Gyógyíthatatlan beteg Ozzy Osbourne

2020/01/22  ·     ·  koncert.hu

Mint ahogy arról már számos külföldi és magyar portál beszámolt, Parkinson-kórban szenved Ozzy Osbourne. A betegséget már tavaly diagnosztizálták, de a rocklegenda most osztotta meg a nyilvánossággal egy interjú során.

Fotó: Ozzy Osbourne/FB

A Parkinson- vagy reszketeg kór lassan előrehaladó, dege­neratív idegrendszeri betegség. Az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, de kezelhető. Oka többnyire ismeretlen, bár idegrendszeri fertőzéseken és egyéb degeneratív betegségeken kívül gyógyszerek, például antipszichotikumok, sőt kábítószerek is előidézhetik. Gyógyszeres kezeléssel a tünetek több éven keresztül karbantarthatók, amikor már nem használ, akkor műtéttel harcolnak ellene, manapság leginkább a stimulációval élnek: ilyenkor elektródát ültetnek be a kórosan működő agyterületre, ennek speciális ingerlése csillapítja a tüneteket. (Wikipédia)

A családnak másik komoly bajjal is szembe kellett már néznie: Ozzy legkisebb gyereke, Jack 2012-ben megvakult az egyik szemére. A vizsgálatok során kiderült, hogy sclerosis multiplexben szenved.

A HVG cikke szerint Osbourne-nál már a 2000-es évek elején jelentkeztek a kór tünetei, de csak most diagnosztizálták. Kis mennyiségben gyógyszeres kezelést kap, ám az orvosok jelenleg is küzdenek azzal, hogy megkülönböztessék, hogy a zenésznek mely tünetei származnak egy korábbi műtétjéből (otthonában elesett, meg kellett műteni a nyakát) és melyek a diagnózisból.

"Ezen a ponton ebben az országban nem mehetünk tovább. Megkaptuk az összes választ, amit itt megkaphattunk. Áprilisban Svájcba utazunk egy professzorhoz" – tette hozzá felesége,  Sharon Osbourne.

Ozzy egyébként évtizedek óta halláskárosodásban szenved, erről itt írtunk.

A 444.hu szerint nem kizárt, hogy ez a diagnózis is vezetett ahhoz, hogy Ozzy a legutóbbi klipjében egykori önpusztító életmódjával nézett szembe:

 

Parkinsonos  Michael J. Fox színész is, akinél 1991-ben diagnosztizáltak a betegséget, akkor az orvosok max 10 évet jósoltak neki. A most 59 éves színész megtanult élni a Parkinson-kórral (ahogy állapota engedte, fimszerepeket, producerkedést, szinkronizálást is vállalt és 3 gyermeke is született), valamint létrehozott egy alapítványt, ami a betegséggel kapcsolatos kutatások előrehaladását szeretné segíteni. A jelenlegi hírek szerint sokat romlott az állapota.

Ebben a betegségben szenvedett Johnny Cash is. 1997-ben hozta nyilvánosságra a betegségét, de egy pillanatra sem adta fel, – 2003. szeptember 12-én bekövetkezett – haláláig zenélt: utolsó koncertjét 2003. július 15-én adta.

A zenészek közül még Neil Diamondot is érinti még ez a kór, akiről tavaly óta lehet tudni, hogy beteg. Az énekes, aki az 1960-as évek óta írja és énekli dalait, jelenleg 78 éves, tavaly az amerikai Hanglemez Akadémia (The Recording Academy) életműdíjat adományozott neki, előtte nem sokkal a Grammy-életműdijat is megkapta.

Egy "kitalált" parkinsonos híresség is van, a Macskák musical (melynek mostani fimadaptációja botrányosra sikerült) Színházi macskája is ebben a betegségben szeved.

Ozzy az oldalán így reagált a feltehetően óriási számban érkező jókívánságokra (e poszt alatt is több mint 10 ezer komment van), amelyhez eggyel mi is csatlakozunk :

A zenész új albuma 2020. február 21-én jelenik meg, ORDINARY MAN címmel, amelyről itt van mutatóban egy kollab:

"I don’t wanna say goodbye
When I do you’ll be alright
After all I did it all for you"

 

 

Ozzy Osbourne, betegség, Parkinson-kór, Neil Diamond, Johnny Cash, Michael J. Fox

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek