Vajon egy rapper meg tudja fékezni Atlantában a pusztítást?

2020/05/31  ·     ·  koncert.hu

Őszintén szólva, nem követjük lépésről lépésre Killer Mike (Michael Santiago Render) pályafutását, az utolsó, amire vele kapcsolatban emlékszünk, az 2013 tájékán volt: az OutKast-tel közös The Whole World refrénje elég dallamtapadásos... megvan?

Fotó: xxlmag.com

A héten Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után a földre tepert egy fegyvertelen fekete férfit, majd egyikük a nyakára térdelt. A 46 éves George Floyd csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt. Nem sokkal azt követően, hogy bevitték a rendőrőrsre, majd a kórházba, elhunyt. A jelenetet valaki rögzítette a mobiltelefonjával, és a felvétel nagy nyilvánosságot kapott a közösségi médiában. A tragédia hétfőn este történt, s azóta Minneapolisban egymást követik a tüntetések, amelyek több államra kiterjedtek, és nagyon sok helyen erőszakba fulladtak. 

Az előzményeket a keretesben olvashatjátok, a tüntetések Minneapolis mellett, Atlantában harapóztak el legdurvábban. Ami a rappert illeti, nem zenészként, hanem aktivistaként lépett fel péntek este az emelvényre: Killer Mike szenvedélyes beszédben kérte a város lakóit, hogy hagyják abba a pusztítást. A 444.hu szerint könnyek közt kérte erre a hallgatóit, erről egyébként a lejjebb beágyazott videóban is meggyőződhetünk.

A nyolcperces megszólalás futótűzként terjed a közösségi médiában, mert ennyire érzelmesen eddig senkinek nem sikerült megfogalmaznia, mit éreznek a feketék és a mellettük tüntetők az újabb értelmetlen rendőri brutalitás után. Killer Mike ezzel együtt arra kért mindenkit, hogy ne folytassa a pusztítást, és a rendszerszintű rasszizmust bontsák le maguk körül, ne a várost, amelynek felemelkedésén az elmúlt évtizedekben a fekete közösségek oly' sokat dolgoztak:

„...nem gyújthatjátok fel a házatokat azért, mert dühösek vagytok az ellenségre: az a dolgotok, hogy megerősítsétek a házatokat, hogy menedékként szolgáljon akkor, amikor szükség lesz rá.” 

Killer Mike arról beszélt a felvételen, hogy semmi pozitívat nem tud üzenni testvéreinek, és egyszerűen nem akar most ott állni, ahol áll, és beszélni hozzájuk, de nem tehet mást: bénító volt nézni, ahogy a rendőr kilenc percen át térdepelt Floyd nyakán, úgy szorongatva, mint „oroszlán a zebrát”. Gyilkosságpornóhoz hasonlította azt, ahogyan az emberek újra és újra nézik a videót, mielőtt tehetetlenségükben rombolni kezdenek. Ezután a közös felelősségről beszélt: elég volt a rendőri brutalitásból:

„nem elégszünk meg a vádemeléssel, azt akarjuk, hogy ezeket a rendőröket elítéljék, azt akarjuk, hogy az igazságszolgáltatás végre lépjen fel a rendszerszintű rasszizmussal szemben, és égesse porig.”

A rendőrt már letartóztatták.

Atlanta polgármestere, a szintén afroamerikai Keisha Lance Bottoms – miután a tüntetők az atlantai városházát is megtámadták, és rendőrségi autót gyújtottak fel –, úgy nyilatkozott, hogy a Floyd halála miatti tüntetések nem szolgálják az igazság kiderítését, a felelősök megbüntetését és a fekete polgárjogi küzdelmeket. Vandáloknak nevezte az erőszakos tüntetőket, leszögezve, hogy nincs szükség káoszra.     

"Ez nem Atlanta, ez nem tüntetés, ez nem Martin Luther King szellemisége" – jelentette ki a polgármester. (MTI)

Reméljük, Killer Mike legalább annyira sikeres lesz az erőszak megfékezésében, mint a zenei pályáján – a bevezetőben emlegetett dal 2002-ben Grammyt nyert a legjobb rap kategriában.

Az egész világ Atlantára (is) figyel...

 

 

Killer Mike, rapper, USA, Atlanta, erőszak, OutKast, The Whole World

 

 

Szólj hozzá!


A Paddy and the Rats gyerekei a zenekar új videójában

A Paddy and the Rats gyerekei a zenekar új videójában

A héten a Budapest Parkban ünnepli jubileumát a Paddy and the Rats, és ennek apropóján egy olyan videóklippel jelentkeztek, amiben a zenekar...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

KOVACS lesz a VéNégy Fesztivál headlinere

Kovacs, Kraak & Smaak, Cari Cari, Ina West, Kill the Dandies, Lash & Grey – nemzetközi kínálattal és több mint félszáz zenei programmal vár június 22. és 25. között Nagymaroson a 10. VéNégy Fesztivál.

Öt év után visszatér a The Cult Magyarországra!

A hazai közönség is testközelből megismerheti a The Cult új albumát júniusban, a Budapest Parkban.

Utánunk a törökök lépnek fel – a legszerethetőbb kisfesztivál foglalta el a hétvégén az egri várat a Pilisben

A hétvégén rendezték a harmadik Szeláví fesztivált, ebből immáron a második volt, amit a nem kis szervezési kihívást jelentő egri vár romjai közé applikáltak.

Öt település fogott össze az első Boglya Feszt megrendezésére a Tisza-tónál

Először rendezik meg a Boglya Feszt öko-művészeti fesztivált június 23. és 25. között a Tisza-tónál öt településen: Tiszadorogmán, Egyeken, Ároktőn, Tiszabábolnán és Tiszavalkon.
Új koncertek