A betiltott Strauss-opera a MÜPÁ-ban

2013/10/03  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Nemzeti Filharmonikusok nagyszabású Richard Strauss-sorozatának következő darabját, A hallgatag asszonyt október 10-én és 12-én Kocsis Zoltán vezényletével, nemzetközi operasztárok közreműködésével mutatják be a Művészetek Palotájában. Az egész világon ritkán játszott remekművet a budapesti közönség eddig csak egyszer, a hetvenes évek végén a drezdai Semperoper vendégjátékban hallhatta élőben.

A betiltott Strauss-opera a MÜPÁ-ban

A zeneszerző tizenegyedik operájának szüzséjét megismerkedésüket követően Stefan Zweig javasolta Straussnak 1931 novemberében. A szövegkönyvet is ő készítette el, Ben Jonson színműve alapján. „A legjobb vígopera-szövegkönyv a Figaro házassága óta” – mondta Strauss, aki ragaszkodott ahhoz, hogy a zsidó származása miatt mellőzött Zweig neve szerepeljen az 1935-ös drezdai bemutató műsorfüzetében és plakátjain. A hallgatag asszonyt a második előadás után be is tiltották, Straussnak pedig le kellett mondania a Birodalmi Zenei Kamara elnöki tisztségéről.

A darab lehetőséget teremtett az akkor hetvenéves zeneszerzőnek arra, hogy szintézisét adja mindannak, amit a 19. századi olasz vígopera-hagyományról megtanult és gondolt. A rendkívül dallamos mű tele van zenei idézetekkel és stílusparódiákkal. Akár egy Don Pasquale-paródiaként is értelmezhető, némi Sevillai borbély- és Figaro-áthallással, utóbbi főként az együttesek gazdagsága tekintetében. A hallgatag asszony igazi kavalkádját nyújtja az elmúlt korok stíluskaraktereinek. A színen egyaránt feltűnnek az önkéntes segítők, a céltudatos menyecske, a könnyelmű unokaöcs és az idősödő, ámde fukar nagybácsi.

A történet főszereplője a gazdag londoni agglegény, Sir Morosus kapitány, aki igen érzékeny a zajokra. Eltűntnek hitt unokaöccsét, Henryt busás örökséggel fogadja, ám amikor kiderül, hogy a fiú egy olasz színtársulat tagja, a folytonos zajongás miatt kitagadja őt. Az öregúr házasodási szándékát kihasználva a mindentudó borbély ötlete nyomán Henry, valamint felesége, Aminta tréfára szövetkeznek. Megjátsszák, hogy összeadják a kapitánnyal Amintát, aki csendes teremtésnek adja ki magát, az „esküvő” után azonban valóságos fúriává változik. Miután kiderül, hogy a házasságkötés csak tréfa volt, a megkönnyebbült Morosus kibékül kitagadott örökösével, és visszafogadja őt.

A történet a lóvá tett kedves alakját, Sir Morosus kapitányt a dokumentarista fotográfusként végzett, majd énekesi pályára lépett Rúni Brattaberg alakítja, aki nemrégiben debütált a Metropolitanben. Aminta szerepében a Bécsi Állami Opera latin-amerikai szólistáját, Iride Martinezt hallhatjuk.

 


Képtár

  • A betiltott Strauss-opera a MÜPÁ-ban kép 19942
  • A betiltott Strauss-opera a MÜPÁ-ban kép 19943
  • A betiltott Strauss-opera a MÜPÁ-ban kép 19944
 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek