Neoton 1000

Mike Shinoda Keith Flint haláláról beszélt

2019/03/12  ·     ·  koncert.hu

Terjedelmes interjút adott a HVG-nek a ma Budapesten koncertező Mike Shinoda. Kikerülhetetlen volt a kérdés, hogy mit gondol a Prodigy frontemberének haláláról.

Mike Shinoda Keith Flint haláláról beszélt

A Prodigy ma ugyanazt a tragikus utat járja be, mint annak idején a Linkin Park: karizmatikus frontembereik egyetlen döntéssel nem csak a saját, de a zenekaruk sorsát is kijelölték. Túl azon, hogy egy ember, zenésztárs, barát, családtag elvesztése mekkora traumát jelent, ezeknek a zenekaroknak azzal is szembe kellett nézniük, hogy mindaz, amit a hosszú évek során felépítettek, a világuk, amiben éltek, az egzisztenciájuk, amire ezt a világot felépítették egy pillanat alatt szertefoszlott. A Linkin Parkról a mai napig nem tudjuk, folytatják-e tovább együtt, s ha igen, akkor milyen felállásban, milyen néven, a Prodigy egyelőre minden koncertjét lemondta. 

A magyar zenében a Republic sorsa hasonlatos, noha Cipő nem önkezével vetett véget életének: a zenekar úgy döntött, hogy folytatják nélküle, mert vélhetően úgy érezték, mindaz, amit felépítettek, egy közös munka eredménye volt, olyannyira, hogy nélküle is folytatják – kapnak is azóta hideget-meleget egyaránt.

Most éppen a Michael Jackson-botrány illusztrálja pontosan, hogy a rajongók szeretete képes túllépni az irracionalitás határait, s a fenti zenekarok esetében ez azzal a fojtogató ítélettel jár, hogy a karizmatikus frontember nélkül mit sem ér, amit eddig tudtak, tettek, véghez vittek.

Mondhatnánk, hogy könnyű Mike Shinodának, mert ki tudta emelni az örökségből azt a részt, amelyet zenészként tovább tud vinni. De nem az.

"Mielőtt úgy döntöttem, hogy kiállok az új zenéimmel a színpadra, inkább azt a kérdést tettem fel magamban, hogy egyáltalán képes vagyok-e rá. Hogy vagyok-e már olyan állapotban, hogy koncertezzek. Aztán össze kellett raknom fejben, hogy pontosan milyen számokat akarok játszani, hogy milyen turnét csináljak. Azt akartam, hogy a koncert vidám legyen, egy ünnep, talán katartikus is; nem szívesen csinálnék egy olyan show-t, ami lever és nyomasztó"nyilatkozta a HVG-nek.

A kérdésre, miszerint vannak-e teóriák, mi lehet az összefüggés az esetek között (az elmúlt két évben több híres zenész is öngyilkosságot követett el: Chris Cornell, Chester Bennington, Avici és a napokban Keith Flint), hogy mi történik most a zeneiparban, Shinoda így felelt:

"Ez nagyon mély probléma, amely nem kizárólag a zeneiparra korlátozódik. Nem a zeneiparral van baj, hanem az egész világgal, és ami a zeneiparban történik, az csak az indikátora annak, ami körülöttünk zajlik."

Ma azonban senki ne számítson érzelgős műsorra: a Post Traumatic show-ból nem lesz emlékest – ezt ígérte Mike Shinoda a HVG munkatársának és mindannyiunknak.

Mi ott leszünk, beszámolunk majd a koncertről.

A teljes interjú itt.

***

A hivatalos vizsgálat szerint nem merült fel az idegenkezűség gyanúja Keith Flint, a Prodigy együttes énekesének halálával kapcsolatban – számolt be róla a BBC News.

A 49 éves énekest március 4-én találták holtan az essexi North Endben lévő otthonában. A zenész a törvényszéki orvosszakértő megállapítása szerint felakasztotta magát, a toxikológiai vizsgálat azonban még folyik. Flint halálának körülményeiről várhatóan július 23-án nyújtják be a zárójelentést. A Chelmsfordban megtartott tárgyaláson Lynsey Chaffe vezető orvosszakértő elmondta, hogy a haláleset körüli hivatalos rendőrségi eljárás szabályosan, a protokoll szerint zajlott, és megerősítette, hogy nem merült fel az idegenkezűség gyanúja. (MTI)

 

Mike Shinoda, Keith Flint, Linkin park, Prodigy

 

 

Szólj hozzá!


Különleges zenei díjat kapott Svájcban Roby Lakatos

Különleges zenei díjat kapott Svájcban Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Milyen lenne egy rapper az Amerikai Egyesült Államok élén?

Színész, ingatlanos már megvolt – a rapperekre meg mostanában úgyis rájár a rúd, jól jönne egy imázsfrissítés: erre az USA elnöki posztja pont megfelel... :)

A Wanted remember és a Beastie Boys

A Wanted magazin idén lenne 25 éves – ez alkalomból a volt szerkesztőségi tagok több eseményt is terveznek: ennek első ünnepi etapja, hogy a lap néhány egykori szerzője podcast-sorozatot indított.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek