Karel Gottot kiverik

2013/10/30  ·   Általános   ·  MTI, koncert.hu

Arany és ezüst emlékérmeket ad ki Karel Gott, a cseh könnyűzene legendás alakja jövő évi 75. születésnapja alkalmából a Cseh Pénzverde.

Karel Gottot kiverik

A prágai "arany csalogány" 2014. július 14-én lesz 75 éves. A Cseh Pénzverde ebből az alkalomból ad ki egy-, illetve félunciás arany emlékérmeket, illetve ugyanilyen tömegű, de olcsóbb ezüst emlékérmeket. A három változat legdrágábbjából, az egyunciás arany emlékéremből 250 darabot készítenek.

Az érmek végső változatát, amelyeket Jaroslav Bejvla és Peter Horák tervezett meg, az énekes kérésére felesége, Ivana és két lánya választotta ki. Az emlékérem egyik oldalán Karel Gott arcképe, míg a másik oldalon egy líra és egy babérkoszorú lesz látható. "Minden művész számára megtisztelő, ha egy Karel Gott-nagyságú személyiségről készíthet emlékérmet" - nyilatkozta Peter Horák újságíróknak.

Az emlékérmek Gott születésnapja előtt kerülnek forgalomba, elsősorban bankokban és postahivatalokban lesznek kaphatóak. Az egyunciás arany emlékérem 55 ezer koronába, a félunciás 27 500 koronába fog kerülni. Az olcsóbb ezüst emlékérmek ára 2000 korona lesz.

Karel Gott a csehek legkedveltebb énekese: a legendás előadó 1963 óta harminchétszer nyerte meg a közönségszavazást és a vele járó Cseh, illetve Arany Csalogány-díjat. Gott már jó fél évszázada a cseh könnyűzene egyik legnépszerűbb sztárja. Eredetileg villanyszerelőnek készült, de a prágai Alfa és Vltava táncos kávéházakban hamar népszerűséget szerzett, s az amatőr énekesből rövid úton profi lett. A hatvanas évek végén a prágai konzervatóriumban operaszakon végzett. Karrierje során mintegy 150 hanghordozót adott ki.

Nagy kedvtelése a festészet, és képei iránt nagy a kereslet. Egyik első nagy kiállításán, 1999-ben Prágában az egyik képéért 1,4 millió koronát volt hajlandó fizetni az egyik érdeklődő. A festő különben csak nagyritkán adja el képeit, sokkal gyakrabban elajándékozza őket barátainak.


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek