Meghalt Karel Gott

2019/10/02  ·     ·  koncert.hu

80 éves korában meghalt Karel Gott, Prága aranyhangja. A súlyos beteg művész méltó módon búcsúzott el a pályától – és az élettől.

Meghalt Karel Gott

Karel Gott a csehek legkedveltebb énekese: a legendás előadó 1963 óta harminchétszer nyerte meg a közönségszavazást és a vele járó Cseh, illetve Arany Csalogány-díjat. Gott már jó fél évszázada a cseh könnyűzene egyik legnépszerűbb sztárja. Eredetileg villanyszerelőnek készült, de a prágai Alfa és Vltava táncos kávéházakban hamar népszerűséget szerzett. A hatvanas évek végén a prágai konzervatóriumban operaszakon végzett. Hamar profi lett belőle..

1964-ben saját csapatot alakított, a híres Apollo színházat.

1967-ben féléves szerződést kapott az Egyesült Államokban, Las Vegasban.

Fotó: Die WeltKarel Gott pályafutása során szinte mindent énekelt: népdalt, operettet, balladákat, country-dalokat, sanzont és természetesen lírai tánczenét, mindig nagy sikerrel. Pályafutása során mintegy 40 millió albumot adott el. A statisztikák szerint mintegy 1650 dalát rögzítették, és külföldön is a keresett énekesek közé tartozik. Több filmben is szerepelt, sok filmzenében hallható a hangja, például a Maja, a méhecske című rajzfilm dalát is ő vette fel.

Fotó: YouTubeKülföldi sikereit főleg Németországban és Ausztriában aratta, mindkét országban szinte saját énekesüknek tekintik Gottot. Nem véletlen, hogy a hatvanas évek végén, amikor a szocialista Csehszlovákia nem volt tagja az Eurovíziónak, Gottot az osztrákok kérték fel, hogy képviselje őket a tekintélyes Eurovíziós fesztiválon. Gottal életre szóló szerződést kötött dalai nyugati forgalmazására a német Polydor cég, amely ma is tartja, hogy ez kitűnő üzlet volt. Gott igen népszerű Oroszországban és Lengyelországban, fellépett a híres New York-i Carnegie Hallban, és Magyarországon is több alkalommal koncertezett.

Fotó: frekvence1.czA legendás énekes csak 2007-ben, 68 éves korában nősült meg: Las Vegasban vette el barátnőjét, az akkor 31 éves Ivana Macháckovát. Az esküvő szűk körben zajlott, csupán a pár kétéves kislánya, Charlotte, valamint a menyasszony édesanyja, Blanka vett részt rajta. Az esküvő után fél évvel Gott negyedszer is boldog apa lett: megszületett negyedik kislánya, Nelly. Mindkét kislány nagyon tehetséges, Charlotte már két musicalben is szerepelt. Az énekesnek korábbi kapcsolataiból két felnőtt lánya is van, Dominika és Lucia; mindkettővel nagyon szoros kapcsolatot tart fenn, akárcsak azok édesanyjaival.

Gott kora ellenére rendszeresen fellépett. Egy-egy fellépéséért átlagban 300-500 ezer koronát (3,4 millió és 5,65 millió forint közötti összeget) kért, és ezzel az ő gázsija volt a legmagasabb a cseh énekesek között. De nem csak a gázsija volt magas: a zenész 2009-ban magas állami kitüntetést kapott Václav Klaus cseh államfőtől, szülővárosa, Pilsen néhány éve díszpolgárrá választotta. A megbecsülését az is jelzi, hogy 75. születésnapjára a Cseh Pénzverde egy-, illetve félunciás arany emlékérmeket, illetve ugyanilyen tömegű, de olcsóbb ezüst emlékérmeket bocsájtott ki, a nyolcvanadikra pedig zéró euró névértékű emlékbankjegyet. 2017-ben énekesi karrierének hat évtizedét felölelő, nagyszabású kiállítás nyílt Prágában.

24.hu írta meg, hogy a leukémiában szenvedő énekes mindig vágyott rá, hogy a pályafutása végén énekelhessen egy olyan összegző dalt, mint amilyen például Frank Sinatrának volt a My Way... Idén tavasszal elkészült ez a zenei számvetést: a 13 éves lányával énekelt duettet tartotta az ő My Way-ének, amit eddig csaknem 15 millióan láttak a Youtube-on, ezzel minden idők legsikeresebb cseh videoklipjévé – s most a legendás művész méltó búcsúdalává vált.

Magyarországon azonban, ha kiejtik a nevét, mindenkinek csak ez a dal jut az eszébe:

Az Új Szó szerint mindenkit alaposan meglepett Csehországban a Blesk című napilapnak adott nyilatkozata, amely szeptember 12-én jelent meg, egyidejűleg a legendás énekes honlapján és Facebook-oldalán is, ekkor derült ki, milyen beteg:

"Nem akartam senkit a problémáimmal terhelni, nem vagyok az a típus, aki magától beszél a nyilvánosság előtt a magánéletéről, főleg az egészségéről, aki szereti sajnáltatni magát. Betegségemmel, amelynek során a legjobb szakemberek gondoskodnak rólam Marek Trněný professzorral az élen, egyedül akartam megküzdeni – feleségemmel és legközelebbi hozzátartozóimmal, barátaimmal az oldalamon..." (részlet)

Jó utat, Sir Karnevál!

Fotó: karelgott.com

 

Karel Gott, gyász

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek