Sokkolt és meghatott – Schwartz Dávid megnézte a Whitney Houston-dokut

2017/09/11  ·     ·  Schwartz Dávid

Nick Broomfield dokumentarista portréja Whitney Houston-ról a közelmúltban került a nagyközönség elé. A filmben korábban nem publikált felvételek láthatók Houstonról a 90-es évek elejéről, németországi és ausztriai nagy turnéjáról.

Sokkolt és meghatott – Schwartz Dávid megnézte a Whitney Houston-dokut

Hát, elég nehezen tudok még most is felocsúdni. Whitney Houston életéről pár éve készítettek egy filmet, amely valamelyest tükrözi a közeget, amiben Whitney élt. Kapargatta a felszínt. Egy mainstream kasszasiker, amely jóformán csak Bobby Brownról szól. Semmiféle pszichoanalitikus jelleg nincs a dramaturgiában, a Whitney-t játszó színésznő egy csodálatos tehetség, de hát Legenda csak egy van...

Igyekszem nem elfogult lenni, ha róla van szó, de nem győzöm hangsúlyozni koncertjeimen – vagy csak úgy, a hétköznapjaim során –, mit adott nekem ez a Múzsa.

Dokumentumfilm készült Whitney Houston életéről

Nos a Can I Be Me, sokkolt. Meghatott. Őszinteség, mély riportok, archív felvételek és fotók. Az első nyilvános szerepléstől az utolsó extra sikeres turné utolsó koncertjéig. A hanyatlás éveiben felkerült elkeserítően szánalmas próbálkozásait nem vették elő. Fény derül a lelke fájó pontjaira. Fény derül RÁ. Jó párszor vannak olyan jelenetek, hogy szinte olvasni tudtam, mi jár a fejében. Hátborzongató volt arra eszmélni, hogy jóformán transzba estem a tekintete által. Jó pár alkalommal elsírja magát, koncertek után, alatt, riportok alkalmával. Ahogy kollégái mondták: Össze volt törve a szíve. Mélyrepülésének kezdetén elvesztette a lelki társát. Hála a férjének, aki egy megmagyarázhatatlan lelki kapcsolat megrontója lett. És amit a bulvár szimplán leszbikus kavarászásnak hozott le.

Whitney szavai a filmbéli egyik riportjából egy életre nyomot hagytak bennem: "Sikeresnek lenni oké. De híresnek? Jól gondolja meg, aki erre adja a fejét." És mennyire igaza volt. Naivan, tele gátlásokkal, szorongással. Kiszolgáltatva és átverve. Megcsalva és kisemmizve.

Köszönjük Dávidnak, hogy megosztotta velünk a gondolatait. Reméljük, őszinte lelkesedését és tehetségét méltóképpen honorálják, és egy közelgő  nagyszabású filmzenei koncert alkalmával ő maga is elénekelheti ikonja gyönyörű számát, az I Will Alwayst...  A helyszínről és az időpontról hamarosan szólunk.

Összetört szívvel hagyta itt ezt a világot.

Elítélem-e? Őszintén szólva: nem. És nem azért mert a bálványom. Hanem azért, mert EMBER! Akinek halálával az egyik legnagyobb kincsét vesztette el ez a Föld.

Nyugodjon békében! Always Whitney Houston! Köszönet mindenért!

Mindenkinek ajánlom figyelmébe a filmet. Tanulságos.

Schwartz Dávid, Whitney Houston, film

 

 

Szólj hozzá!


Dinamit a vérem – robbanásnyomok cédén, dévédén, pólón és pulóveren

Dinamit a vérem – robbanásnyomok cédén,...

A Dinamit pályafutásának 40. évét 2019. május 24-én ünnepelte meg a budapesti Barba Negra Trackben. Az eseményről készült hang -és...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Nem fogják beengedni a holland fesztiválokra azokat, akiknek nincs oltásuk

Amennyiben a koronavírus elleni vakcina széles körben elterjedt lesz Hollandiában, a fesztiválok és koncerthelyszínek meg kell, hogy különböztessék azokat, akiket már beoltottak a koronavírussal szemben azoktól, akiket még nem – arja sajtóértesülésekre hivatkozva a Portfolio.

Nemzetközi kollab a tiltakozó lengyel nők támogatására

Ahogy a lengyel nők utcára vonulnak, hogy kifejezzék tiltakozásukat az extrém szigorú abortusztörvény módosítás kapcsán, a Kelet-Európai Zeneakadémia (Eastern European Music Academy) kurzus három résztvevője, a lengyel Karo Glazer, a magyar Zsüd és az észt Britt Randma közös dalt készítettek szolidaritásuk és támogatásuk...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek