Ezeket a zenészeket vesztettük el a múlt héten

2018/01/22  ·     ·  koncert.hu

Erősre sikeredett a múlt hét, ami a veszteséglistát tekinti. Három zenei nagyság játszik most már az égi zenekarban.

Ezeket a zenészeket vesztettük el a múlt héten

Dolores O'Riordan (1971-2018)

Dolores O'Riordan hétfőn halt meg Londonban.  A híradások szerint holnap helyezik végső nyugalomra. A búcsúztatásnak helyet adó templomba 200 férnek csak be, a szertartást azonban rádión keresztül élőben közvetítik. Pontosan nem tudni, mi okozta a The Cranberries 46 éves énekesnőjének halálát, sokan szándékos vagy véletlen drogtúladagolásra gyanakodnak. Még jelenleg is folyik a vizsgálat, amelyről ellentétes hírek jelentek meg, hiszen először kizárták az önkezűséget. A zenész bipoláris személyiségzavarban szenvedett.

Ökrös Oszkár (1957-2018)

Sajnos, magyar név is szerepel a veszteséglistán, Ökrös Oszkár ugyanazon a napon hunyt el, mint az ír énekesnő. A cimbalom Paganinije (ez volt 2002-ben megjelent önálló albumának címe) 1974-ben szólistaként meghívót kapott II. Erzsébet angol királynő születésnapi ünnepségére a londoni Palladiumba, ahol olyan neves művészekkel lépett fel, mint Josephine Baker és Tom Jones.

"Ott zenélt a Beatles, Tom Jones, Josephine Baker, az utóbbinak ez volt az utolsó fellépése. Találkoztam Yehudi Menuhinnal, David Ojsztrahhal, de a legemlékezetesebb Princhas Zuckerman volt, aki annyira belelkesült, hogy elkérte a brácsás hangszerét, és beállt engem kísérni." – mesélte 2015-ben a Borsnak.

Pályafutása során a leghíresebb prímásokkal játszott együtt, a Budapesti Fesztiválzenekar vendég-cimbalomszólistája volt. A 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezető szólistája volt több mint 30 éven át. A Kossuth-díjas cimbalomművészt február 2-án helyezik végső nyugalomra a budapesti Ávilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom altemplomában kialakított urnatemetőben. (Forrás: MTI)

Edwin Hawkins (1943-2018)

Elsőre nem biztos, hogy mindenkinek beugrik, ki volt ő. De ha az mondjuk: "Oh Happy Day", már mindenki tudja. A 74 éves gospelénekes hasnyálmirigyrákban szenvedett, kaliforniai otthonában halt meg. Hawkinst a városi gospel úttörőjének tekintették, a jellegzetes vallási himnuszokat világi hangzással ötvözte. Egyik legismertebb száma, az Oh Happy Day hatalmas sikert aratott 1969-ben. Társalapítója volt az Észak-kaliforniai Állami Ifjúsági Kórusnak. Első albumuk a gospel és a rhythm and blues jegyében született, és már szerepelt rajta az Oh Happy Day. A fülbemászó dal megragadta egy helyi DJ figyelmét, aki lejátszotta a rádióban és a szám rendkívül népszerű lett. Kislemezként is megjelent, hétmillió példányban kelt el és megváltoztatta a fiatal zenész életét. A szám elnyerte a legjobb soul-, illetve gospelelőadás Grammy-díját, számos feldolgozása született, mások mellett Aretha Franklin és Elvis Presley is énekelte, s elhangzik a Whoopi Goldberg nevéhez köthető Apáca show című filmben is. (Forrás: MTI)

Nyugodjanak békében, köszönjük, amit a zenéért tettek!

 

The Cranberries, Dolores O'Riordan, gyász, Ökrös Oszkár, cimbalom, 100 tagú Cigányzenekar, Edwin Hawkins, gospel

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek