amerikában

Egyelőre nyitott akta a pénteki rappergyilkosság...

Bízhatunk az OFF Médiában: ők figyelemmel követik ezt a "rappergyilkolós" trendet, mi csak szemmel tartjuk – ők adták hírül, hogy újabb eset...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Zenészek figyelmébe: mindenképpen használjátok ezt a funkciót a Spotifyon!

Tavaly októberben indította el a Spotify a Canvas béta verzióját, most Magyarországra is kiterjesztették az elérhetőségét.

Nem a Kispi nyert! Lovasi András eredményt hirdetett

Mi is közzétettük szeptemberben a felhívás, miszerint pályázni lehet Lovasi András raktárkoncertes gázsijára. Mintegy egymillió forint értékben hangfelvétel(ek) készítésére lehet pályázni bárkinek.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek