Neoton 1000

Mike Shinoda Keith Flint haláláról beszélt

2019. március 12.  ·     ·  koncert.hu

Terjedelmes interjút adott a HVG-nek a ma Budapesten koncertező Mike Shinoda. Kikerülhetetlen volt a kérdés, hogy mit gondol a Prodigy frontemberének haláláról.

Mike Shinoda Keith Flint haláláról beszélt

A Prodigy ma ugyanazt a tragikus utat járja be, mint annak idején a Linkin Park: karizmatikus frontembereik egyetlen döntéssel nem csak a saját, de a zenekaruk sorsát is kijelölték. Túl azon, hogy egy ember, zenésztárs, barát, családtag elvesztése mekkora traumát jelent, ezeknek a zenekaroknak azzal is szembe kellett nézniük, hogy mindaz, amit a hosszú évek során felépítettek, a világuk, amiben éltek, az egzisztenciájuk, amire ezt a világot felépítették egy pillanat alatt szertefoszlott. A Linkin Parkról a mai napig nem tudjuk, folytatják-e tovább együtt, s ha igen, akkor milyen felállásban, milyen néven, a Prodigy egyelőre minden koncertjét lemondta. 

A magyar zenében a Republic sorsa hasonlatos, noha Cipő nem önkezével vetett véget életének: a zenekar úgy döntött, hogy folytatják nélküle, mert vélhetően úgy érezték, mindaz, amit felépítettek, egy közös munka eredménye volt, olyannyira, hogy nélküle is folytatják – kapnak is azóta hideget-meleget egyaránt.

Most éppen a Michael Jackson-botrány illusztrálja pontosan, hogy a rajongók szeretete képes túllépni az irracionalitás határait, s a fenti zenekarok esetében ez azzal a fojtogató ítélettel jár, hogy a karizmatikus frontember nélkül mit sem ér, amit eddig tudtak, tettek, véghez vittek.

Mondhatnánk, hogy könnyű Mike Shinodának, mert ki tudta emelni az örökségből azt a részt, amelyet zenészként tovább tud vinni. De nem az.

"Mielőtt úgy döntöttem, hogy kiállok az új zenéimmel a színpadra, inkább azt a kérdést tettem fel magamban, hogy egyáltalán képes vagyok-e rá. Hogy vagyok-e már olyan állapotban, hogy koncertezzek. Aztán össze kellett raknom fejben, hogy pontosan milyen számokat akarok játszani, hogy milyen turnét csináljak. Azt akartam, hogy a koncert vidám legyen, egy ünnep, talán katartikus is; nem szívesen csinálnék egy olyan show-t, ami lever és nyomasztó"nyilatkozta a HVG-nek.

A kérdésre, miszerint vannak-e teóriák, mi lehet az összefüggés az esetek között (az elmúlt két évben több híres zenész is öngyilkosságot követett el: Chris Cornell, Chester Bennington, Avici és a napokban Keith Flint), hogy mi történik most a zeneiparban, Shinoda így felelt:

"Ez nagyon mély probléma, amely nem kizárólag a zeneiparra korlátozódik. Nem a zeneiparral van baj, hanem az egész világgal, és ami a zeneiparban történik, az csak az indikátora annak, ami körülöttünk zajlik."

Ma azonban senki ne számítson érzelgős műsorra: a Post Traumatic show-ból nem lesz emlékest – ezt ígérte Mike Shinoda a HVG munkatársának és mindannyiunknak.

Mi ott leszünk, beszámolunk majd a koncertről.

A teljes interjú itt.

***

A hivatalos vizsgálat szerint nem merült fel az idegenkezűség gyanúja Keith Flint, a Prodigy együttes énekesének halálával kapcsolatban – számolt be róla a BBC News.

A 49 éves énekest március 4-én találták holtan az essexi North Endben lévő otthonában. A zenész a törvényszéki orvosszakértő megállapítása szerint felakasztotta magát, a toxikológiai vizsgálat azonban még folyik. Flint halálának körülményeiről várhatóan július 23-án nyújtják be a zárójelentést. A Chelmsfordban megtartott tárgyaláson Lynsey Chaffe vezető orvosszakértő elmondta, hogy a haláleset körüli hivatalos rendőrségi eljárás szabályosan, a protokoll szerint zajlott, és megerősítette, hogy nem merült fel az idegenkezűség gyanúja. (MTI)

 

Mike Shinoda, Keith Flint, Linkin park, Prodigy

 

 

Szólj hozzá!


Plácido Domingót kórházba szállították

Plácido Domingót kórházba szállították

A zaklatási botránya miatt több helyen nem kívánatos személynek nyilvánított, hányatott sorsú tenor március 22-én tette közzé a FB-oldalán,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Mérlegelik a lehetőségeiket a júliusi fesztiválok – egyelőre úgy tűnik, kivárnak

A csütörtöki kormányinfón elhangzott, hogy előreláthatóan június-júliusra várható a járvány tetőzése. Azt már összeszedtük, hogy az általunk figyelemmel követett fesztiválok közül melyik van júniusban, most a július következik, azt is megnéztük, hogy mit kommunikálnak ma (03.27-28.) a rendezvények a...

Most kiderül, melyek a RATM frontemberének kedvenc zenekarai

A Rage Against The Machine gitárosát, Tom Morello-t arra kérték a követői, hogy ossza már meg azokat a zenéket, amelyeket kedvel. Immáron a sokadik lejátszási listáját pakolta össze.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek