Ezeket a zenészeket vesztettük el a múlt héten

2018/01/22  ·     ·  koncert.hu

Erősre sikeredett a múlt hét, ami a veszteséglistát tekinti. Három zenei nagyság játszik most már az égi zenekarban.

Ezeket a zenészeket vesztettük el a múlt héten

Dolores O'Riordan (1971-2018)

Dolores O'Riordan hétfőn halt meg Londonban.  A híradások szerint holnap helyezik végső nyugalomra. A búcsúztatásnak helyet adó templomba 200 férnek csak be, a szertartást azonban rádión keresztül élőben közvetítik. Pontosan nem tudni, mi okozta a The Cranberries 46 éves énekesnőjének halálát, sokan szándékos vagy véletlen drogtúladagolásra gyanakodnak. Még jelenleg is folyik a vizsgálat, amelyről ellentétes hírek jelentek meg, hiszen először kizárták az önkezűséget. A zenész bipoláris személyiségzavarban szenvedett.

Ökrös Oszkár (1957-2018)

Sajnos, magyar név is szerepel a veszteséglistán, Ökrös Oszkár ugyanazon a napon hunyt el, mint az ír énekesnő. A cimbalom Paganinije (ez volt 2002-ben megjelent önálló albumának címe) 1974-ben szólistaként meghívót kapott II. Erzsébet angol királynő születésnapi ünnepségére a londoni Palladiumba, ahol olyan neves művészekkel lépett fel, mint Josephine Baker és Tom Jones.

"Ott zenélt a Beatles, Tom Jones, Josephine Baker, az utóbbinak ez volt az utolsó fellépése. Találkoztam Yehudi Menuhinnal, David Ojsztrahhal, de a legemlékezetesebb Princhas Zuckerman volt, aki annyira belelkesült, hogy elkérte a brácsás hangszerét, és beállt engem kísérni." – mesélte 2015-ben a Borsnak.

Pályafutása során a leghíresebb prímásokkal játszott együtt, a Budapesti Fesztiválzenekar vendég-cimbalomszólistája volt. A 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezető szólistája volt több mint 30 éven át. A Kossuth-díjas cimbalomművészt február 2-án helyezik végső nyugalomra a budapesti Ávilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom altemplomában kialakított urnatemetőben. (Forrás: MTI)

Edwin Hawkins (1943-2018)

Elsőre nem biztos, hogy mindenkinek beugrik, ki volt ő. De ha az mondjuk: "Oh Happy Day", már mindenki tudja. A 74 éves gospelénekes hasnyálmirigyrákban szenvedett, kaliforniai otthonában halt meg. Hawkinst a városi gospel úttörőjének tekintették, a jellegzetes vallási himnuszokat világi hangzással ötvözte. Egyik legismertebb száma, az Oh Happy Day hatalmas sikert aratott 1969-ben. Társalapítója volt az Észak-kaliforniai Állami Ifjúsági Kórusnak. Első albumuk a gospel és a rhythm and blues jegyében született, és már szerepelt rajta az Oh Happy Day. A fülbemászó dal megragadta egy helyi DJ figyelmét, aki lejátszotta a rádióban és a szám rendkívül népszerű lett. Kislemezként is megjelent, hétmillió példányban kelt el és megváltoztatta a fiatal zenész életét. A szám elnyerte a legjobb soul-, illetve gospelelőadás Grammy-díját, számos feldolgozása született, mások mellett Aretha Franklin és Elvis Presley is énekelte, s elhangzik a Whoopi Goldberg nevéhez köthető Apáca show című filmben is. (Forrás: MTI)

Nyugodjanak békében, köszönjük, amit a zenéért tettek!

 

The Cranberries, Dolores O'Riordan, gyász, Ökrös Oszkár, cimbalom, 100 tagú Cigányzenekar, Edwin Hawkins, gospel

 

 

Szólj hozzá!


Két csillag egy csapásra: Dés László és Rhoda Scott egy színpadon!

Két csillag egy csapásra: Dés László és Rhoda...

Két élő legenda lép színpadra 2022. szeptember 11-én 18 órakor a Dohány utcai Zsinagógában*. Rhoda Scott és Dés László elsőként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Sabaton egy későbbi időpontban hozza magával Budapestre a mongol folkmetalos kuriózumot, a THE HU-t

A Sabaton törölte a teljes turnéját, így nem érkeznek március 13-án az Arénába, s nem jön velük a Lordi és a The Hu sem – ez utóbbiakat nagyon vártuk. Az ok jól ismert.... nem is írjuk le. Azt olvastuk a közösségi felületükön, hogy a március-áprilisban törölt bulik pótlásának legkorábbi dátuma május 25., de majd még...

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Magyartanár a Hooligans új basszerosa

A bandatagok vasárnap este mutatták be az új basszusgitárosukat egy videóban, ezt mi is megosztottuk a FB oldalunkon, de ha valaki mégsem látta volna vagy nem volt ideje megnézni, a lényeg itt.

Elhalasztották a Maneskin turnéját, nem jönnek most Budapestre sem

A jegyek Budapesten is és a legfontosabb európai városokban is pár óra alatt elfogytak, azt már szinte említeni sem kell, hogy a legnagyobb olasz arénákba meghirdetett koncertek szintén fullosak. Na, ezeknek lehet most – remélhetően csak átmenetileg – búcsút inteni :(
Új koncertek