50 év a pályán – a Jethro Tull elhozza jubileumi turnéját Budapestre

2018/05/17  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A magyar fővárost is érinti a Jethro Tull jubileumi turnéja. A legendás brit progresszív folkrockzenekar, amely 50 éve, 1968-ban a londoni Marquee Clubban adta első koncertjét, 2019. január 19-én a Budapest Kongresszusi Központban lép fel.

50 év a pályán – a Jethro Tull elhozza jubileumi turnéját Budapestre

A 70 éves Ian Anderson 1968-ban alakította a Jethro Tullt, amely stílusát a rock, a dzsessz, a kelta és az angol népzene különleges elegyéből alakította ki. Az együttes több mint háromezerszer lépett fel a világ negyven országában. A fuvolás és csapata az elmúlt években elkészítette A Thick As A Brick második részét, a Homo Erraticus című új lemezt és korábbi albumok újrakiadásával is foglalkozott.

Nem olyan rég, 2017 februárjában koncertezett a Budapest Kongresszusi Központban Ian Anderson és. Akkor azt írtuk róla, hogy aktívan gondozza a zenekar örökségét, azét a zenekarét, amely fél évszázada koptatja a koncerttermek, fesztiválok színpadát, összesen több mint 30 nagylemezt, koncertfelvételt és válogatás albumot adtak ki, melyekből több mint 60 millió példányt adtak el.

A fuvolás-énekes most, a kerek évfordulóra egy ötven dalból álló, a Jethro Tull teljes pályafutását bemutató, három korongból álló válogatást állított össze, amelyet 50 for 50 címen jelentetett meg. Ez az anyag képezi a márciusban a dániai Aalborgban indult, jelenleg Európában zajló, majd számos észak-amerikai állomást követően nyáron és ősszel az öreg kontinensre visszatérő turné alapját.

A koncerteken előkerülnek egészen korai, az alakulás időszakából származó dalok, több igazi sláger a This Was, a Stand Up, a Benefit, az Aqualung, a Thick As A Brick, a Too Old to Rock And Roll: Too Young to Die, a Songs From the Wood, a Heavy Horses és a Crest of A Knave című lemezről, de a frissebb kiadványokról, köztük a Thick As A Brick 2-ról is elhangzanak számok.

Ian Anderson a zenekarral kilencszer lépett fel hazánkban, először 1986-ban. Játszott 1994 augusztusában a második Sziget fesztiválon, azaz a Eurowoodstockon, 2010-ben a paksi Gastroblues Fesztiválon, 2016-ban a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusokkal adott koncertet. A Jethro Tullban Ian Andersont jelenleg David Goodier (basszusgitár), John O'Hara (billentyűs hangszerek), Florian Opahle (gitár) és Scott Hammond (ütőhangszerek) egészíti ki.

Mint ahogy a frontember az MTI-nek egy 2012-ben adott interjúban elmondta, az 1986-os magyarországi fellépés utáni reggelen írta a Budapest című Jethro Tull-számot.

 

 



 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek