Rossz volt az időzítés: akik a nagy befutás előtt szálltak ki a zenekarokból

2017/12/27  ·     ·  Juhász Vali

Az időzítés a zenei világban – akár az élet más területén – olykor mindent jelenthet. Néha túl korán lép le valaki egy sikertelen zenekarból – amelyik aztán pont utána robban be és ér el világra szóló sikereket.

Fotó: petebest.com

Ez történt a következőkben felsorolt zenészekkel. Ők azok, akik röviddel a nagy kiugrás előtt leléptek (vagy éppen kirakták őket), így lemaradtak a világsikerről.

1. Tony ChapmanThe Rolling Stones

Tony Chapman nagyon-nagyon közel volt a világhírnévhez. 1962-ben a Stonesban dobolt, röviddel a nagy kiugrás előtt. Akkoriban lépett be Bill Wyman (basszusgitár) a zenekarba, de a dobos nem érezte jól magát, inkább blues-t akart játszani. Így aztán az ő helyére érkezett Charlie Watts, aki sokkal inkább volt rock'n'roll-dobos, mint Chapman – és jelenleg is ő a Stones ütőse.

Tony Chapman – alul jobbszél

2. Stephen DuffyDuran Duran

Stephen Duffy jelenleg a The Lilac Time pop-trubadúrja, egészen hihetetlen, de ő volt valaha a Duran Duran énekese is. Kiszállt a bandából még a jachtok és a pasztellruhák megjelenése előtt, megváltoztatta a nevét Tin Tin-re és nagy sikert aratott a "Kiss Me" című dalával.

 

3. Michael DempseyThe Cure

A basszusgitáros Michael Dempsey ott volt a The Cure megalakulásakor. Még részt vett a Three Imaginary Boys és a Boys Don't Cry felvételein, de kicsit elkedvetlenedett, amikor meghallotta Robert Smith új dalait. Kiszállt a The Cure-ból, de sok más zenekarral játszott, köztük a Roxy Music-kal is.

 

4. Dik EvansU2

The Edge idősebb testvére egyike volt a három gitárosnak a U2 elődjében, a The Hype-ban. Az egyik gitárosnak sok feladata volt, még egynek ott volt Bono, így a harmadikra már nem volt szükség. Így Dik elhagyta a zenekart és Gavin Friday-jel megalapította a The Virgin Prunes-t.

 

5. Jason Everman Nirvana ÉS Soundgarden

Az ám a teljesítmény, hogy bár a grunge (és a 90-es évek elejének) két legnagyobb zenekarában is játszott, Jason Evermannek mégsincsenek rossz érzései. "Be voltam gerjedve attól, hogy megteszem a legkevésbé cool dolgot, amit csak tehettem" - mondta, amikor az Egyesült Államok hadseregének különleges alakulatához csatlakozott. Hát, szerintünk az is elég cool...

 

6. Jack Irons  – Red Hot Chili Peppers

A RHCP alapító tagjai, a dobos Jack Irons és Hillel Slovak valójában egy tét nélküli próbálkozásnak tekintették a What's This?-t, így nem tették bele a szívüket és a lelküket. Aztán Slovak 1988-ban heroin túladagolásban meghalt, Iron-nak pedig ezután már nem volt maradása a zenekarban. Később azonban felbukkant még a Pearl Jamben is.

 

7. Tracii Guns  – Guns N’ Roses

Tracii Guns (a rejtély kulcsa a nevében van) 1985-ben megalapította a Guns N 'Roses-t Axl Rose-zal (a rejtély kulcsa a nevében van), de félidőben kiszállt. "Egyszer csak elkezdtem nem járni a próbákra. Axl úgy vélte, hisztis picsogó vagyok" - mondta. Körülbelül egy évvel az "Appetite For Destruction" megjelenése előtt hagyta ott a Rosest.

8. Glen Matlock  – Sex Pistols

Mi volt Glen Matlock óriási hibája? Az, hogy szerette a Beatlest. Ó, és a Monkee-t is (a legenda szerint). Az Anarchy In The UK és a God Save The Queen közötti kirúgása (tehát az egyik kakukktojás, mert nem önként távozott) valójában azért következett be, mert ő lett az áldozata Malcolm McLaren azon tervének, hogy Sid Vicioust érkezzen a zenekarba. De most már minden rendben van: a 21. századi újraegyesülésben Glen is részt vesz.

 

9. John KiffmeyerGreen Day

A Green Day első dobosa John Kiffmeyer csak a '39/Smooth című, 1990-ben megjelent debütáló albumon szerepelt. Azt a hibát követte el, hogy egy kicsit visszament az egyetemre. Csakhogy az ideiglenes helyettesítője, Tré Cool közben állandó taggá vált, mert folyamatosan ráért. Kiffmeyer elfogadta a helyzetet és menedzser lett belőle.

10. Pete BestThe Beatles

Pete Best a másik kakukktojás – ő sem önként távozott a világ leghíresebb zenekarából. Csupán néhány hónappal a zenekar első nagy sikerének, a Love Me Do-nak a megjelenése előtt rúgták ki. George Martin (menedzser) nem volt lenyűgözve tőle, és szerette volna, ha beszáll egy session dobos, a zenekar többi tagja megvonta a vállát, Brian Epstein szállította Ringo Starrt, innen már mindenki tudja a történetet. Amikor kitört a Beatlemánia, teljesen összetört, az öngyilkosság gondolatával foglalkozott. A Beatlesről évtizedekig nem volt hajlandó nyilatkozni. 20 évnyi hallgatás után 1988-ban lépett újra a közönség elé. Honlapja szerint már megbékélt egykori zenekarával (ld. nyitófotó).

A cikk forrása

 

siker, zenekar, kilépés

 

 

Szólj hozzá!


Nyerd meg a díjadat: ők lettek idén a popkultúra közönségdíjasai

Nyerd meg a díjadat: ők lettek idén a popkultúra...

Britney Spears, a BTS és Christina Aguilera is díjat kapott a közönségtől a People's Choice Awards kedd esti átadóján, amelyet az NBC...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Az Omega története véget ért

Trunkos András, az Omega menedzsere a Borsnak nyilatkozott. Kimondta azt, amire sokan gondolni sem akartak Kóbor János halála után.

Torres Dani már december elején feldíszíti a karácsonyfáját

Magyar édesanya és ecuadori édesapa gyerekeként Torres Dani életében a karácsonyváró időszak kifejezetten különleges. Idén ráadásul egy gyönyörű lány is örömtelivé teszi a készülődést.
Új koncertek