Meghalt Michael Jackson apja

2018/06/28  ·     ·  koncert.hu, MTI

89 éves korában elhunyt Joe Jackson, a Jackson család feje, Michael és Janet Jackson apja – erősítette meg a család egy közeli ismerőse a BBC-nek.

Fotó: eonline.com

Jackson szerdán kora reggel hunyt el a kórházban, ahová végstádiumban lévő hasnyálmirigyrákja miatt vitték - értesült a TMZ hírességekkel foglalkozó amerikai portál.

Taj Jackson, Joe Jackson egyik unokája a Twitteren szintén megerősítette a halálhírt.Joe Jackson két nappal fia, Michael Jackson halálának kilencedik évfordulója után hunyt el.

A Jackson család feje kulcsszerepet játszott abban, hogy az öt fiából álló The Jackson 5, később Michael és Janet karrierje elindult. Az öt fiú - Jackie, Tito, Jermaine, Marlon és Michael - alkotta együtteshez Randy öccsük is csatlakozott időnként, majd ő is szólókarrierbe kezdett.

Joe három lánya, LaToya, Rebbie és Janet popzenei pályafutását szintén a menedzser apa irányította. A gyerekek korai sikerei mögött egyértelműen Joe állt, noha felnőve több fia és lánya vádolta azzal, hogy olyan hévvel hajtotta őket, ami néha szóbeli és fizikai erőszakba torkollott. Joe később bevallotta, hogy szíjjal csapott Michaelre. "Övvel és csattal csaptam rá, sosem vertem meg. A verést bottal végzik" – mondta el az apa a BBC munkatársának, Louis Theroux-nak egy 2003-as interjúban.

A családot sok belső viszály szabdalta darabokra, az egyik fiú, Jermaine arról beszélt apja halála előtt a brit sajtónak, hogy "senki sem tudta, mi történik", a közelébe sem juthattak a haldoklónak.

Joe Jackson 1928-ban született az Arkansas-i Fountain Hillben, öt gyermek közül ő volt a legidősebb. Ökölvívó szeretett volna lenni, később egy bluesegyüttesben gitározott, de a lemezfelvételig nem jutottak el. 1949-ben kötött házasságot középiskolai osztálytársával, Katherine Scruse-zal, aki később otthon maradt a gyerekeket nevelni, míg Joe egy acélgyárban dolgozott. A hatvanas évektől Jackson átvette a zenei tehetséget mutató fiúk nevelését, a The Jackson 5 családi énekegyüttes 1967-től már a Motown lemezcéggel dolgozott. Az ötös feloszlott, ahogy Michael csillaga egyre feljebb ívelt és a sztár egyre távolabb került apja irányításától.

Joe Jackson ezután Janet lánya karrierjének egyengetésébe kezdett, ő lett a testvérek közül a második leghíresebb a pop vilgában.

Joe-nak és Katherine-nek tíz gyermeke született, nyolcan élnek közülük. A családfőnek évtizedeken át viszonya volt egy nála húsz évvel fiatalabb titkárnővel, Cheryl Terrell-lel, tőle született 11. gyereke, a ma 43 éves Joh'Vonnie.

Mindeközben Londonban kortárs művészek alkotásain keresztül jelenik meg Michael Jackson a National Portrait Gallery új kiállításán.

A csütörtökön nyíló tárlat egyik fénypontja Kehinde Wiley festménye, amely II. Fülöp spanyol királyként ábrázolja a pop királyát. A kép különlegessége - amellett, hogy először láthatja a brit közönség - hogy ez volt az utolsó portré, amelyet maga Jackson rendelt meg 2009-ben bekövetkezett halála előtt - írta a BBC News.

Nicholas Cullinan, a tárlat kurátora és egyben az intézmény igazgatója számára különösen nagy örömöt jelent, hogy az Equestrian Portrait of King Philip II (Michael Jackson) című alkotást sikerült megszerezni a kiállításra.

"Wiley képe az utolsó portré, amely maga Michael megrendelésére készült, aki egy fotózás alkalmával ismerte meg a művész munkáit a Brooklyn Múzeumban" - idézte fel a kurátor, hozzátéve, hogy Michaelt és Wiley-t is felvillanyozta a gondolata egy festménynek, amely Peter Paul Rubens II. Fülöp királyról készített híres képét idézi.

Cullinan szerint a Michael Jackson: On the Wall című tárlat - amely egy kis szójáték az énekes 1979-ben megjelent Off the Wall című albumára utalva -, nem Jackson életét vagy zenei munkásságát elemzi, hanem bemutatja, milyen hatással volt a korszak vizuális művészeire. A tárlaton 48 művész alkotása kapott helyett, közülük ketten, Andy Warhol és Keith Haring már nem élnek.

"Andy Warholnak mindig is jó szeme volt a feltörekvő tehetségekhez, ő volt az első, aki megörökítette Michaelt" - idézte fel Cullinan, hozzátéve "egy egész termet szenteltünk a munkáinak. Kettejük barátsága nagyjából egy évtizedig, Warhol 1987-ben bekövetkezett haláláig tartott".

A kiállításra nagyjából fél tucat új alkotás is készült a múzeum megrendelésére. Cullinan szerint a képek egy jelentős része a Jacksonról készült fotók alapján született.

Az utolsó teremben Candice Breitz 2005-ös alkotása, a King (A Portrait of Michael Jackson) kapott helyett. "Nem akartam, hogy a Jackson halála miatti szomorúsággal érjen véget a kiállítás" - jegyezte meg a kurátor, hozzátéve, hogy a King egy videoalkotás, amelyen 16 fiatal adja elő a Thriller című számot.

A tárlat október 21-ig látható Londonban, majd Párizsban, Bonnban és a finnországi Espoo városában fog vendégeskedni.

 

Michael Jackson, Joe Jackson, gyász, kiállítás, London, Andy Warhol, Kehinde Wiley

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek