Öt híres magyar dal – esőben

2020/06/10  ·     ·  koncert.hu

Azt nem tudjuk, hogy akkor innentől fogva majd 40 napig (már csak 38) esik-e, de ahogy kinézünk az ablakon, tényleg úgy tűnik, mintha ez soha nem akarna elállni. Dalok Medárd idején. Segítségül olykor a Wikipédiát hívtuk.

Fotó: Vlad Chețan (Pexels)

Kezdjük az idei Fonogram-életműdíjas énekesnőnk számával, bár, ha most átírhatnánk, Hagyd már... lenne a címe. Ez volt az 1972-es Táncdalfesztivál győztes dala, Kovács Kati és a Juventus együttes előadásában. Először kislemezen jelent meg, melynek B oldalán az Aranyhídon mentem című dal található. Az énekesnő ezzel a dallal nyerte meg Drezdában a Nemzetközi Dalfesztivált is. Angol és német nyelven is megjelent, valamint több külföldi előadó is feldolgozta már.

 

A dal az Omega kilencedik magyar nagylemezén jelent meg (Gammapolis), ez az együttes space-rock-korszakának 3., záró darabja. A felvételek 1978-ban készültek, a lemez 1979-ben jelent meg. 650 000 eladott példányával a legsikeresebb zenei lemez Magyarországon.

 

Egy másik klasszikus... Drága Somló Tamás zenéje, Adamis Anna szövege. A szám Kovács Kati harmadik nagylemezén szerepel, amelyet az LGT-vel közösen jegyeznek. Ahogy egy helyen megírták: "az egyik leghatásosabb hangulatfestés az LGT-től." Mivel Kovács Kati már volt, az LGT-é a videó:

 

 

Bár nem szerepel a címében az eső (Fényes kövek), az emberek mégis inkább az első soráról is merik a Color (nem colorStar!) együttes számát. A zenekar 1975-ben alakult Debrecenben, s a Bokor fivérek egészen 1984-ig ontották a dalokat, 1982-es lemezüknek szinte minden dala sláger lett. 1984-ben azonban Bokor Gyula és Tibor is az Egyesült Államokba távozott testvérük, Attila után. Az okok között az is szerepelt, hogy a magyar hatóságok megtiltották, hogy az együttes eleget tegyen egy svéd visszahívásnak. A Color ekkor megszűnt.

 

 

S a Nagy Öregek után álljon itt egy, az előzökhöz képest friss, 2015-ös szám. A dalszöveget Hujber Szabolcs írta, és a szám az Egyszer volt (2017) lemezen jelent meg. Azért is gondoltunk most rájuk, mert éppen ma van a Margitok és a Gréták névnapja, ezúton is boldogot nekik! :)

eső, Kovács Kati, LGT, Omega, Somló Tamás, Color, Margaret Island

 

 

Szólj hozzá!


HVG: Lefújták az angliai Download és a barcelonai Primavera Sound fesztiválokat

HVG: Lefújták az angliai Download és a barcelonai...

A 2020-as után a világjárvány miatt másodszor is lefújják az angliai Donington Parkban meg (nem) rendezett, a jellemzően a rock és a metál...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

Ezentúl minden szeptemberben lesz Siklósi Örs-emlékkoncert

"Szeptemberben született, ezért abban a hónapban minden évben szeretnénk rá emlékezni egy-egy koncert kíséretében" – mondta el a Blikknek Marosi Nikolett, a fiatalon elhunyt zenész menedzsere és barátja.

Ez komoly! 20 online koncertet kínál márciusban a Filharmónia Magyarország

A koncertek között a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Szimfonikus Zenekar előadását kínálja márciusban a Filharmónia Magyarország.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek