Nem tök mindegy már, ki miatt oszlott fel a Beatles?

2021/10/11  ·     ·  koncert.hu, MTI

Eltelt már több mint 50 év, és még mindig ott tartunk, hogy vannak táborok, amelyek az alapján szerveződnek, hogy szerintük ki volt a bűnös a legendás zenekar feloszlásáért: Yoko Ono, John Lennon, ők mindketten, vagy éppen Paul McCartney.

1969. január 30. A zenekar utolsó élő fellépése Londonban egy háztetőn

Most éppen az utóbbi dobott le egy infóbombát (vagy egy vízzel töltött lufit) a BBC-nek adott interjúban. Szerinte Lennon volt... (Vagy a komornyik?) Bizonyára sokak számára zenetörténeti jelentősége van a kérdésnek, de egyrészt  a megszólított nem tud reagálni, másrészt öt évtized után nem mindegy?

Akkor most lássuk a legfrissebb adalékot az MTI-nek köszönhetően.

Paul McCartney a BBC Rádiónak adott interjút, amely a Get Back című, Peter Jackson által készített, a zenekar utolsó hónapjait bemutató tévésorozat és The Lyrics című könyvének novemberi megjelenése előtt készült, s majd október 23-án kerül adásba.

A beszélgetés során állítólag szó szerint ezt mondja

"Nem én kezdeményeztem a szakítást. Az a mi Johnnynk volt."    

McCartney, aki jövő nyáron ünnepli 80. születésnapját, felidézte "élete legnehezebb időszakát", és elárulta, hogy szerette volna, ha az együttes tovább működik, különösen azért, mert mindössze nyolc év együttlét után még mindig "elég jó anyagokat" készítettek.    

"Abbey Road, Let It Be, nem rossz" – érvelt az interjúban, amit a This Cultural Life című rádióműsornak adott. "Ez volt az én zenekarom, ez volt a munkám, ez volt az életem, úgyhogy azt akartam, hogy folytatódjon" – tette hozzá.     

McCartney szerint, ha Lennon nem lépett volna ki, a Beatles talán sokkal tovább maradt volna együtt. A zenész felidézte, Lennon új életet akart kezdeni Yokóval, amiért nem kárhoztatja. Mint mondta, "nagyszerű pár voltak", nagyon erős volt a kisugárzásuk.

A (z egyik) legenda szerint McCartney volt az, aki 1970-ben egyoldalúan feloszlatta a zenekart, amikor egy újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy a Beatles már nem létezik. Azzal is vádolták, hogy elrontotta a csoport dinamikáját, amikor ügyvédeket kért fel a vitáik rendezésére. Mint mondta, ezzel a teherrel azóta is küzd.

"Ezzel együtt kellett élnem, mert az emberek ezt látták. Csak annyit tehettem, hogy nemet mondtam" – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy miért döntött úgy, hogy szólóban folytatja, McCartney azt mondja:

"Álljunk meg itt. Nem én vagyok az, aki a szakítást kezdeményezte. Nem, nem, nem, nem. John egy nap besétált a szobába, és azt mondta, hogy elhagyja a Beatlest. Ez váltotta ki a szakítást, ugye?".

A banda feloszlása körül az okozta a zűrzavart, hogy az együttes új menedzsere, Allen Klein azt kérte tőlük, hallgassanak a szakításról, amíg ő lebonyolít néhány üzletet. "Így néhány hónapig tettetnünk kellett magunkat" - mesélte McCartney. Végül McCartney állítólag megelégelte a titkolózást, és előállt a Beatles feloszlásával.

Az ügyvédekre pedig azért volt szükség, hogy megóvják a Beatles örökségét – védte lépését.

"Küzdenem kellett, és az egyetlen mód, ahogyan harcolhattam, az volt, hogy bepereltem a többi Beatles-tagot, mert ők Kleinnel tartottak. És ezt évekkel később meg is köszönték nekem."

McCartney egy 60 éve nem látott dal felfedezéséről is beszámolt: a Tell Me Who He Is című számot Lennonnal együtt írta. Mint mondta, nagy meglepetés volt számára, bár az ő kézírásával íródott, már nem emlékezett rá, egy szerelmes balladának készült, de nem vették fel. A zenész az interjúban elmondta, hogy egy rég elveszettnek hitt, Lennonnal közösen írt rádiójáték forgatókönyve is előkerült.

 

És aztán felbomlott a Beatles...

 

Let it be: Oscar-díjas rendező forgat filmet a Beatles-ről


   


 

Beatles, feloszlás, Yoko Ono, John Lennon, Paul McCartney

 

 

Szólj hozzá!


I Think It’s Going to Rain Today – Tom Odell és a budapesti eső

I Think It’s Going to Rain Today – Tom Odell és a...

Tom Odell legutóbb 2019-ben járt nálunk (előtte már sokszor a Szigeten és a Strand fesztiválon meg a Volt-on), akkor a Barba Negra Music Club...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai turnéra indulnak

Ázsia nem idegen a Bohemian Betyars számára, korábban is turnéztak arra, háromszor is, s ezen események során kifejezetten hasznos kapcsolatokat tudtak kiépíteni a térségben, sőt, a Japonicus nevű lemezkiadó gondozásában megjelent egy lemezük is Japánban.

Ed Sheerant elnyelte az új Pokémon-univerzum

S nem csak azért, mert ő szerezte a hamarosan megjelenő Pokémon Scarlet és Pokémon Violet című Nintendo Switch november 18-án érkező főcímdalát...
Új koncertek