Öt híres magyar dal – esőben

2020/06/10  ·     ·  koncert.hu

Azt nem tudjuk, hogy akkor innentől fogva majd 40 napig (már csak 38) esik-e, de ahogy kinézünk az ablakon, tényleg úgy tűnik, mintha ez soha nem akarna elállni. Dalok Medárd idején. Segítségül olykor a Wikipédiát hívtuk.

Fotó: Vlad Chețan (Pexels)

Kezdjük az idei Fonogram-életműdíjas énekesnőnk számával, bár, ha most átírhatnánk, Hagyd már... lenne a címe. Ez volt az 1972-es Táncdalfesztivál győztes dala, Kovács Kati és a Juventus együttes előadásában. Először kislemezen jelent meg, melynek B oldalán az Aranyhídon mentem című dal található. Az énekesnő ezzel a dallal nyerte meg Drezdában a Nemzetközi Dalfesztivált is. Angol és német nyelven is megjelent, valamint több külföldi előadó is feldolgozta már.

 

A dal az Omega kilencedik magyar nagylemezén jelent meg (Gammapolis), ez az együttes space-rock-korszakának 3., záró darabja. A felvételek 1978-ban készültek, a lemez 1979-ben jelent meg. 650 000 eladott példányával a legsikeresebb zenei lemez Magyarországon.

 

Egy másik klasszikus... Drága Somló Tamás zenéje, Adamis Anna szövege. A szám Kovács Kati harmadik nagylemezén szerepel, amelyet az LGT-vel közösen jegyeznek. Ahogy egy helyen megírták: "az egyik leghatásosabb hangulatfestés az LGT-től." Mivel Kovács Kati már volt, az LGT-é a videó:

 

 

Bár nem szerepel a címében az eső (Fényes kövek), az emberek mégis inkább az első soráról is merik a Color (nem colorStar!) együttes számát. A zenekar 1975-ben alakult Debrecenben, s a Bokor fivérek egészen 1984-ig ontották a dalokat, 1982-es lemezüknek szinte minden dala sláger lett. 1984-ben azonban Bokor Gyula és Tibor is az Egyesült Államokba távozott testvérük, Attila után. Az okok között az is szerepelt, hogy a magyar hatóságok megtiltották, hogy az együttes eleget tegyen egy svéd visszahívásnak. A Color ekkor megszűnt.

 

 

S a Nagy Öregek után álljon itt egy, az előzökhöz képest friss, 2015-ös szám. A dalszöveget Hujber Szabolcs írta, és a szám az Egyszer volt (2017) lemezen jelent meg. Azért is gondoltunk most rájuk, mert éppen ma van a Margitok és a Gréták névnapja, ezúton is boldogot nekik! :)

eső, Kovács Kati, LGT, Omega, Somló Tamás, Color, Margaret Island

 

 

Szólj hozzá!


Vasárnaponként adventi dalokat tanulhatsz

Vasárnaponként adventi dalokat tanulhatsz

Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként videósorozatban, amelybe bárki...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egyelőre nyitott akta a pénteki rappergyilkosság Amerikában

Bízhatunk az OFF Médiában: ők figyelemmel követik ezt a "rappergyilkolós" trendet, mi csak szemmel tartjuk – ők adták hírül, hogy újabb eset történt: rejtélyes körülmények közt agyonlőtték Lil Yase kaliforniai rappert.

Mintegy tizenötezren szeretnének elbúcsúzni Benkő Lászlótól – a család kéri: ne tegyék

Frissítve! "A Benkő család kérését továbbítva arra kérjük az ismerősöket, rajongókat és tisztelőket, hogy ne jelenjenek meg Benkő Laci temetésén. A szabályok betartása mindnyájunkra vonatkozik. Későbbi időpontban, a járványhelyzettől függően szervezünk majd egy megemlékezést" – olvasható az Omega közösségi oldalán.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek