Kedves Misi és Mecky! – nyílt levél az Omegán belüli konfliktusról

2018/02/21  ·     ·  Mult Attila

Levelet kaptunk. Olvasónk – aki igen régen, személyesen is ismeri az Omegát – azt írta, nagyon szeretné, ha továbbítanánk vagy közzétennék levelét, hogy mindkét fél elolvashassa, elgondolkodjon rajta... Nincs okunk nemet mondani.

Itt még béke van (Fotó: MTI)

Kedves Misi és Mecky!

Már régóta töröm a fejem, hogyan tudnám elmondani véleményemet a köztetek kialakult konfliktusról.

1976 augusztusától ismerjük egymást, és a nagy leállásig eléggé szoros kapcsolatban voltunk. 76 és 85 között minden nyíregyházi koncert után találkoztunk, számomra a mai napig felejthetetlen beszélgetéseket s élményt adott a közösen elfogyasztott vacsora. 78-tól, főiskolás éveim alatt az ORI székházban és rengeteg helyen találkoztunk. Együtt mentünk a Békával nagyon sok helyre. Ha az elejétől számítom, ennek már negyven éve is elmúlt. Az ötvenedik születésnapi koncerteteken még Nyíregyházán is találkoztunk.

Nagy örömmel töltött el, amikor megkaptátok a Kossuth-díjat, végre elismerték azt a rengeteg erőfeszítést, amit a hosszú évek alatt tettetek mindazért, hogy ne csak az ország ELSŐ zenekara legyetek, hanem a nemzetközi porondon is elismertséget szerezzetek.

2015 júniusában az Omega koncertet adott Felcsúton, az Orbán Viktor háza mellé épült Pancho Arénában. A zenekar azonban nem volt teljes: Mihály Tamás nem ment el. A zenész azt mondta: már az Omega oratórium-koncertsorozatában sem vett részt, mert sem a formájával, sem a céljával, sem a helyszínekkel nem értett egyet, szerinte a rockzene a templomba, a mise a stadionba nem való. Felcsút ráadásul szimbolikus helyszín – mondta Mihály Tamás, aki hozzátette: nem akarja megbántani azokat, akik ott élnek és az az otthonuk, mert ők nem tehetnek róla, de a jelenlegi helyzetben ha valaki Felcsútra megy koncertezni, annak mögöttes jelentése van. (24.hu)

Nagyon elszomorított, amikor a média első híre lett: Mihály Tamás szakít az Omegával az „ominózus” koncert elvállalása miatt. Minden újság, tévé ezen csámcsogott, Kálmán Olgáról nem is beszélve.

Drága Barátaim! A rajongók szemében úgy néztek ki, mint két kis iskolás gyermek, akik öriharit játszanak. Azért írom le ezeket a sorokat, hogy vegyétek észre, nagyon sokan (értelmiségi idős rajongók) osztoznak véleményemben.

  1. Kaptatok egy Kossuth-díjat, ami, szerintem, kötelez!

  2. Az ország egyes számú zenekaraként semmilyen felkérésnek, koncertigénynek nem szabad politikai színezetet adni! (Kivételt képez, ha egy ember lett volna a közönség.)

  3. Ez a magatartás már rontott meg neves hazai zenészek közötti barátságot és kapcsolatot. (Szörényi – Bródy)

  4. Azon a településen is rengeteg rajongótok él, és ugyanúgy akarnak látni Titeket, mint Debrecenben, Alsóörsön vagy a Budapest Parkban.

  5. Amíg a rendező szerv kifizeti a koncertért járó apanázst, nektek kutya kötelességetek fellépni, amennyiben valamilyen külső gátló tényező bele nem szól.

  6. Az Omega már régen elég nagy stábbal dolgozik, egyikük – másikukkal elég sokat lógtam a kezdetekben. (Spulniék, Tokos Zoli, Tibusz). Ezek az emberek már évtizedekben számolják hűségüket odaadó munkájukat az Omega iránt. Ők a Rock Napszámosai, akik a Ti alkalmazottaitok, nekik és családjuknak a megélhetése a Ti kezetekben van. Róluk gondoskodnotok kell, így Ők is addig tudnak dolgozni, amíg mentek, koncerteztek.

  7. Kedves Misi! Szekeres Tomi már a Jancsó féle 25 éves koncerttől veletek van, mint meghívott vendég, ugyan így Görömbei Zsolt is.

  8. A december 28.-án rendezett arénai bulin is ott voltam, sajnos nem volt teljes.

Én mint magánember, rajongó, egy kicsit barát szépen kérem mindkettőtöket, felejtsétek el a bulvár lapokat, a rágcsáló médiát, a színfalak mögött, minden feltétel és sérelem nélkül boruljatok egymás nyakába, kérjetek egymástól bocsánatot, próbáljátok meg újra, hogy minden a régi legyen. Nem tudhatjuk, mit hoz a sors, lesz-e időtök a békülésre vagy minden túl késő...

Nagyon szeretnék még részt venni egy hatvan éves jubileumon, ami a teljes OMEGA részvételével jön létre.

Nyíregyháza, 2017. február 21.

Üdvözlettel: Mult Attila

 

Az egész úgy jött most, hogy tegnap írtunk a Piramis készülődő nagykoncerjéről, és ebben a cikkben volt egy link, amely az omegás konfliktusról szóló írásra mutatott... – aszerk.

 

 


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek