20 éve szól a (gastro)blues

2012. december 06.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A GastroBlues fesztivál fennállásnak 20. évfordulóját egy koncertsorozattal ünnepli. Ebből az alkalomból december 7-én a Pecsa Music Hallban fellép Rick Wakeman, a Julian Sas Band, valamint a Varga János Projekt és a Tom Stormy Trió.

20 éve szól a (gastro)blues

S hogy honnan a gastroblues elnevezés?1993 nyarán egy addig hazánkban páratlan kezdeményezés valósult meg az atomerőművéről híressé vált Pakson. Egy helybeli vállalkozó, Gárdai György megálmodta és segítőtársaival megvalósította a különböző, populárisnak nem nevezhető zenei stílusok és a kulináris élvezetek közös nevezőre hozását. A Gastroblues Fesztiválok alkalmával a blues, a jazz és rock zene rajongói kedvenc műfajuk mellett a gasztronómiai élvezeteknek hódolhatnak, valamint minőségi borokat is kortyolhatnak. Az eltelt két évtizedben az Egyesült Államokból, a hard rock szülőföldjéről, Nagy-Britanniából, az öreg kontinensről: Németországból, Svájcból, Finnországból, Lengyelországból, Csehországból, Olaszországból, Spanyolországból, Franciaországból továbbá a szomszédos államokból, Ausztriából, Romániából, Szerbiából és Szlovákiából érkeztek muzsikusok, zenekarok a 2000-ben Gastroblues nevet felvett fesztiválra.

A fesztiválok a kísérőrendezvényekkel együtt az eltelt 20 évben több tízezer látogatót csaltak Paksra. A legtöbb zenekart az 1997-es ötödik fesztiválon láthatták az érdeklődők, szám szerint 46-ot. A legtöbb külföldi szólista, illetve zenekar a 2002-es tizedik fesztiválon lépett fel: pontosan egy tucat. A 2009. évi tizenhetedik fesztiválon magyar Guinness-rekord született: egy időben, egy helyszínen 149 fajta borral készült étel került a tálakba. Két évvel később a tizenkilencedik fesztiválon 23 borász mutatta be borait. 2012-ben a jótékonysági főzőversenyen több mint egy tonna húsból készítettek ételeket a versenyzők, akiknek veztérelvük:a legjobb zene sem élvezhető száraz torokkal és korgó gyomorral. 

Az évfordulóra a szervezők az elmúlt húsz év koncertjeiből egy tematikus válogatást adtak ki CD és DVD formájában, hogy a fesztiválok legemlékezetesebb pillanatait és eseményeit a rajongók újra felidézhessék. Külön-külön lemezeken jelennek meg a magyar, a brit, a különböző külföldi előadók, az alkalmi formációk, valamint a templomi koncertek anyagai.

A decemberi lemezbemutató koncert hagyományosan a Dunakömlődi Faluházban kerül megrendezésre, de tekintettel a jubileumi 20. évfordulóra, ebből az alkalomból a budapesti Petőfi Csarnokban is megrendezik a bemutatót. Mindkét helyszínen fellép szólóban a világhírű Rick Wakeman billentyűs, aki örömmel vállalta a fellépést, mivel nagyon jól érezte magát a nyári fesztiválon. A holland gitáros Julian Sas a korábbi években ismeretlen volt a magyar közönség előtt, de paksi fellépései alkalmával közönség kedvenc lett. A fővárosi koncerten a Varga János Projekt és a Tom Stormy Trió is társul a külhoni vendégekhez.


 

 

Szólj hozzá!


Mennyire Balaton? Nagyon!

Mennyire Balaton? Nagyon!

A Pünkösdi nyitóhétvégével hivatalosan is elrajtol a 6. MOL Nagyon Balaton, a májustól-októberig átfogó, nagyfesztiválokat, kulturális...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Fekete Zaj fesztivál újra a régi helyen!

Ismét megrendezik a Fekete Zaj Fesztivált a Mátrában. A hazai és nemzetközi alternatív/underground előadókra épülő eseményt több év szünet után augusztus 17. és 19. között újra az időközben felújított régi helyszínen, a mátrafüredi Sástó mellett tartják meg.

Gyászol a magyar underground

Meghalt Magyar Péter az Európa Kiadó és a Balaton zenekarok egykori dobosa – tette közzé a szomorú hírt a Zoom.hu.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek