Ez történt a zene világában október 13-án

2019/10/13  ·     ·  koncert.hu

Van, akinek a 13-as szám szerencsét hozott, és akadnak, akiknek kevésbé... Az ezenanapon.hu segítségével megnéztük, mi minden történt október 13-án.

Mennyi minden történt a zene világában október 13-án!

1921.

Megszületett a legendás francia sanzonénekes, Yves Montand. Ezen a néven ismerte meg a világ, de 98 éve ezen a napon Ivo Liviként született egy  olasz munkáscsaládba. Az 1940-es évek közepétől kezdett sanzonokat énekelni. Édith Piaf is felfedezte tehetségét, s támogatta is. Yves Montand volt az első, aki szakított a színpadi öltözködés hagyományaival, az öltönnyel, nyakkendővel, „ingujj”-ban állt ki a színpadra. Rendkívül sikeres volt mint sanzonénekes, de hamar kezdte vonzani a film is. Első és talán legnagyobb sikere A félelem bére volt. Filmezett Amerikában is, egyik ottani filmjében partnere Marilyn Monroe volt – éppen felesége, a szintén legenda Simone Signoret memoárjában örökítette meg a románcukat... 70 éves korában halt meg. Orgánuma még ennyi idő után is kellemes borzongást idéz elő a hallgatóban...

 

1941.

Az úr, aki ebben az évben ezen a napon jött világra, egy magyar családba született – Newarkban. A Time Magazin 2006-ban a világunkat formáló 100 legjelentősebb ember közé sorolta. A Forest Hills High School tanintézetben megismerkedett egy Art nevű srácal, és duót alakítottak. Kétszer került a Rock and Roll Hall of Fame-be, először 1991-ben eme duó tagjaként, majd 2001-ben szólózenészként. 12 Grammy-díja van. Szabad  gazda? Igen, Paul Simonról – plusz a Simon & Garfunkel formációról – van szó,  aki csakúgy, mint Yves Montand, belekóstolt a film világába is, rögtön egy Woody Allen-filmben, az Annie Hallban kapott szerepet. A nevéhez számos örökzöld fűződik, az egyik például ez:

 

1947.

Most egy hölgyről lesz szó, aki nemcsak magyar gyökerekkel rendelkezik, de  – eltekintve a külföldön töltött évektől – magyarul és magyaroknak énekelt. A 1968-as táncdalfesztiválon robbant be a köztudatba: Dobos Attila ekkor szerezte számára a híres slágert ( lejjebb) – Szenes Iván szövegével. Sikerei csúcsán, a hatvanas évek végén váratlanul disszidált, és csak az 1990-es évek végén tért vissza Magyarországra, ahol ismét ott vette fel a mikrofont, ahol letette... Magánélete azonban nagyon összekuszálódott, közismerten békés és nagylelkű személyisége nem bírt megbirkózni az őt ért támadásokkal, és  2011 karácsonyán öngyilkosságot követett el. Mary Zsuzsi 64 évet élt.

 

 1970.

Janis Joplin az 1960-as évek hippikultúrájának egyik ikonikus alakja volt: a soul és a blues koronázatlan királynőjeként vonult be a zenetörténelembe – Woodstockban is fellépett, bár állítólag nem a legjobb formáját mutatta: idegességét ugyanis droggal és szesszel "kezelte", hangja többször is megbicsaklott. Nem ezen a napon született (1943. január 19.) vagy halt meg (1970. október 4.), de végakaratának megfelelően ezen a napon szórták a tengerbe a hamvait, mintegy 2000 dollárnyi „vagyonát” pedig a barátai egy bulin elitták...Alkoholizmusa és kábítószer-függősége okozta korai halálával a 27-esek legendás klubjába sorolják. 1970 szeptemberében rögzítette Pearl című albumát, amelynek Me And Bobby McGee című dala volt az utolsó szám, amit felvett – s ez lett egyetlen – már posztumusz - listavezető dala. Az album is csak halála után látott napvilágot, s egy szám, a Buried Alive in the Blues csak instrumentális változatban hallható rajta: az énekszólamot 1970. október 4-én kellett volna rögzíteni, aznap, amikor holtan találták szállodai szobájában.

 

Sok szomorúság után valami jó hír is legyen: 1965-ben a Who együttes október 13-án rögzítette a My Generation-t, amivel második helyezést értek el az angol slágerlistán, "pár" évvel később, 1985-ben ugyanezen a napon az A-Ha a Take On Me című dalával első lett az amerikai slágerlistán, ami addig norvég zenekarral még nem fordult elő...

Egyébként október 13. a Nemzetközi Suit up! Öltönyt fel! (Öltözz ki!) nap is, ami az Így jártam anyátokkal című sorozat egyik szereplője, Barney Stinson tiszteletére tartanak meg, aki mindig, mindenhova öltönyben, nyakkendőben ment... A sorozat rajongói minden év október 13-án szépen kiöltözve jelennek meg bárhol, ahol egyébként is lennének. Mivel idén ez pont vasárnapra esik, talán eltekintünk ettől, mert végre mindenki levethette a hétrét görnyedt nyakkendőit :D

 

Yves Montand, Paul Simon, Janis Joplin, Mary Zsuzsi

 

 

Szólj hozzá!


A  Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom Morello a Budapest Parkba jön

A Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom...

Noha, a Rage Against The Machine már nem jutott el Magyarországra és már feltehetően nem is fog, legendás gitárosa, Tom Morello viszont hamarosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Így nyaral a Balaton-parton a Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaan

Az anarchia helyett humorral lázadó, éppen 45 éves brit punk ikon, a Toy Dolls, a még kerekebb, négy évtizedet ünneplő Stratovarius a finn powermetal színeiben, és honfitársaik, az északi kocsmabulik hangulatát metalmuzsikába hajtogató Korpiklaani csapata is tiszteletét teszi Alsóőrsön, a Tábor Fesztiválon.

Budapesten lép fel a szörnymetál csapat, akikről teret neveztek el Finnországban

A Lordi legfrissebb, Screem Writers Guild című lemezét mutatja be március 23-án a Barba Negrában.
Új koncertek