Sztárbotrányok, amik megrengették a világot

2017/11/11  ·     ·  Juhász Vali

A pop-rock zene történetében számtalan olyan eset történt az elmúlt évtizedekben, amelyeket vagy azóta is rejtélyek öveznek, vagy olyan mértékű felháborodást keltettek, ami tönkretette, visszavetette bizonyos sztárok karrierjét. Ezekből szemezgetünk.

Sztárbotrányok, amik megrengették a világot

Michael Jackson gyermekmolesztálási ügye
Az egész világot sokkolta, amikor egy 13 éves kisfiú molesztásával vádolták meg a pop királyát. Ez állítólag a sztár neverlandi birtokán történt 1993-ban. Jackson gyerekszeretete és Pán Péter-szerű személyisége már akkor is közismert volt. Bár 2005-ben 20 millió dollárral rendezte különböző zaklatási ügyeit, hírnevét így is eléggé megtépázta az egész procedúra. Sosem derült ki, hogy valóban voltak-e ilyen esetek, vagy csupán le akarták húzni a dúsgazdag sztárt.

John Lennon Jézus-kommentje

John Lennon hírhedt mondása a Beatles népszerűségéről csupán ártatlan beszólás volt, amit csípőből eresztett el. 1966-ban az angol The Evening Standard-nek adott interjújában Lennon azt mondta, hogy a Beatles népszerűbb, mint Jézus. Ez a mondat az USA-ban komoly visszaesést produkált az éppen akkor tetőző Beatle-mániában: tüntettek a koncertjeik ellen és elégették a lemezeiket.

Madonna és a Like a Prayer videóklipje

1989-ben Madonna ötmillió dolláros szerződést kötött a Pepsi Colával, amelyben engedélyezte, hogy új dalát, a Like A Prayert használják a reklámjukban. A hirdetésben az énekesnő home-videókat néz fiatalkori önmagáról. De az üdítőital-gyártó óriáscég elállt a szerződéstől, miután a nézők tiltakoztak a klip ellen.

Jerry Lee Lewis feleségül vette 13 éves unokahúgát

Amikor Jerry Lee Lewis megérkezett az Egyesült Királyságba, hogy egy nagy tűzlabdával (ti.: Great Balls of Fire) végigsöpörjön az országon, hamar kitört a botrány, amikor kiderült, hogy a 15 éves lány, akivel jött, a felesége. A felháborodott közönség csak később tudta meg, hogy a felesége tulajdonképpen az unokahúga, és amikor összeházasodtak, a lány még csak 13 éves volt. A turnét 3 koncert után törölték. A botrány követte Lewist Amerikába, és ennek az lett a következménye, hogy feketelistára került a rádióállomásokon és csaknem eltűnt a zenei palettáról. Lewisnak egyébként összesen 7 felesége volt, unokahúga sorban a harmadik volt, és 13 évig éltek együtt.

A Milli Vanilli tátogós botránya

1990-ben a két Milli Vanilli-énekest (Fab Morvant és Rob Pilatust) megfosztották Grammy-díjuktól, miután kiderült, hogy nem ők énekeltek a Girl You Know It's True című albumukon. Miután a titok kiderült, a duó azt állította, hogy német producerük, Frank Farian (aki egyébként a Boney M producere volt azelőtt) készítette a felvételeket más énekesekkel.

 

Sinead O'Connor és a pápa-fotó

A katolikus egyházban felszínre került gyermek-molesztálási ügyek kapcsán érzett haragját óhajtotta kifejezni az extrém megjelenésű ír énekesnő 1992-ben a Saturday Night Live-ban előadott fellépésén azzal, hogy az élő műsorban eltépte az akkori pápa, II. János Pál képét. Azt üzente ezzel, hogy harcolnunk kell a valódi ellenség ellen. Később kiderült, hogy Sinead-nak volt némi igaza, de ezek az ügyek még sokáig rejtve maradtak (még 2015-ben is készült ilyen esetek titokban tartásáról film - a Spotlight - az Egyesült Államokban). Bár az énekesnő furcsa viselkedésére magyarázatot jelenthet mentális betegsége is.

Miley Cyrus Vanity Fair fotói

A csak egy darab textillel takart, Lolita-stílusú képet Miley Cyrus-ról 2008-ban publikálta a Vanity Fair a címlapján. Az Annie Leibovitz által készített fotót széles körben kritizálták, mivel a Hannah Montana sztárja, a későbbi twerkelő akkor még csak 15 éves volt.

Michael Hutchence halála

1997 novemberében találták holtan az INXS kiváló énekesét, Michael Hutchence-t egy sydney-i hotelszobában. A 37 éves sztárt ruhátlanul, a nyakánál egy övvel felakasztva fedezték fel. Az esetet hivatalosan öngyilkosságnak nyilvánították, de Paula Yates, Hutchence akkori barátnője állította, hogy egy rosszul sikerült autoerotikus játék okozhatta az énekes halálát és az egész csupán véletlen baleset volt.

A Brian Jones-rejtély

Annak ellenére, hogy több, mint 40 éve történt, Brian Jones halálának kapcsán még mindig maradtak rejtélyek. A Rolling Stones egykori tagját házának medencéjében Angliában 1969 júliusában. Hivatalosan baleset történt, de sok rajongó szerint elégedetlen építésze, Frank Thorogood (aki állítólag a halálos ágyán bevalott mindent) ölte meg a gitárost egy vita után.

Notorious B.I.G./Tupac Shakur

Biggie és 2pac halála kapcsán a botrány nem az, hogy a hiphop riválisok halottak, hanem hogy a gyilkosságok megoldatlanok maradtak. Még annak ismeretében is, hogy Shakurt a Las Vegas Stripen lőtték le 1996-ban, Notorius Big autójába pedig csupán pár hónappal később eresztettek egy halálos sorozatot – a tettesek nem kerültek elő.

Fotók innen



botrány, bulvár

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek