A rock and roll nem csak férfimunka: HolyChicks – 100%-ban csajok

2016/06/01  ·   Ajánló   ·  Görögh Atus

A HolyChicks egy olyan csajbanda, akik nyers rock and rollt és igazi életet visznek a színpadra. Volt szerencsém már látni őket élőben, és meg kell mondjam, hogy tényleg letépik magukról a gátlást és az összes hétköznapi szokást. Felmennek, és a színpadon hagyják a lelküket.Tiszai Viviennel és Hunyadkürti Évivel beszélgettem az új klip és dal kapcsán, valamint a közeli és távoli tervekről.

A rock and roll nem csak férfimunka: HolyChicks – 100%-ban csajok

Kevés 100%-ig női tagokból álló rockzenekar van, még világszerte is, ti viszont kis hazánkban életre keltettétek a Holychicks csaj bandát, és hát nem éppen simogatjátok a dallamokat, hanem "férfiasan" tépitek a hangszereket. Mikor alakultatok, ki merre zenélt előtte és kitől jött az ötlet?

Tiszai Vivien: A HolyChicks előtt sok kis bandában fordultam meg, például 5 évig az Ozone Mama tagja voltam, mint dobos.  A csajok mellett még játszom 3 zenekarban Egy Másik Zenekarban , Kicsi a Világban és az ÉdesMindegyben – a két utóbbi szintén saját. 2015 januárjában alakultunk, az ötlet, hogy zenéljünk együtt már nagyon régóta kavargott  bennünk a Hunyival (Hunyadkürti Éva), az hogy női bandánk legyen az akkor lett már tudatosabb, mikor a Fluor mögött együtt muzsikáltunk. Seprényi Fannival (basszusgitár) itt kattantunk egymásra, és így már hárman tervezgettük a közös jövőt. Lahucsky Krisztivel (gitár) pedig együtt zenéltem a Rag Dollsban, ami szintén női zenekar, innen az ismeretség. Bakos Zitát (billentyű) pedig Fanni “hozta” legnagyobb örömünkre.

Hunyadkürti Éva: Fannikának még volt egy Aznap nevű zenekara, nekem pedig, mikor a Kőbányaiba jártam, volt egy zenekarom, azóta inkább csak színházazom Földessy Margitnál, és vártam, hogy legyen egy életképes zenekarom végre. És most lett... Amúgy  életem első zenekara a Vivivel volt, úgy hívták Instant.

Szerintetek mi az oka, hogy sokkal kevesebb női rockzenekar létezik? 

T.V.: Azt gondolom, hogy ehhez a műfajhoz kell egy bizonyos “pofa”, kitartás, rengeteg munka, gyakorlás, erő, önfegyelem, kreativitás, alázat, ami egy nőben nem mindig van meg így egyszerre :) És mint tudjuk, mindez a zenéhez elengedhetetlen

H.É.: Sok lemondással jár ez a dolog, és rengeteg munkát kell beletolni. Ha nem vagy elhivatott, akkor rövid ideig lehet működik. Nálunk mindenki a zenélésre tette fel az életét, és nem tántoríthat semmi el a célunktól. De kell hozzá a kreatív energia is. Ha tudsz/tudtok számokat írni, és nem más írja meg neked, akkor halad a dolog a saját tempójában, jobban is megbecsülöd, amit elértél, amid van, és folyamatosan inspirál, hogy újabb és újabb dolgokat alkoss. Hatalmas szerencse, hogy nálunk mindenkiben megvan az alkotó kedv és szándék.

A másik fontos dolog az, hogy 5 nő összezárva csak akkor tud működni, ha mindenki kompromisszumképes és a csapatért működik. Mi nem vagyunk szokványos lányok, mindenki elég erős, karakán személyiség, de szeretjük-imádjuk egymást, elfogadjuk a másik véleményét, és nem sértődünk meg semmin, mert tudjuk, hogy az a kritika építő jellegű, és nincs ego harc. Nincsenek fölösleges hisztik, csak a zene létezik. És épp ezért erős lélek is kell, ami a fiúkra inkább jellemző, mert kapunk hideget, meleget.

Kik inspirálnak titeket? Kik voltak a nagyok, akikből merítetek? Akár hangzásban, akár színpadképben... 

T.V.: Zenekari szinten a Led Zeppelin, Motörhead, Nirvana, és akik pedig az életérzést adták, hogy zenész legyek (dobos), Lemmy, Bonzo, Jimi Hendrix. 

H.É.: Rokker lányok vagyunk, számomra a Beatles, Led Zeppelin van mindenek felett, de ha női előadót kéne mondani, akkor a Joan Jett–, Amy Winehosue–vonalon mozgok. Mindannyian zömmel régi zenéket hallagtunk :)

A hetekben jelent meg debütáló klipetek a Barkochba dalhoz. Milyen visszhangot kapott akár a zene, akár a klip? Ami amúgy engem nagyon meggyőzött. 

T.V.: Hehe, köszönjük. Őszinte leszek :) Az már nagyon jó dolog, hogy nagyon sok visszajelzést kaptunk, 2 nap alatt 7000-en nézték meg a klipet, szerencsére kaptunk hideget, meleget. Azért mondom, hogy szerencsére, mert a negatív vagy inkább kritikus vélemények  nagyon hasznosak, hiszen adni kell ezekre, mert csak tanulunk belőle. A klip nagyon tetszik az embereknek a dal már megosztó, vannak érces kritikák és kontrában ott a dicséret. Összességében jók a visszajelzések.

H.É.: Nagyon megosztó volt, volt, akinek jobban tetszett a zene, mint a klip, volt, akinek fordítva. Mi nagyon szeretjük ezt a számot, ez volt a legelső dalunk, úgyhogy nem tudnánk nem szeretni. A klip meg magáért beszél, csodaszép lett. Szerencsére a zene és a film szubjektív műfaj, így csak azt kell a sok információból meghallani, ami építő jellegű, a fölösleges kekeckedést meg elengedjük a fülünk mellett.

A dalokat közösen szerzitek, vagy valaki behoz egy témát, és elvonultok a próbaterembe?

T.V.: Eddig úgy volt, hogy Kriszti, Hunyi hozta az alap ötletét, és ezt együtt megformáltuk. Dobosként inkább a szervezésben vagyok erősebb, a dallamokat meghagyom a hangszereseknek , az éneknek.

Mit gondoltok a hazai rockzene helyzetéről? Akár a média hozzáállásáról? (Adjatok nekik keményen!) 

T.V.: Hát, lehetne jobb. Kimaradnék ebből, ha nagyon rajta lennék ezen, valószínűleg keseregnék állandóan, és nem zenélnék. Úgyhogy inkább másra koncentrálok.

 H.É.: Szerencsére elindult egy új lendület az élőzene és a koncertek terén, most megint divat koncertre járni, és az élő zene sokaknak már rocknak számít, így lassan befogadóbbak is lesznek az emberek erre a műfajra. Nehéz elhatárolni a műfajokat egyre inkább. Még van hova fejlődni, de bizakodók vagyunk, hogy amit például mi csinálunk azt szeretni fogják. 

Voltatok valamilyen megmérettetésen? Akár tehetségkutató vagy valamilyen verseny? Hol és milyen tapasztalatokkal lettetek gazdagabbak?

T.V.: A HolyChicksel nem voltunk .Versenyen részt vettem kétszer is, a Hit Like A GIRL dobos lányok nemzetközi versenyén szép helyezést értem el, mind a kettőnél bekerültem a 20 legjobba, nem tudom pontosan mennyi lány közü,l csak saccolom, úgy 1000-ből.

Voltam tehetségkutatón (Eurovizió), de más bandával, illetve mint “díszlet” tévés zenei produkciókban, egyedül. Alapvetően én szeretem ezeket a helyzeteket, ha nagyon egyszerű akarok lenni. Mindamellett, hogy dobolok és ezzel keresek pénzt és szépen kifestenek és látnak – az is jó nekem. Mivel nem én vagyok a főhős elöl, ezért nekem ez nem akkora dolog, mint mondjuk egy versenyzőnek.

Jön a fesztiválszezon, rengeteg szabadtéri rendezvény, merre lesztek a nyáron és mikor lesz a következő koncert?

T.V.: A következő bulink most 2-án lesz a Gozsdu Manó Klubban (GMK) gyerteeeeeek!!! Ezt követi a Dudik fesztivál 10-én, Művészetek Völgye 29-én, aznap két bulink is van Köveskálon. A klipmegjelenés óta viszont úgy fest lesznek még bulikák.

Mire számítson, aki elmegy a koncertetekre? 

T.V.: Jaj, ez a hogyan adjuk el magunkat kérdés. De oké. Húsvér nők odabasznak, hogy a közönség nagyon jól érezze magát, és hogy mi is nagyon jól érezzük magunkat, mert zenélni nagyon jó, de a világ legjobb dolga az, hogy ezt együtt éljük meg.

H.É.: Jó hangulatra, kedves, bulizó emberekre, csini csajokra és helyes fiúkra, jó zenére, HolyPopChickRockra, őrült táncolásra... A koncert utáni leggyakrabban hallott mondat mindig az, hogy " sokkal jobb volt, mint amire számítottam". Talán azért, mert lányok vagyunk. Tehát bármire számítanak is, jobbat kapnak ;)

Szerintem nincs kérdés! Éljenek a csajok, és éljen sokáig a Rock and Roll!

 


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek