Már 31 éve????

2017/07/27  ·     ·  koncert.hu

31 évvel ezelőtt, 1986. július 27.–én lépett fel Budapesten a Népstadionban 76 ezer fős közönség előtt a legendás Queen együttes. Ezen a koncerten viselte Mercury azt a hermelinpalástot, ami a királyi koronával együtt a jelképévé vált, és a budapesti show után a Queen eredeti felállásában már csak 5 koncerten volt látható.

Már 31 éve????

Néhány érdekesség a koncertről

A koncert napján a 250 forintos jegyeket 1700 forintért lehetett megvásárolni a jegyüzérektől.

A Népstadion felajánlása alapján tiszteletjegyet kapott a Queen fellépésére az, aki beküldte az 1965-ben, szintén a Népstadionban megrendezett Louis Armstrong koncertre szóló belépőjegyét. Hatan kaptak így jegyet.

A szervezők az égi áldás esetén is megtartandó koncertre 50 ezer „fapados” esőköpenyt készítettek.

A Queen 1986-os legendás budapesti fellépéséről film is készült, Hungarian Rhapsody: Queen Live in Budapest címmel. A koncert megörökítésén a 16 legjobb magyar operatőr dolgozott, köztük olyanok, mint Ragályi Elemér. A filmet 2012-ben újra kiadták – felújítva.

Kiadtak egy albumot is, amely az együttes európai körútját örökítette meg, ez a Live Magic, amelyet a Magic Tour különböző állomásain rögzített koncertfelvételekből állítottak össze és 1986 decemberében jelentettek meg. A dalok többségét az 1986. augusztus 9-én a Knebworth Parkban adott koncertjükön rögzítették, illetve egy-egy dalt július 11-én és 12-én a Wembley Stadionban, két dalt pedig július 27-én a budapesti Népstadionban vettek fel.

A koncertfilmet egyébként az együttes budapesti tartózkodása során készített jelenetekkel színesítették, például, amikor megérkeztek Budapestre Bécsből szárnyashajóval:

"László (Hegedűs László) kicsit rettegett a magyar vámvizsgálattól, vagy csak túlparázta, de minden esetre felhívott Bécsből, hogy menjek fel a Queen fogadására Esztergomba. Pár perc alatt sikerült a vámosokat meggyőznöm arról, hogy vagányabb támogatni a Queen koncertet, mint nehezíteni." (Hidasy Elenonóra - szervező, 2012)

A film legismertebb momentuma, amikor Freddie Mercury elénekli a közönségnek a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt.

 

A koncert költségvetése 20-22 millió forint volt, ehhez kalkulálták a jegyárakat, amely akkor az elképzelhető legdrágább koncertjegy-ár volt: helytől függően 160, 250 és 300 forint (Az őszi Queen-koncerten a legolcsóbb jegy 12.900 forintba kerül), de az állami szervek rettegtek, hogy a sajtó megtámadja őket a magas jegyárak miatt...

A Queen gázsija azóta is titok, az együttes menedzsmentje ragaszkodott hozzá, hogy ne hozzák nyilvánosságra az összeget, mert nem akartak szánalmassá válni a háromszor-négyszer többet kínáló nyugati promóterek előtt.

Forrás

 

 

Queen, Budapest, koncert, Tavaszi szél vizet áraszt, Freddie Mercury, Live in Budapest, film

 

 

Szólj hozzá!


Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Azért járunk Szigetelni, mert remek a hangulat, sok a helyszín és a fellépő, színvonalas koncertek vannak és kint vagyunk közben a jó levegőn....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Permakultúrával foglalkoznak a zenekar tagjai: Terra Livre

A Terra Livre csütörtökön 18 óra 30 perctől játszik a Sziget Global Village színpadán. A mostani Sziget-koncert eredetileg 2020-ban lett volna, most pótolják ők is azt a fellépést. A formáció ezzel a fesztiválos fellépéssel zárja áprilisban indult európai turnéját.

A semmiből váltak rendkívül népszerűvé: Milky Chance

Philipp Dausch és Clemens Rehbein az MTI-nek adott interjút a tegnapi anagyszínpados koncertjük előtt a backstage-ben.
Új koncertek