Neoton 1000

The Loved One – 60 éves lenne ma Michael Hutchence

2020. január 22.  ·     ·  Juhász Vali

60 éve ezen a napon született Sydney-ben Michael Kelland John Hutchence, az INXS kivételes tehetségű – és tragikus sorsú frontembere. Máig nem tudják biztosan, mi történt vele 1997. november 22-én abban a sydney-i hotelszobában.

The Loved One – 60 éves lenne ma Michael Hutchence

Életem egyik nagy flash-e volt, amikor a Need You Tonight-ot megláttam az MTV-n (nem azon...!). Azonnal beleszerettem. A zenébe és Hutchence-ba külön is. Gyönyörű férfi volt, klassz, kicsit blues-os hanggal, göndör fürtökkel, és olyan kisugárzással, ami csak a legnagyobbaknak adatik meg. Fel is merült a kérdés néhány évvel később, hogy Oliver Stone The Doors filmjében miért nem ő játszotta Jim Morrisont?

Óriási szerencsém volt, hogy 1991-ben Budapesten, a már-nem-is-tudom-melyik sportcsarnok szabadtéri színpadán láthattam őt (őket), sikereik csúcsán. A látvány egy életre beleégett a retinámba. Utána hallgattam őket jobban (nyilván fordítva kellett volna), de akkor még csak úgy jutottam külföldi lemezekhez, hogy a Déli pályaudvarnál lévő zenesarokba vittem egy kazettát, és 100 forintért átvette nekem lemezről a kolléga.

A halála óta eltelt években sok-sok emberrel találkoztam, akikre legalább akkora hatással volt az INXS, mint rám. Több zenész-ismerőssel énekeltük már a pesti éjszakában a Don't Change-t, vagy a Never Tear Us Apart-ot. Mivel 1997-ben nekem még nem volt internetem és tv-rádió nem mondott be minden rockzenészről mindent, így némi késéssel értesültem haláláról. Gyakorlatilag azóta sem fogom fel. Bono is írt az emlékére egy dalt.

Mi most emlékezzünk rá a The Loved One című INXS-nótával, ez a címe a róla készült dokumentumfilmnek is.

2019-ben Mystify címmel készült róla egy  másik doku, amelyet az a Richard Lowenstein rendezett, aki a Dogs In Space című filmet (amelyben Michael Hutchence volt a főszereplő, 1986), valamint több klipet is készített a U2-nak, az INXS-nek és másoknak is. Ebben a dokumentumfilmben megszólal szinte mindenki, aki Hutchence-hoz közel állt: szerelmei (pl. Helena Christensen), barátai (pl. Bono). Sok olyan történetet mondanak el benne, amiket eddig nem hallhattunk. Az alkotást jelölték számos díjra is, a Tribeca Filmfesztiválon például, de az NMEAwards-on is ott van a Legjobb zenés film nomináltjai között.

Valamiért eddig Budapestre nem tudott eddig eljutni – pedig Magyarországon is sok rajongója van mind Hutchence-nak, mind az INXS-nek. De most jó hírrel szolgálatunk: A Mystify: Michael Hutchence című film mától látható az HBO műsorán. De jól gondolja meg mindenki, aki már őriz egy képet a zenészről, hogy le akarja-e rombolni azt...

 

 Michael Hutchence, INXS

 

 

Szólj hozzá!


 Elhunyt Wallace Roney, a Miles Davis utódjának tartott amerikai dzsessztrombitás

Elhunyt Wallace Roney, a Miles Davis utódjának...

A zenész 59 éves volt, halálát a koronavírusból fakadó komplikációk okozták a New Jersey állambeli Patersonban – tudatta a CNN a művész...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Bon Jovi fiának a mosókonyha volt a karanténja

Karanténba került a nem is olyan rég még Harry herceggel duettező Jon Bon Jovi egész családja, miután 17 éves fiánál jelentkeztek a koronavírus tünetei. A rocksztár és családja most saját otthonukban kényszerültek elkülönülésre Jacob betegsége miatt.

A zenészek túlnyomó többségét kihagyták a streaming bevételekből

A jövedelem nélkül maradt előadóművészek segítséget kérnek az Európai Bizottság elnökétől, akinek támogatására az online zeneszolgáltatásból származó bevételek méltányos megosztásában is számítanak.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek