20 éve szól a (gastro)blues

2012. december 06.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A GastroBlues fesztivál fennállásnak 20. évfordulóját egy koncertsorozattal ünnepli. Ebből az alkalomból december 7-én a Pecsa Music Hallban fellép Rick Wakeman, a Julian Sas Band, valamint a Varga János Projekt és a Tom Stormy Trió.

20 éve szól a (gastro)blues

S hogy honnan a gastroblues elnevezés?1993 nyarán egy addig hazánkban páratlan kezdeményezés valósult meg az atomerőművéről híressé vált Pakson. Egy helybeli vállalkozó, Gárdai György megálmodta és segítőtársaival megvalósította a különböző, populárisnak nem nevezhető zenei stílusok és a kulináris élvezetek közös nevezőre hozását. A Gastroblues Fesztiválok alkalmával a blues, a jazz és rock zene rajongói kedvenc műfajuk mellett a gasztronómiai élvezeteknek hódolhatnak, valamint minőségi borokat is kortyolhatnak. Az eltelt két évtizedben az Egyesült Államokból, a hard rock szülőföldjéről, Nagy-Britanniából, az öreg kontinensről: Németországból, Svájcból, Finnországból, Lengyelországból, Csehországból, Olaszországból, Spanyolországból, Franciaországból továbbá a szomszédos államokból, Ausztriából, Romániából, Szerbiából és Szlovákiából érkeztek muzsikusok, zenekarok a 2000-ben Gastroblues nevet felvett fesztiválra.

A fesztiválok a kísérőrendezvényekkel együtt az eltelt 20 évben több tízezer látogatót csaltak Paksra. A legtöbb zenekart az 1997-es ötödik fesztiválon láthatták az érdeklődők, szám szerint 46-ot. A legtöbb külföldi szólista, illetve zenekar a 2002-es tizedik fesztiválon lépett fel: pontosan egy tucat. A 2009. évi tizenhetedik fesztiválon magyar Guinness-rekord született: egy időben, egy helyszínen 149 fajta borral készült étel került a tálakba. Két évvel később a tizenkilencedik fesztiválon 23 borász mutatta be borait. 2012-ben a jótékonysági főzőversenyen több mint egy tonna húsból készítettek ételeket a versenyzők, akiknek veztérelvük:a legjobb zene sem élvezhető száraz torokkal és korgó gyomorral. 

Az évfordulóra a szervezők az elmúlt húsz év koncertjeiből egy tematikus válogatást adtak ki CD és DVD formájában, hogy a fesztiválok legemlékezetesebb pillanatait és eseményeit a rajongók újra felidézhessék. Külön-külön lemezeken jelennek meg a magyar, a brit, a különböző külföldi előadók, az alkalmi formációk, valamint a templomi koncertek anyagai.

A decemberi lemezbemutató koncert hagyományosan a Dunakömlődi Faluházban kerül megrendezésre, de tekintettel a jubileumi 20. évfordulóra, ebből az alkalomból a budapesti Petőfi Csarnokban is megrendezik a bemutatót. Mindkét helyszínen fellép szólóban a világhírű Rick Wakeman billentyűs, aki örömmel vállalta a fellépést, mivel nagyon jól érezte magát a nyári fesztiválon. A holland gitáros Julian Sas a korábbi években ismeretlen volt a magyar közönség előtt, de paksi fellépései alkalmával közönség kedvenc lett. A fővárosi koncerten a Varga János Projekt és a Tom Stormy Trió is társul a külhoni vendégekhez.


 

 

Szólj hozzá!


Most akkor ki nyúlta le Gesztiék dalát?

Most akkor ki nyúlta le Gesztiék dalát?

Mert valaki biztos, sőt, az online sajtóban megjelent cikkek szerint egy ismert zenekar volt az elkövető.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A P.Mobil aranylakodalmat ül!

2019. Június 18-22. között negyedik alkalommal rendezik meg az Ukk&Roll rockfesztivált a Sümeg melletti Ukk községben.

Ahol Einstein volt a villanyszerelő: minden, amit tudnod kell a müncheni Oktoberfestről

Az Oktoberfest minden év szeptember utolsó napjaiban kerül megrendezésre világszerte. Németországban közel két hétig mulatnak a világ legnagyobb népi fesztiválján. Átlagosan 6 millió ember csatlakozik és több mint 7 millió liter sört fogyasztanak el. A ShopAlike készített egy útmutatót tele tippekkel, tanácsokkal és hasznos...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek