20 éve szól a (gastro)blues

2012. december 06.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A GastroBlues fesztivál fennállásnak 20. évfordulóját egy koncertsorozattal ünnepli. Ebből az alkalomból december 7-én a Pecsa Music Hallban fellép Rick Wakeman, a Julian Sas Band, valamint a Varga János Projekt és a Tom Stormy Trió.

20 éve szól a (gastro)blues

S hogy honnan a gastroblues elnevezés?1993 nyarán egy addig hazánkban páratlan kezdeményezés valósult meg az atomerőművéről híressé vált Pakson. Egy helybeli vállalkozó, Gárdai György megálmodta és segítőtársaival megvalósította a különböző, populárisnak nem nevezhető zenei stílusok és a kulináris élvezetek közös nevezőre hozását. A Gastroblues Fesztiválok alkalmával a blues, a jazz és rock zene rajongói kedvenc műfajuk mellett a gasztronómiai élvezeteknek hódolhatnak, valamint minőségi borokat is kortyolhatnak. Az eltelt két évtizedben az Egyesült Államokból, a hard rock szülőföldjéről, Nagy-Britanniából, az öreg kontinensről: Németországból, Svájcból, Finnországból, Lengyelországból, Csehországból, Olaszországból, Spanyolországból, Franciaországból továbbá a szomszédos államokból, Ausztriából, Romániából, Szerbiából és Szlovákiából érkeztek muzsikusok, zenekarok a 2000-ben Gastroblues nevet felvett fesztiválra.

A fesztiválok a kísérőrendezvényekkel együtt az eltelt 20 évben több tízezer látogatót csaltak Paksra. A legtöbb zenekart az 1997-es ötödik fesztiválon láthatták az érdeklődők, szám szerint 46-ot. A legtöbb külföldi szólista, illetve zenekar a 2002-es tizedik fesztiválon lépett fel: pontosan egy tucat. A 2009. évi tizenhetedik fesztiválon magyar Guinness-rekord született: egy időben, egy helyszínen 149 fajta borral készült étel került a tálakba. Két évvel később a tizenkilencedik fesztiválon 23 borász mutatta be borait. 2012-ben a jótékonysági főzőversenyen több mint egy tonna húsból készítettek ételeket a versenyzők, akiknek veztérelvük:a legjobb zene sem élvezhető száraz torokkal és korgó gyomorral. 

Az évfordulóra a szervezők az elmúlt húsz év koncertjeiből egy tematikus válogatást adtak ki CD és DVD formájában, hogy a fesztiválok legemlékezetesebb pillanatait és eseményeit a rajongók újra felidézhessék. Külön-külön lemezeken jelennek meg a magyar, a brit, a különböző külföldi előadók, az alkalmi formációk, valamint a templomi koncertek anyagai.

A decemberi lemezbemutató koncert hagyományosan a Dunakömlődi Faluházban kerül megrendezésre, de tekintettel a jubileumi 20. évfordulóra, ebből az alkalomból a budapesti Petőfi Csarnokban is megrendezik a bemutatót. Mindkét helyszínen fellép szólóban a világhírű Rick Wakeman billentyűs, aki örömmel vállalta a fellépést, mivel nagyon jól érezte magát a nyári fesztiválon. A holland gitáros Julian Sas a korábbi években ismeretlen volt a magyar közönség előtt, de paksi fellépései alkalmával közönség kedvenc lett. A fővárosi koncerten a Varga János Projekt és a Tom Stormy Trió is társul a külhoni vendégekhez.


 

 

Szólj hozzá!


A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a visszaélésekre

A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a...

Már mi is jeleztük, hogy egyre több áldozata van az átverős jegyárusító oldalaknak. Most a zeneakadméa adott ki egy közleményt ezzel kapcsolatban.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Elárverezik Frank Sinatra hagyatékának egy részét

Elárverezik a két évtizede elhunyt Frank Sinatra és tavaly eltávozott felesége, Barbara hagyatékának egy részét, köztük filmes forgatókönyveket és ékszereket a jövő hónapban New Yorkban – tudtuk meg a Hirado.hu-tól.

1968-2018: Elvis-ünnep lesz Budapesten

Azt mindjárt leírjuk bővebben, mi történt 1968-ban, 2018-ban, közelebbről: november 17-én bazinagy Elvis-buli lesz este héttől a Liget Clubban.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek