Mamma Mia!

Mike Shinoda Keith Flint haláláról beszélt

2019/03/12  ·     ·  koncert.hu

Terjedelmes interjút adott a HVG-nek a ma Budapesten koncertező Mike Shinoda. Kikerülhetetlen volt a kérdés, hogy mit gondol a Prodigy frontemberének haláláról.

Mike Shinoda Keith Flint haláláról beszélt

A Prodigy ma ugyanazt a tragikus utat járja be, mint annak idején a Linkin Park: karizmatikus frontembereik egyetlen döntéssel nem csak a saját, de a zenekaruk sorsát is kijelölték. Túl azon, hogy egy ember, zenésztárs, barát, családtag elvesztése mekkora traumát jelent, ezeknek a zenekaroknak azzal is szembe kellett nézniük, hogy mindaz, amit a hosszú évek során felépítettek, a világuk, amiben éltek, az egzisztenciájuk, amire ezt a világot felépítették egy pillanat alatt szertefoszlott. A Linkin Parkról a mai napig nem tudjuk, folytatják-e tovább együtt, s ha igen, akkor milyen felállásban, milyen néven, a Prodigy egyelőre minden koncertjét lemondta. 

A magyar zenében a Republic sorsa hasonlatos, noha Cipő nem önkezével vetett véget életének: a zenekar úgy döntött, hogy folytatják nélküle, mert vélhetően úgy érezték, mindaz, amit felépítettek, egy közös munka eredménye volt, olyannyira, hogy nélküle is folytatják – kapnak is azóta hideget-meleget egyaránt.

Most éppen a Michael Jackson-botrány illusztrálja pontosan, hogy a rajongók szeretete képes túllépni az irracionalitás határait, s a fenti zenekarok esetében ez azzal a fojtogató ítélettel jár, hogy a karizmatikus frontember nélkül mit sem ér, amit eddig tudtak, tettek, véghez vittek.

Mondhatnánk, hogy könnyű Mike Shinodának, mert ki tudta emelni az örökségből azt a részt, amelyet zenészként tovább tud vinni. De nem az.

"Mielőtt úgy döntöttem, hogy kiállok az új zenéimmel a színpadra, inkább azt a kérdést tettem fel magamban, hogy egyáltalán képes vagyok-e rá. Hogy vagyok-e már olyan állapotban, hogy koncertezzek. Aztán össze kellett raknom fejben, hogy pontosan milyen számokat akarok játszani, hogy milyen turnét csináljak. Azt akartam, hogy a koncert vidám legyen, egy ünnep, talán katartikus is; nem szívesen csinálnék egy olyan show-t, ami lever és nyomasztó"nyilatkozta a HVG-nek.

A kérdésre, miszerint vannak-e teóriák, mi lehet az összefüggés az esetek között (az elmúlt két évben több híres zenész is öngyilkosságot követett el: Chris Cornell, Chester Bennington, Avici és a napokban Keith Flint), hogy mi történik most a zeneiparban, Shinoda így felelt:

"Ez nagyon mély probléma, amely nem kizárólag a zeneiparra korlátozódik. Nem a zeneiparral van baj, hanem az egész világgal, és ami a zeneiparban történik, az csak az indikátora annak, ami körülöttünk zajlik."

Ma azonban senki ne számítson érzelgős műsorra: a Post Traumatic show-ból nem lesz emlékest – ezt ígérte Mike Shinoda a HVG munkatársának és mindannyiunknak.

Mi ott leszünk, beszámolunk majd a koncertről.

A teljes interjú itt.

***

A hivatalos vizsgálat szerint nem merült fel az idegenkezűség gyanúja Keith Flint, a Prodigy együttes énekesének halálával kapcsolatban – számolt be róla a BBC News.

A 49 éves énekest március 4-én találták holtan az essexi North Endben lévő otthonában. A zenész a törvényszéki orvosszakértő megállapítása szerint felakasztotta magát, a toxikológiai vizsgálat azonban még folyik. Flint halálának körülményeiről várhatóan július 23-án nyújtják be a zárójelentést. A Chelmsfordban megtartott tárgyaláson Lynsey Chaffe vezető orvosszakértő elmondta, hogy a haláleset körüli hivatalos rendőrségi eljárás szabályosan, a protokoll szerint zajlott, és megerősítette, hogy nem merült fel az idegenkezűség gyanúja. (MTI)

 

Mike Shinoda, Keith Flint, Linkin park, Prodigy

 

 

Szólj hozzá!


HOLTSZEZON – krimifesztivál és más programok Beton.Hofival, Beck Zolival és Szűcs Krisztiánnal

HOLTSZEZON – krimifesztivál és más programok...

Tizenhárom helyszínen több mint száz programmal rendezik meg a második Holtszezon Nemzetközi Kortárs Fesztivált február 23-26. között...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Öt év nem túl hosszú idő egy zenekar életében, de azért... Tripla koncerttel ünnepel a 4S Street

A poptörténeti , nagy példák mellett öt év nem túl hosszú idő egy zenekar életében, de látva a mai trendeket, egyre kevesebb formáció mondhatja el magáról, hogy ugyanolyan odaadással, ugyanabban a felállásban és ugyanabban a zenei vonalban tud maradni ennyi ideig.

Billy Talent: Budapesten is megünnepli 30. szülinapját Kanada legjobb punk-rock zenekara

A kanadai punk-rock csapat tavaly bepótolta 2020-ban elmaradt koncertjét, június 7-én pedig visszatérnek a Budapest Parkba, hogy a rajongók repetázhassanak a csapatból és a tavaly megjelent albumukból is.
Új koncertek