A Tamás templom fiúkórusa Budapesten lép fel

2017/03/06  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben helyet kapott koncerten nem csak Johann Sebastian Bach és korának muzsikája – ez szinte kötelező –, de a későbbi évszázadok zenéje felcsendül.

A Tamás templom fiúkórusa Budapesten lép fel

A lipcsei Tamás-templom fiúkórusa éppen 805 évvel bécsi kollégáik előtt alakult meg. Az 1212-ben életre hívott fiúkar, melyet Johann Sebastian Bach 1723-tól 1750-ben bekövetkezett haláláig vezetett, napjainkig a világ egyik legnívósabb tisztán fiúhangokat felsorakoztató együttese. Nem csupán bekerülni nehéz, a kórusbéli élet is rengeteg áldozatot követel tagjaitól, hiszen a bentlakásos intézmény szigorú napirendet ír elő a mintegy száz itt tanuló 9 és 18 év közötti fiatalnak.Talán sokak számára nem magától értetődő, hogy a fiúkórus tagjai a zenei nevelés mellett ugyanolyan oktatásban is részt vesznek, mint gimnazista kortársaik. Ebből kifolyólag csupán évi egy koncertturnét vállalnak el, hiszen a lipcsei zenei kötelezettségeik és tanulmányaik mellett többre nem maradna idejük.

Die Thomaner címmel dokumentumfilmet is forgattak róluk. Paul Smaczny és Günter egy éven át követték kamerájukkal a Tamás-iskola ifjú énekeseinek életét: bemutatva küzdelmeiket és sikereiket, nehézségeiket és örömeiket, a lipcsei kollégiukban töltött mindennapjaikat. A készítők egy dél-amerikai útjukra is elkísérték őket. Háromszáz órányi nyersanyagból készült a kétórás filmes dokumentum.

A kórus volt egyébként egy másik, 2003-as családi film ihletője is, amelynek kritikájában a Magyar Narancs ezt írta:

"...minden bizonnyal azért járunk Lipcsében tehát, mert Bach templomát még az átkosban sem lehetett szégyellni. Megtudjuk: a gyerekkórus akkor is kurrens cikknek számított, a bezárt országból rajta keresztül volt egy lehetséges kijárás, Japánba is elmehetett fellépni az aprónép, hovatovább rockzenekaruk is lehetett. Ezzel együtt rabok voltak, rabok, kik persze jobb sorsra tartották magukat érdemesnek, s ezért habitusuk szerint igyekeztek is tenni. Ki-ki, ezt-azt.".

Gotthold Schwarz, az együttes 2016-ban kinevezett kántora egyébként maga is egykori kórustag. Schwarz fontosnak tartja, hogy Bach művei mellett más korabeli, azóta elfeledett zeneszerzők is kiemelt szerepet kapjanak az együttes koncertjein, miközben nem feledkezik meg a későbbi korok kórusműveiről sem.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben felhangzó koncerten éppen ezért nem csupán Johann Sebastian Bach és korának muzsikája, de későbbi évszázadok zenéje is bemutatásra kerül, így hallható lesz Felix Mendelssohn Bartholdy és Johannes Brahms egy-egy kórusműve is, a 20. századi templomi zene kedvelői pedig Max Reger és Frank Martin kompozícióinak örvendhetnek. Nem feledkezhetünk meg természetesen a szakrális zene gerincét alkotó hangszerről, az orgonáról sem, mely kiemelt szerepet kap ezen az estén.

A hangszerek királynőjének kijáró tisztelet szellemében született meg a budapesti koncert programja is, ahol nyolc kórusmű mellett két orgonaszóló is elhangzik majd a Müpa különleges, 6712 sípból álló 92 regiszteres és 5 manuálos hangszerén. 

A lipcsei Tamás-templom fiúkórusa

2017. március 14. kedd 19:30-22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Vezényel: Gotthold Schwarz, a Tamás-templom kántora
Közreműködik: Ullrich Böhme, a Tamás-templom orgonistája


 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek