Öt híres magyar dal – esőben

2020/06/10  ·     ·  koncert.hu

Azt nem tudjuk, hogy akkor innentől fogva majd 40 napig (már csak 38) esik-e, de ahogy kinézünk az ablakon, tényleg úgy tűnik, mintha ez soha nem akarna elállni. Dalok Medárd idején. Segítségül olykor a Wikipédiát hívtuk.

Fotó: Vlad Chețan (Pexels)

Kezdjük az idei Fonogram-életműdíjas énekesnőnk számával, bár, ha most átírhatnánk, Hagyd már... lenne a címe. Ez volt az 1972-es Táncdalfesztivál győztes dala, Kovács Kati és a Juventus együttes előadásában. Először kislemezen jelent meg, melynek B oldalán az Aranyhídon mentem című dal található. Az énekesnő ezzel a dallal nyerte meg Drezdában a Nemzetközi Dalfesztivált is. Angol és német nyelven is megjelent, valamint több külföldi előadó is feldolgozta már.

 

A dal az Omega kilencedik magyar nagylemezén jelent meg (Gammapolis), ez az együttes space-rock-korszakának 3., záró darabja. A felvételek 1978-ban készültek, a lemez 1979-ben jelent meg. 650 000 eladott példányával a legsikeresebb zenei lemez Magyarországon.

 

Egy másik klasszikus... Drága Somló Tamás zenéje, Adamis Anna szövege. A szám Kovács Kati harmadik nagylemezén szerepel, amelyet az LGT-vel közösen jegyeznek. Ahogy egy helyen megírták: "az egyik leghatásosabb hangulatfestés az LGT-től." Mivel Kovács Kati már volt, az LGT-é a videó:

 

 

Bár nem szerepel a címében az eső (Fényes kövek), az emberek mégis inkább az első soráról is merik a Color (nem colorStar!) együttes számát. A zenekar 1975-ben alakult Debrecenben, s a Bokor fivérek egészen 1984-ig ontották a dalokat, 1982-es lemezüknek szinte minden dala sláger lett. 1984-ben azonban Bokor Gyula és Tibor is az Egyesült Államokba távozott testvérük, Attila után. Az okok között az is szerepelt, hogy a magyar hatóságok megtiltották, hogy az együttes eleget tegyen egy svéd visszahívásnak. A Color ekkor megszűnt.

 

 

S a Nagy Öregek után álljon itt egy, az előzökhöz képest friss, 2015-ös szám. A dalszöveget Hujber Szabolcs írta, és a szám az Egyszer volt (2017) lemezen jelent meg. Azért is gondoltunk most rájuk, mert éppen ma van a Margitok és a Gréták névnapja, ezúton is boldogot nekik! :)

eső, Kovács Kati, LGT, Omega, Somló Tamás, Color, Margaret Island

 

 

Szólj hozzá!


Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra gyűlnek össze a RoCkányok

Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra...

A Békés megyei Okányban 2019-ben első – és akkor még egyszerinek tervezett – alkalommal jött létre a RoCkány Feszt, de a kedvező...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. március 16-án a Budapest Arénában, és – most először – 2022. március 17-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad.

Dühterápiás hardcore-punk kezelés a Dürerben

Akik egy igazi hardcore-punk buliban vezetnék le az elmúlt időszak felgyülemlett dühét, azoknak szerencséjük van, ugyanis július 7-én a Dürer Kert színpadát a Scowl és a One Step Closer veszi birtokba.

Füstös klubokból indult, mára a legelismertebb koncertszínpadok sztárja: Kurt Elling

A bársonyos hangú és utánozhatatlan eleganciájú énekes SuperBlue címmel ezúttal egy funkos, hiphopelemekkel dúsított albumot készített a gitárfenomén Charlie Hunterrel, amelynek dalait Európában először a budapesti közönség hallhatja élőben július 5-én, a Müpában.
Új koncertek
Máté-passió
Máté-passió
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
YBL209
YBL209
Budapest