A.E. Bizottság, Sexepil, Hobo, Queen – koncertplakát-különlegességek a novemberi aukción

2018/10/30  ·   Ajánló   ·  Plakátfiú

2018. november 9-én rendezik meg a "Plakátaukció – 150 év magyar-és külföldi plakátművészete" című árverést a Kortárs Építészeti Központban. A rendezvény igazi zenei csemegékkel szolgál mind hozzáértők, mind a laikusok számra.

A.E. Bizottság, Sexepil, Hobo, Queen – koncertplakát-különlegességek a novemberi aukción

A mostani aukción is árverésre kerülnek koncertplakátok, de zenés kultuszfilmekben sincs hiány. Ezek között akadnak olyan darabok is, amelyek kiváló hazai grafikusok és underground művészek, festők kezei alól kerültek ki, így komoly művészi értékkel rendelkeznek. Eleve kis darabszámban készültek – talán egy-kétszáz darab, amit felragaszthattak annak idején –, és mára már csak néhány példány maradhatott fenn belőlük. Értékük abban is rejlik, hogy kiválóan tükrözik az adott kor társadalmi és művészi állapotát, és az alkotók egyéni életművében is különleges helyet foglalnak el.

Itt van például az a kiállítási, „ződ kutya-békás” plakát, amely az A.E. Bizottság három zenész-képzőművészének együttes munkáit reklámozza. A kiállítás idején a banda már feloszlott – számos utódzenekarban éltek tovább –, de minden fellépésük különleges performanszokban bővelkedő, feledhetetlen élmény volt. Mint a Budai Ifi Park-beli, ahol jelen lehettem, vagy a gödöllői és szentendrei bulik. Ne feledjük, itt még vastagon a rendszerváltás előtti időszakról beszélünk, amikor egy koncertet simán betiltottak, a felvételek nem jelenhettek meg évekig, állandó igazoltatásoknak és zaklatásoknak voltak kitéve nemcsak a fellépők, hanem a közönség is...

Kikiáltási ára:  32.000

A Kassák és a Bercsényi mellett/után a Ráday Klub volt az hely, ahol felléphettek az underground zenekarok. A 80-as évek elejétől indult, Hegyi Zoltán nevével fémjelzett Sexepil meghatározó együttese volt a korszaknak, sikere a 90-es évek végéig kitartott. A velük együtt fellépő Embersport zenekar – a Trabant-Balaton lelki rokona –, énekesei: Bolyki László és Urbán Mariann, sajnos máig nincs publikált felvételük. A koncertek mellett a Balázs Béla Stúdió fiatal, kreatív filmkészítőinek munkáit is megnézhette a közönség. Az igényes, grafikus nyomtatvány készítőjét nem ismerjük, az idejét 1985-86-ra tesszük.

Kikiáltási ára: 18.000

Hasonló originális dokumentum az 1975-ben alakult, nemzetközi hírű Vágtázó Halottkémek hirdetménye. A Grandpierre Attila csillagász vezette VHK zenéje a Világegyetem örök alkotóerejéből, az ősi, sámánisztikus népzene elemi erejű energiájából táplálkozik. Utazás a negyedik dimenzióban, a tudatalattiban, az ösztönök szenvedélyében stb.1984-ben, a Ganz Művházban – ahol a szalagavató bálom volt korábban és innen vonultam néhány hónap múlva katonának – tartott koncertjük élménye máig hat.

Kikiáltási ára: 24.000

Itthon, a nyugati trendekkel ellentétben, még viszonylag ritkán láthatunk eredeti plakátokat az otthonokban. Pedig a Test Department angol zenekar koncertplakátja igazi csemege. 1987-ben volt szerencsém látni az ipari zenének nevezett stílus egyik legütősebb zenekarának hazai koncertjét a Pecsában (Petőfi Csarnok; R.I.P.).  Ma is a fülemben cseng, ahogy az olajos hordót püfölő franciakulcs a rikoltozó skótdudával vív lírai duettet. A TD tudatosan felépített zenei anyagain előszeretettel használtak rugókat, csöveket, saját maguk által készített hangszereket, amelyek hangzását kiegészítették a basszusgitár, továbbá szintetizátorok és egyéb, amúgy hagyományosnak mondható hangszerrel. A vörös-fekete nyomathordozó a magyar underground grafika és plakátművészet jeles figurájának, Soós György remeke. Nem remake, valódi, ütős darab! Georgius nemcsak képzőművészként, de az Art Deco zenekar tagjaként is hasonló stílusban utazott. Művészi szintre kovácsolta a szocialista melós eszközeit és motívumait – a hatalomnak középső ujját felmutató – koncert-propaganda plakátjain.

Kikiáltási ára:  40.000

Ha a filmzenéről beszélünk, akkor a Florida, a paradicsom, Jim Jarmusch black&white komédiája viszi a pálmát. A zeneszerző John Lurie, színész, festő, muzsikájának minden taktusa együtt él a filmkockákkal. Az amerikai country zene kedvelőinek A szénbányász lányát kínáljuk a repertoárból, a szőke Sissy Spacek címszereplésével.

Kikiáltási ára: 35.000

A háború előtti, magyar örökzöld dallamok és slágerek a Jávor Pál sármos fényképével illusztrált filmplakátról szólnak hozzánk.

Kikiáltási ára: 25.000

A végén az egyik legnagyobb magyar énekes, dalszerző, előadóművész, költő, a legendás Földes László Hobo portréfotójával kiadott plakátot ajánljuk a rajongók figyelmébe. A Kopaszkutya című film (1981) forgatásán készült képen, a kockás ingjeivel már akkor divatot diktáló művész jellegzetes mozdulattal teszi magáévá mikrofont.

Kikiáltási ára: 14.000

A legnagyobb licitverseny a magyar blues királya mellett mégis az angol királynő plakátjáért mehet. Ha utazni lehetne az időben, akkor szívesen visszarepülnék 1986. július 27-re. Akkor lépett fel a legendás Queen zenekar a Népstadionban.Teli torokból énekeltük 70 ezer rajongóval a slágereket és a Tavaszi szél vizet áraszt népdalt Freddie Mercuryval. A Bohemian rhapsody fotóként is zseniális posztere most kerül árverésre, és csak remélhetjük, hogy a rock csillagaiért nem kell csillagászati összeget fizetni.

Kikiáltási ára: 12.000

Tehát: Falra fel!

 

Plakátaukció - 150 év magyar-és külföldi plakátművészete
2018. november 9. 18:00-20:00.
Helyszín: A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) 1111. Bartók Béla út 10-12.
A Múzeum Antikvárium a Plakátfiú és a Gallery 567 szervezésében

 

Plakátaukció, koncertplakát, VHK, Sexepil, A.E. Bizottság, Hobo, Queen, Plakátfiú

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek