Szenvedés, nagy érzelmek, katartikus düh – Chester Bennington

2017/07/21  ·     ·  Juhász Vali

Mikor arra adtam a fejem, hogy koncertekről, zenészekről írok (nemcsak) szubjektív cikkeket, reménykedtem abban, hogy nekrológot sohasem kell írnom. Ez sajnos nem jött be, hiszen már nem az elsőt kell rövid idő alatt közzétennünk.

R.I.P.

Chester Charles Bennington, akiről ez a megemlékezés szól, 1976-ban született az Arizona-állambeli Phoenix-ben. Édesanyja nővér, édesapja pedig nyomozó volt, aki szexuális bántalmazásokkal kapcsolatos bűncselekmények felderítésével foglalkozott. A szülők a kisfiú 11 éves korában elváltak, ő apjával maradt.

A válás után hamar megismerkedett a tudatmódosító szerekkel, egyre mélyebbre süllyedt és gyakorlatilag mindent kipróbált, amit csak lehetett. Később legyőzte a drogokat és ehhez a fegyveres mexikói drogkartellek fenyegetése is hozzájárult. Ahogy egy interjúban mesélte: "szívtunk, aztán arra tablettákat szedtünk, majd ópiumot füstöltünk és rengeteget ittunk - ez volt egy napunk a barátaimmal. Tulajdonképpen azt mondhatom, hogy nevetséges volt az egész, de valójában nem volt szép." 2011-ben aztán elhatározta, hogy nem csinálja ezt többet: "Nem akarok az az ember lenni többé".

Egy másik interjúban elmondta, hogy hétéves korában a család egyik idősebb barátja molesztálta. Akkor félt segítséget kérni, nem akarta, hogy az emberek hazugnak vagy melegnek gondolják, és a zaklatás 13 éves koráig folytatódott. Sokszor érezte azt, hogy mindenkit meg kéne ölni és kiszaladni a világból. Hogy megnyugtassa magát rajzolt, festett és verseket írt.

A zenei karrierje a Grey Dazed nevű zenekarban kezdődött, ahol egy kazettáig el is jutottak. Aztán a Linkin Park elődjénél, a Xero-nál elment egy énekes-meghallgatásra, felrúgva mindent, Kaliforniába utazott. 2000-ben megjelent a Linkin Park első lemeze, a Hybrid Theory. A szövegeket személyes élmények, tapasztalatok inspirálták. Erről Bennington így beszélt egy Rolling Stone interjúban: "Könnyű beleesni a "szegény én, jaj én szegény" típusú érzésekbe. Arról szól pl. a Crawling című dal, hogy miért vagyok én az oka annak, hogy így érzem magam. Valami van bennem, ami lehúz."

A dalok Bennington érzelmes, magas hangjának és Mike Shinoda kattogós hip-hop-stílusának kontrasztjára íródtak. Ők ketten együtt alkották meg a szövegeket.

2013-ban a Stone Temple Pilots kirúgta Scott Weilandot (aki 2015 decemberében halt meg drog-túladagolásban) és megkérték Chester Benningtont, hogy segítse ki őket énekesként (erről itt írtunk). Ez azért is volt nagyon izgalmas, mert Chesternek egyik gyermekkori nagy kedvence volt a STP. De ez teljesen más zenei világ volt, mint a Linkin Park. Végül jó kapcsolatban váltak el, ő pedig 2015-ben visszatért a saját zenekarához.

Chester Bennington hangja remekül illeszkedett a szövegekben megfogalmazott szenvedéshez, a nagy érzelmekhez, kifejezte azt a katartikus dühöt a jellegzetes scream-mel (ugyanis ezt se kiabálásnak, se sikításnak nem mondanám - valahol a kettő között), ami a versekben megfogalmazódott.

Halála nagy veszteség, nem illik ilyen fiatalon meghalni, azoknak a legnagyobb a fájdalmuk, akik a 2000-es években a Linkin Park dalain nőttek fel és akik egy hónappal ezelőtt láthatták őt Sopronban a Volt Fesztiválon, ahol mindenki úgy érezte, hogy különleges szeretettel fordult a magyar közönség felé.

Visszavártuk.


 

 

Szólj hozzá!


Összeállt a Party a Szigeten

Összeállt a Party a Szigeten

Újabb előadók nevei kerültek napvilágra a Sziget idei felhozatalából, ezúttal a Ticketswap Party Aréna fellépőiből válogatva. Azt már...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Szeláví! fesztivál: fényfestés a pilisi egri vár romjain

A tavaly útnak indult, általunk is nagyon megszeretett kisfesztivál ezúttal az egyik legnépszerűbb kiránduló helynél, az egri vár másolatának környékén rendezkedik be, hogy az élet apró örömeinek élvezetére invitáljon mindenkit, aki szeretne egy gondtalan hétvégét tölteni távol a város zajától május 27. és 29. között.

HVG: Visszaesett Steven Tyler, csúszik az Aerosmith turnéja

A lap az együttes közleményére hivatkozik, mely szerint Tyler hosszú ideje dolgozott a józansága megőrzésén, de egy műtét után a fájdalom (illetve annak csillapítása) miatt visszaesett, és önként bevonul egy rehabilitációs intézménybe.
Új koncertek