Vajon egy rapper meg tudja fékezni Atlantában a pusztítást?

2020/05/31  ·     ·  koncert.hu

Őszintén szólva, nem követjük lépésről lépésre Killer Mike (Michael Santiago Render) pályafutását, az utolsó, amire vele kapcsolatban emlékszünk, az 2013 tájékán volt: az OutKast-tel közös The Whole World refrénje elég dallamtapadásos... megvan?

Fotó: xxlmag.com

A héten Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után a földre tepert egy fegyvertelen fekete férfit, majd egyikük a nyakára térdelt. A 46 éves George Floyd csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt. Nem sokkal azt követően, hogy bevitték a rendőrőrsre, majd a kórházba, elhunyt. A jelenetet valaki rögzítette a mobiltelefonjával, és a felvétel nagy nyilvánosságot kapott a közösségi médiában. A tragédia hétfőn este történt, s azóta Minneapolisban egymást követik a tüntetések, amelyek több államra kiterjedtek, és nagyon sok helyen erőszakba fulladtak. 

Az előzményeket a keretesben olvashatjátok, a tüntetések Minneapolis mellett, Atlantában harapóztak el legdurvábban. Ami a rappert illeti, nem zenészként, hanem aktivistaként lépett fel péntek este az emelvényre: Killer Mike szenvedélyes beszédben kérte a város lakóit, hogy hagyják abba a pusztítást. A 444.hu szerint könnyek közt kérte erre a hallgatóit, erről egyébként a lejjebb beágyazott videóban is meggyőződhetünk.

A nyolcperces megszólalás futótűzként terjed a közösségi médiában, mert ennyire érzelmesen eddig senkinek nem sikerült megfogalmaznia, mit éreznek a feketék és a mellettük tüntetők az újabb értelmetlen rendőri brutalitás után. Killer Mike ezzel együtt arra kért mindenkit, hogy ne folytassa a pusztítást, és a rendszerszintű rasszizmust bontsák le maguk körül, ne a várost, amelynek felemelkedésén az elmúlt évtizedekben a fekete közösségek oly' sokat dolgoztak:

„...nem gyújthatjátok fel a házatokat azért, mert dühösek vagytok az ellenségre: az a dolgotok, hogy megerősítsétek a házatokat, hogy menedékként szolgáljon akkor, amikor szükség lesz rá.” 

Killer Mike arról beszélt a felvételen, hogy semmi pozitívat nem tud üzenni testvéreinek, és egyszerűen nem akar most ott állni, ahol áll, és beszélni hozzájuk, de nem tehet mást: bénító volt nézni, ahogy a rendőr kilenc percen át térdepelt Floyd nyakán, úgy szorongatva, mint „oroszlán a zebrát”. Gyilkosságpornóhoz hasonlította azt, ahogyan az emberek újra és újra nézik a videót, mielőtt tehetetlenségükben rombolni kezdenek. Ezután a közös felelősségről beszélt: elég volt a rendőri brutalitásból:

„nem elégszünk meg a vádemeléssel, azt akarjuk, hogy ezeket a rendőröket elítéljék, azt akarjuk, hogy az igazságszolgáltatás végre lépjen fel a rendszerszintű rasszizmussal szemben, és égesse porig.”

A rendőrt már letartóztatták.

Atlanta polgármestere, a szintén afroamerikai Keisha Lance Bottoms – miután a tüntetők az atlantai városházát is megtámadták, és rendőrségi autót gyújtottak fel –, úgy nyilatkozott, hogy a Floyd halála miatti tüntetések nem szolgálják az igazság kiderítését, a felelősök megbüntetését és a fekete polgárjogi küzdelmeket. Vandáloknak nevezte az erőszakos tüntetőket, leszögezve, hogy nincs szükség káoszra.     

"Ez nem Atlanta, ez nem tüntetés, ez nem Martin Luther King szellemisége" – jelentette ki a polgármester. (MTI)

Reméljük, Killer Mike legalább annyira sikeres lesz az erőszak megfékezésében, mint a zenei pályáján – a bevezetőben emlegetett dal 2002-ben Grammyt nyert a legjobb rap kategriában.

Az egész világ Atlantára (is) figyel...

 

 

Killer Mike, rapper, USA, Atlanta, erőszak, OutKast, The Whole World

 

 

Szólj hozzá!


Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Azért járunk Szigetelni, mert remek a hangulat, sok a helyszín és a fellépő, színvonalas koncertek vannak és kint vagyunk közben a jó levegőn....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Permakultúrával foglalkoznak a zenekar tagjai: Terra Livre

A Terra Livre csütörtökön 18 óra 30 perctől játszik a Sziget Global Village színpadán. A mostani Sziget-koncert eredetileg 2020-ban lett volna, most pótolják ők is azt a fellépést. A formáció ezzel a fesztiválos fellépéssel zárja áprilisban indult európai turnéját.

A semmiből váltak rendkívül népszerűvé: Milky Chance

Philipp Dausch és Clemens Rehbein az MTI-nek adott interjút a tegnapi anagyszínpados koncertjük előtt a backstage-ben.
Új koncertek